Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na Hradě přituhuje. Nové kamery mají turistům i teroristům rozpoznat tváře

Autor: kle - 
11. ledna 2016
07:10

Pražský hrad plánuje výrazně posílit bezpečnostní opatření. Návštěvníky Hradu by měly sledovat kamery, které dokáží rozpoznat lidi podle obličeje. Databázi podezřelých by Hrad získával z databáze BIS, informovala v pondělí MF DNES. Ke vchodu do Chrámu svatého Víta přibudou již letos bezpečnostní rámy, o 100 více policistů rozšíří ochranu prezidenta Miloše Zemana.

Zamýšlený kamerový systém dokáže rozpoznat obličeje lidí, o možnosti napojení tohoto systému na databázi BIS potvrdily listu zdroje z bezpečnostních složek. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček nicméně odmítl chystaná bezpečnostní opatření blíže konkretizovat.

Už letos vyrostou před Chrámem svatého Víta bezpečnostní rámy a posílit by měl i dosavadní kamerový systém, potvrdil hradní kancléř Vratislav Mynář.

Vláda navíc ve středu projedná koncepci rozvoje policie na následujících pět let. Součástí je právě zlepšení ochrany hlavy státu, jak připomíná server Aktuálně.cz. V současnosti dohlíží na bezpečnost prezidenta republiky 200 policistů, do pěti let by jich mělo přibýt dalších sto.

Zpřísnit by se měl režim vstupu do prezidentské kanceláře, ochrana bydliště prezidenta či hradního vstupu v Jelení ulici. Posílit by měla i přímo prezidentská ochranka. „Vzhledem k možným hrozbám budou bezpečnostní opatření nadále precizována, což je samozřejmě spojeno i s nezbytným nárůstem počtu příslušníků bezpečnostních složek,“ sdělil serveru Jiří Ovčáček.

Zvýšená bezpečnostní opatření by měla přijít na několik set milionů korun.

Už po pařížských útocích z listopadu loňského roku se před Hradem objevily nové zátarasy:

tgbg ( 11. ledna 2016 17:02 )

Co když skutečně přijede terorista Putin? Co s ním Milouš udělá? Asi vezme tu zbraň do ruky a bude bojovat

moiaza ( 11. ledna 2016 09:18 )

 Děkujeme Havle za kapitalistickou demokracii a hlavně svobodu. Za chvílí budeme současnou STB špehování i na WC a budou nás identifikovat podle přirození.

maryfox ( 11. ledna 2016 08:59 )

Opatření bude platit i pro osvětimanské roztleskávače, nebo ti budou dál chodit na vínko bočním vchodem?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa