Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zadrhával, potácel se a hodně pil. Adepta na šéfa Zelených vyhodili od mikrofonu

Autor: Jan Kálal, ČTK - 
23. ledna 2016
20:20

Strana zelených, která má i několik senátorů, musí řešit skandál. Na sobotním sjezdu v Praze se jeden z adeptů na post nového šéfa opil tak, že ho museli vyhodit od mikrofonu – přímo během kandidátského projevu. Středoškolského učitele Jana Šlechtu (56) potom vedení zeleného sjezdu nechalo dokonce vyvést z jednacího sálu. Jeden z delegátů vše natočil na video. Šlechta je protřelý alkoholik – památně se „nalil“ na stejné akci už před osmi lety.

Celé vystoupení mělo nevšední už začátek. „Bereme zpět to vykázání Jana Šlechty ze sálu. Může zde rovněž vystoupit se svým pětiminutovým příspěvkem,“ ozvalo se z reproduktorů. A Šlechta – velmi vláčně – začal.

„Dobrý večer, vidíte sami, že Strana zelených je pytel blech. Já vám slibuju, že budu ten předseda, kterej chytne zleva pana Stropnického za flígr a zprava pana Štěpánka za flígr a udělá pořádek,“ uvedl. Zmínil tak dva hlavní favority volby – pražské komunální politiky Matěje Stropnického (32) a Petra Štěpánka (50).

Podívejte se na výkon kandidáta Jana Šlechty:

Video  Kanditát na předsedu Strany zelených Jan Šlechta působil při projevu podnapilým dojmem.  - YouTube/Kuba Bernáth
Video se připravuje ...

Šlechtovi rychle došel dech, čas se snažil získat bouchnutím do řečnického pultu. To už sálem zněl smích a od pořadatelů poslední varování. „Je to babišovsky korektní, neříct v p*deli, ale v kelu? Tak jsme v kelu,“ mudroval ještě chvíli kandidát na zeleného předsedu. Pak už mu definitivně vzali slovo.

„Pracovní předsednictvo se právě rozhodlo podle jednacího řádu odebrat Janu Šlechtovi slovo. A poprosím zároveň Jana Šlechtu, aby zároveň opustil sál. Tímto jsi až do konce dnešního dne vykázán ze sálu,“ ozvalo se s poznámkou, že i tak může dál kandidovat.

Zelené povede mladý Stropnický

Ve volbě ale Šlechta neuspěl, Stranu zelených nově povede Matěj Stropnický. Stropnický zvítězil již v prvním kole nad starostou Prahy 4 Petrem Štěpánkem a učitelem Janem Šlechtou. Stropnický získal 117 hlasů z celkových 222, k vítězství potřeboval 112 hlasů. Štěpánek dostal 97 hlasů, Šlechta šest.

Stropnický střídá brněnskou komunální političku Janu Drápalovou, která předsednický post neobhajovala. Chce se věnovat tématům na jižní Moravě. V minulosti vedl Zelené Ondřej Liška, před ním Martin Bursík, který už ale stranu opustil.

Stropnický v kandidátském projevu prohlásil, že Zelení jsou stranou konsolidovanou, která respektuje vzájemnou rozmanitost. Jsou podle jeho slov stranou připravenou zahájit cestu návratu mezi strany v pravém smyslu parlamentní. „Ano volnému trhu, ale soukromé musí přestat přenášet své náklady na veřejné,“ popsal svůj pohled na ekonomiku. Jako příklad uvedl, že těžba uhlí už by se posledních 20 let nevyplácela, kdyby těžební firmy musely započítat náklady na zničení krajiny.

Stropnický: Zeman nesmí dělat ubohé věci

„Evropa je jedinečným a úspěšným projektem omezovaní svévole ekonomické moci na nadnárodní úrovni, kde jedině může být toto omezování dnes účinné,“ řekl ke svému pohledu na politiku. Jak dodal, kdyby ale nebylo Evropské unie, bylo by méně národního státu, suverenity i svobody. „Potřebujeme naopak více nadnárodní politiky, proto potřebujeme více Evropy,“ vysvětloval.

Podle jeho dřívějšího vyjádření by strana měla usilovat i o hlasy lidí, s nimiž ji nespojuje stejný životní styl i hodnoty. „Musíme umět vyvolat očekávání, že je budeme umět zastupovat, že budeme právě my nejlépe hájit jejich zájmy,“ tvrdí.

Kritizoval prezidenta Miloše Zemana za jeho přístup k migrační krizi. Je podle něj neodpustitelné, jak se hlava státu v této situaci chová. Zeman podle něj dělá svojí podbízivou politikou z občanů slabochy. Zveličuje nebezpečí, hraje prý na to horší v lidech, podporuje jejich malost, sobectví a straší. „To prezident nesmí, to je ubohé,“ poznamenal.

Obrazem z volebního sjezdu:


montevideo ( 24. ledna 2016 11:52 )

Pravda. Agáta má s živočišnými pudy a choutkami bohaté zkušenosti. A jestli bude i Kordulka po mamince ..... to aby ti Arabové utíkali na stromy !

majojo ( 24. ledna 2016 11:35 )

Možná jí to vysvětlí světem modelingu protažená Agáta. A Kordulka k tomu přidá své zkušenosti ze ZŠ.

majojo ( 24. ledna 2016 11:33 )

Od pohledu je to tvor, který se ještě nerozhodl, jestli je chlapeček nebo holčička. Jedno ví ale jistě, je zelenej. A co tuší, že prací se nikdy živit nebude. Kde že studoval?

montevideo ( 24. ledna 2016 11:29 )

Pravda. Jakeš byl o něco lepší.

montevideo ( 24. ledna 2016 11:16 )

Strop nebo Katka Bursíková Žáková. Pořád je to příšerná sebranka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa