Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tlak na Nory v kauze odebrané holčičky. O vše se musí dělit s českou poslankyní

Autor: Zuzana Štíchová - 
24. ledna 2016
05:30

V Norsku chce tamní úřad na ochranu dětí odebrat z rodiny další české dítě, teprve devítiměsíční holčičku. Česká matka a norský otec dostali rozhodnutí údajně na Štědrý den pod stromeček. Dítě je navíc vážně nemocné. Proti praktikám úřadu Barnevernet vůči Čechům se angažuje místopředsedkyně TOP 09 Jitka Chalánková, která má podle svých slov plnou moc a všechny potřebné informace. Řekla to ve Studiu Blesk.

„Já mám plnou moc a to zplnomocnění znamená, že pokud existují jakékoliv dokumenty, tak by mi je měla předložit i norská strana,“ řekla Jitka Chalánková a podle svých slov se tak neobává, že by mohla být ze strany české matky zmanipulována.

Pravicová poslankyně a členka Petičního výboru, který se angažuje také v případu Evy Michalákové, navíc ve Studiu Blesk objasnila, jak to bylo s komunikací matky devítiměsíční holčičky a českého Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí.

Podle ministryně práce a sociálních věcí totiž matka pomoc českého státu odmítla. Chalánková ale oponuje, že to není tak docela pravda. „Než si vyměnili veškeré podklady (rodina s ÚMPOD), tak mezitím Barnevern rozhodl o akutním odebrání dítěte rodičům,“ objasňuje časovou osu případu Chalánková. A protože se rodiče – česká matka a norský otec – hodlají bránit soudně, raději prý do nejbližšího projednání komunikaci s českým úřadem přerušili.

Holčička se narodila se vzácnou genetickou vadou a musí být každý den pod dohledem lékařů, protože potřebuje umělou ledvinu. Barnevernet tvrdí, že rodiče nemají s dítětem dostatečně vyvinutý vztah a holčičce už dokonce našel pěstouny.

Jak se k angažování Česka v případu staví norský otec dítěte? A kdo na rodiče stížnost k norské sociálce podal? Podívejte se na rozhovor s Jitkou Chalánkovou:

Video Studio Blesk - Jitka Chalánková - Zuzana Štíchová, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi