Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Norové prohráli soud o českou holčičku. A Marksová si stěžovala na její matku

Autor: ČTK, zst - 
18. ledna 2016
19:05

Norská sociální služba Barnevernet zažila dílčí prohru ve sporu o odebranou českou devítiměsíční holčičku s nemocnými ledvinami. Soud odmítl přesun kojence do nemocnice okresního formátu, uvedla v pondělí televize Prima s odkazem na poslankyni Jitku Chalánkovou (TOP 09). Na matku holčičky si během dne postěžovala ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD), když řekla, že žena odmítla nabídku pomoci ze strany českého státu.

Způsob, jakým matka kauzu medializuje, nepovažuje Marksová za šťastný. Řekla to novinářům po jednání vlády. „My v této druhé kauze jsme nabízeli té mamince, že místo ní nebo s ní budeme přímo na Barnevernetu jednat, ale ona této nabídky nevyužila. A bez toho, že by si opravdu rodič přál, aby tady stát intervenoval, můžeme dělat jen minimum,“ konstatovala ministryně.

Uvedla také, že nemůže o případu sdělovat podrobnosti. O to, aby se v médiích k případu ministerstvo nevyjadřovalo, ho prý požádala sama matka děvčátka. Zároveň ale přitom ve stejné dny dávala rozhovory médiím, udivilo Marksovou.

Ministryně reagovala i na slova prezidenta Miloše Zemana, že by česká vláda měla přistoupit k odvolání velvyslance v Norsku na konzultace. „Já se domnívám, že odvolávat ho je nesmysl. My se naopak snažíme s norskou stranou jednat,“ poznamenala ministryně.

Devítiměsíční holčička trpí genetickou poruchou, je na umělé ledvině a čeká na transplantaci. Norská sociální služba ji odebrala před několika týdny rodičům – české matce a norskému otci – kteří ji mohou vidět dvakrát týdně na hodinu. Nyní chtěla sociální úřad děvčátko přemístit do jiné nemocnice blíž k pěstounům, ale neuspěla.

Matka Lidovým novinám řekla, že sociální služba zdůvodnila odebrání tím, že rodiče nemají s dcerou dostatečně rozvinutý kontakt a mají s ní špatný vztah.

Připomeňte si pražský protest proti odebírání dětí v Norsku:

Video se připravuje ...
Další videa