Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rath chce u soudu vrátit úder. Soudci, na kterého vytáhl opilé foto u piva

Autor: ČTK, simao - 
23. února 2016
19:55

Exministr a bývalý hejtman David Rath míří opět k soudu, tentokrát však nikoli jako obžalovaný. Ve středu se totiž postaví do role žalobce. Proti soudci ze své kauzy Robertu Pacovskému, na kterého v minulosti vytáhl fotku od piva.

David Rath, v současnosti hostivický lékař, se tentokrát nebude bránit v pozici obžalovaného. Pražský městský soud totiž projedná Rathovu žalobu, kterou bývalý politik podal na „svého soudce Roberta Pacovského. Rath požaduje omluvu a satisfakci v nespecifikované výši za to, že trestní soudce zpřístupnil novinářům jeho spis s osobními údaji.

Středočeský krajský soud, který projednával Rathovu korupční kauzu, povolil novinářům v roce 2013 fotografovat v kanceláři, kde byl obsáhlý trestní spis uložen. Materiál čítající 103 svazků soud uchovával v krabicích, velkých taškách a šanonech. Listiny navrchu některých tašek obsahovaly osobní údaje obžalovaných, které byly čitelné i na některých pořízených snímcích.

Soud následně dostal pokutu 10 000 korun od Úřadu pro ochranu osobních údajů a Rathovi se omluvil. Omluva od místopředsedy trestního úseku krajského soudu Stanislava Černeckého však Rathovi nestačí. „Žalobce má za to, že pouhá omluva, kterou navíc nevyslovil žalovaný (Pacovský), mu nemůže nahradit způsobenou újmu,“ uvedl Rath v žalobě.

Újma podle Ratha spočívala především ve ztrátě soukromí, protože v domě na zveřejněné adrese v té době bydlela jeho manželka, otec i nezletilý syn. Rath tvrdí, že soudce Pacovský si počínal v rozporu se svými povinnostmi, které mu ukládá zejména trestní řád. Dopustil se prý mimořádného excesu i vzhledem k tomu, že má právní vzdělání a musel si být vědom protiprávnosti svého počínání.

„Svým jednáním zásahu do práv žalobce (Ratha) nikterak nezabránil, ba naopak jej umožnil, a to za účelem vlastního zviditelnění,“ domnívá se bývalý politik. Požaduje, aby se Pacovský napříště zdržel jakýchkoliv zásahů do Rathova práva na ochranu osobnosti. Dále chce písemnou omluvu, úhradu nákladů řízení a satisfakci ve výši, kterou má určit sám soud.

Pacovský Ratha loni v létě poslal na 8,5 roku do vězení za přijímání úplatků ve Středočeském kraji, kde politik působil jako hejtman. Rath se odvolal, a verdikt tak není pravomocný. Při hlavním líčení Rath několikrát zpochybnil soudcovu nestrannost, s námitkami podjatosti ale neuspěl. Předložil také údajnou fotografii Pacovského „spícího po flámu.

mirkazam ( 26. července 2016 10:48 )

tramping,nemel prosím nesmysly.Nikdo to na toho darebáka nenahrál,on kradl ve velkém jako straka,a už by bylo na čase,aby ho šoupli za katr.A ty jeho kecy ,kdy osočuje soudce jsou k smíchu.On si dal pivo ve volném čase,a potom tomu vyčůranému doktůrkovi může být kulový !!!

horak ( 23. února 2016 21:50 )

Mazaný Rath kope opravdu mazaně a drze.Je vidět,že není tak hloupý jak vypadá.Chce to jen drzé čelo a maximální aroganci-to je výhra to je už staré české přísloví.To Krejčíř to nezvládá,vypadá to blbě troch to přepálil s tou zamilovanou Afrikou.Osud je někdy blbý osud.

rumungro ( 23. února 2016 21:02 )

-- samo - Přesný výklad. Dodám,že se hraje o 40 mld. dotací od EU pro solární mafii, ktery ještě zdaleka EU neschválila, ale ktery ČR už, navzdory Vitáskové, proplácí.

Samo ( 23. února 2016 20:50 )

Včera vynesl brněnský krajský soud rozsudek pro ředitelku ERU Vitáskovou 8,5 roku nepodmíněně. Když pominu to, že žalobci ji obžalovali na objednávku vlády společně se solárními barony a z hlediska práva se ničím neprovinila, ptotože za udávání licencí byla u ERU zodpovědná její podřízená a ona jako taková se ničím neprovinila. Pokud by výklad práva fungoval jako v této kauze, pak by bručeli všichni ministři všech vlád po roce 1989 a s nima i premiéři. Když ten trest porovnám s trestem pro Rátha a u toho byly jeho trestné činy jednoznačně prokázány, pak by Ráth musel dostat horní hranici a ta byla 12 roků nepodmíněně. Jinak jsem si jistý tím, že Vitásková se v případě potvrzení rozsudku u vyšších soudních instancí bude odvolávat k US potažmo do Štrasburku a určitě to vyhraje a pak budeme zase jako už mnohokrát platit odškodné za chybné odsouzení těmito přeplacenými soudci. Pak se všechno svede na jiný právní názor a soudci a státní zástupci, kteří mají tento jiný právní názor ale hlavně podléhají tlaku moci vykonné a tlaku médií, tak ti zůstanou sedět na svých místech bez hnutí. Něco jako hmotná zodpovědnost za své chybné rozhodnutí se konat nebude.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa