Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Klaus: „Až přijdou migranti do Prahy, bude pozdě.“ Co vzkázal Konvičkovi?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
3. ledna 2016
13:59

O uprchlické krizi mluví jako o fenoménu, který je hrozivý pro celou Evropu. Exprezident Václav Klaus i v roce 2016 varuje před migrační krizí, před hrozící tsunami. Upozorňuje ale, že ji Češi zatím znají jen z doslechu a nezažili ji na vlastní kůži. A tak zatím příliš neprotestují, i když by podle něho protestovat měli. Vedle toho Klaus na dotaz Blesk.cz zareagoval na slova lídra Bloku proti islámu Martina Konvičky, který se do něj na Nový rok navezl.

Podle Václava Klause nemají čeští občané s uprchlíky autentickou zkušenost. „Češi mají masovou migraci pouze z doslechu. A pouze ze sledování televizních záběrů. Oni si ji jakoby neprožili na svou vlastní kůži. Nejsme v Budapešti, ve Vídni, v Salcburku, v Mnichově, abychom viděli tisíce tábořících migrantů na nádraží a v garážích pod nádražím apod.,“ upozornil exprezident v nedělním pořadu Partie na FTV Prima.

„Já myslím, že Češi zatím ještě neprotestují proti masové migraci,“ pokračoval Klaus. Přitom vyzval lidi, aby svůj nesouhlas vyjádřili. S čím především? Někdejší dlouholetý předseda ODS se navezl do počínání vlády premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

„Myslím, že protestují strašlivě málo vůči pasivitě, byť částečně rozpolcené v této věci, české vlády. Nad pasivitou pana premiéra oni bohužel neprotestují a myslím, že by bylo na místě, aby protestovali, plus mu řekli: ‚Máte náš mandát, abyste v Bruselu říkal NE nejrůznějším chybným praktikám v této věci‘,“ uvedl Klaus s narážkou na svůj již tradiční nesouhlas s řešeními, které během migrační krize přináší evropské elity v čele s Angelou Merkelovou. 

Proti výpadu exprezidenta se ale obratem ohradil premiér Sobotka. „Přemýšlím, proč raději nemlčí,“ zmínil šéf vlády na Klausovu adresu a dodal: „Dobře si pamatuju, jak to tady za něj vypadalo. Za jeho vlády se zhaslo a v divoké privatizaci se doslova rozkradly stovky státních firem.“

„Václav Klaus dnes na Primě kritizoval vládu. Přemýšlím, proč raději nemlčí. Není totiž tím, kdo by mohl dávat rady. Dob…

Zveřejnil(a) Bohuslav Sobotka dne 3. leden 2016

Klausovo varování: Přijde migrační tsunami

Německou kancléřku zmínil Klaus přímo, když se pustil do kritiky zatvrzelých „sluníčkářů“. „Fanatičtí promigranti, takoví ti páni Dienstbierové a další lidé, považují každého, kdo si nemyslí, že má říkat ‚Herzlich Willkommen‘ (Srdečně vás vítáme – pozn. red.) jako paní Merkelová, tak ho považují za opočlověka málem, který je egoistický, nedostatečně do dálky se dívající, sobecký a tak dále. To je přeci naprosto dětinský nesmysl, o to tady vůbec nejde. Tady jde o to, jestli si necháme rozvrátit jedinečnou evropskou kulturu, tradici, civilizaci, způsob života hordami lidí, kteří přijdou z jiných kontinentů,“ zaútočil ve svém prvním rozhovoru v Novém roce Klaus. 

 

Společně se svým někdejším kancléřem Jiřím Weiglem přitom sepsal Klaus loni knihu „Stěhování národů – stručný manuál k pochopení současné migrační krize“. Na tu se během svých slov o migrantech často odkazuje a k její propagaci využil i vystoupení na Primě.

„Vše naznačuje tomu, že se to schyluje být dalším stěhováním národů, kdy opravdu někdo si myslí, že snad už se přelila ta migrační vlna. Ta se přeci vůbec nepřelila. Začíná. Ta tsunami, tsunami pověstná teprve přijde. Takže buďme na to připraveni a pokusme se to zastavit v samém zárodku. Zastavit se to nedá tím, že migrant poputuje tři tisíce kilometrů odkudsi z Blízkého východu a dojde až do půlky Německa a pak ho někdo bude vracet. To není zastavení. Zastavení musí být na hranici evropské, v dané chvíli na hranici Schengenu,“ dodal v Partii Klaus.

Video Klaus: Tsunami uprchlíků ještě přijde. A islámu nerozumím. - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Co jste v televizi neviděli: „Znalcem islámu nejsem, Konvičkovi nerozumím“

Klaus svoje myšlenky ale rozvedl i po skončení pořadu. Novinářům, kteří na něj čekali před televizním sídlem a u kterých se dobře naložený exprezident zastavil.

Za tím, že hrozí uprchlická tsunami, si stojí. „Prognózy, které byly v minulosti, se vždy ukázaly jako mylné. Já vím, že na začátku roku Němci mysleli, že přijde stejně jako loni čtvrt milionu, v půlce roku řekli půl milionu, pak začali říkat tři čtvrtě a najednou je to přes milion. Teď to vypadá na tři milióny další. Jestli se neudělá nějaká radikální a zásadní věc. A tou zásadní věcí je zastavení těch migrantů tam, ne tady. Jestli už přijdou do Prahy, tady do Libně, tak nevím, co by se s tím dalo dělat,“ poznamenal Klaus. 

Při dotazu Blesk.cz se pak Klaus pozastavil i nad tím, že ho ve svém novoročním rozhovoru na YouTube Martin Konvička (Blok proti islámu), další z lidí, kteří nahlas varují před migrací, nařkl, že nerozumí islámu. „Problém Václava Klause je, že nechápe islám,“ míní Konvička, podle kterého se objevily desítky nejrůznějších spasitelů". „Já mám najednou pocit, že ty lidi vidí politicky otevřené dveře, díru na trhu, kam by se rádi vecpali,“ uvedl Konvička.

„Nemám sebemenší důvod tohoto člověka komentovat. O tom, jestli rozumím a nebo nerozumím islámu, já nechci být považován za znalce islámu, to opravdu nejsem v žádném případě. Ale nepřevádějme celou tuto debatu na islám. Mluvíme o migraci z jiných civilizačních okruhů, mluvíme o ambicích Evropanů proměnit Evropu. To je moje téma. Že také významnou částí těch migrujících jsou dnes lidé s islámským světonázorem, to je věc další. Ale nezužujme to na migraci,“ řekl Blesk.cz Klaus. 

„Panu Konvičkovi nerozumím, nestuduji ho, nesleduji ho, čtu někdy jeho nahodilé výroky, nikdy v životě jsem se na něj nepodíval, na jeho televizní nebo jiné vystoupení. Není to osoba, kterou já bych chtěl komentovat,“ reagoval exprezident na kritiku, která se ozvala s protiimigračního tábora.

Video se připravuje ...
Další videa