Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Schapiro: Jako syn emigrantky z Československa mám pro uprchlíky pochopení

Autor: Václav Lang - 
4. února 2016
05:20

Není tajemstvím, že se matka amerického velvyslance v Praze Andrewa Schapira narodila v Československu a před nacistickým útlakem uprchla do Spojených států. I proto nyní ambasador podle svých slov nahlíží na uprchlíky s větším soucitem. Řekl to v rozhovoru pro Blesk.cz.

Prarodiče amerického velvyslance Andrewa Schapira žili za druhé světové války v Praze. Když nacistický režim začal přituhovat, nezbylo jim než emigrovat. Mohli s sebou ale vzít jen jedno ze tří dětí. V Československu musela zůstat budoucí Schapirova matka, tehdy pětiletá Raja, i ji se ale nakonec podařilo dopravit do USA za rodiči.

Její syn Andrew Schapiro nyní rád vzpomíná na tuto historii svého rodu. Zřejmě i to ovlivnilo jeho pohled na současnou uprchlickou krizi. „Jako dítě emigrantky z Československa, jejíž život byl zachráněn, protože ji přijaly Spojené státy, mám určité pochopení pro lidi, kteří prchají z nebezpečí a války,“ prohlásil v rozhovoru pro Blesk.cz.

Jaký má Andrew Schapiro názor na uprchlickou krizi a jak by se mělo postupovat proti Islámskému státu? Podívejte se na rozhovor:

Video Studio Blesk - Andrew Schapiro - Václav Lang
Video se připravuje ...

Současně ale tvrdí, že je potřeba prověřovat lidi, kteří sem přicházejí. Je podle něj naprosto legitimní říct, že je zapotřebí hranice kontrolovat. Ale co se týče jejich možného uzavření, přikláněl by se spíš k jinému řešení, které by neznamenalo omezení volného pohybu lidí uvnitř Schengenu.

Pokud jde o stávající teroristické hrozby, je podle něj především důležité, aby země postupovaly společně. Doufá, že nápomocné by mohlo být jednou i Rusko, které ale zatím neřadí do mezinárodní koalice proti Islámskému státu.

Americký velvyslanec v Česku: Proč se bude muset vrátit, když se mu tady líbí?

Video Americký velvyslanec v Česku: Proč se bude muset vrátit, když se mu tady líbí? - Václav Lang, Blesk TV
Video se připravuje ...

alzbeta59 ( 8. února 2016 17:10 )

no toz toto je hodne zmanipulovany clanek, i kdyz verim, ze nam tu podal pravdivy pribeh jeho pra rodicu a maminky. Kdyby Cesi, at uz pred, behm nebo po valce, nebo lidi co odesli kolem 1968 a pozdeji delali takovy bordel po svete jako se deje v Cesku ted, tak by dostali pryglem pres kule a supajdili by domu at by chteli nebo ne. Plus si nepamatuju, ze by odesli ze zeme "organizovane" po - desitkach tisicu??

hejhej ( 7. února 2016 21:01 )

Schapirova matka, jako emigrantka určitě měla nějaké vzdělání, nebyla vyznávačkou násilnické, muslimské ideologie ,netřískala 5x denně hlavou o zem a určitě byla čistotná a nechodila v hadrech od hlavy k patě. Věřím, že měla hygienické návyky a nepoužívala místo WC chodníky a veřejná prostranství. Tito emigranti, kteří se "valí" do Evropy nepatří do civilizovaných zemí !!!!!!

villi ( 4. února 2016 19:42 )

salto ( 4. února 2016 15:12 )

Snad nechce přirovnávat československé emigranty k tomu co se valí na celou Evropu

villi ( 4. února 2016 14:48 )

CO TADY ZASE DĚLÁ TO AMERICKÉ PRASE !!! TOHLETO PRASE HODIT PSŮM !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa