Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Za útokem Zemana na „krále“ ČSSD Sobotku může být i Babiš, zlobí se Štěch

Autor: Jaroslav Šimáček - 
26. listopadu 2015
12:35

Spor mezi prezidentem Zemanem a premiérem Sobotkou je opět velmi živý. A šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD) do něj zapojil i dalšího politika. Vicepremiéra a koaličního partnera ve vládě Andreje Babiše (ANO). Útok Zemana na Sobotku v MF Dnes označil za velmi neseriózní a má podezření, že šlo o objednaný politický útok na pomyslného „krále“ ČSSD. Babiš je vlastníkem Agrofertu, pod který spadá i vydavatel listu.

„Zeman: Sobotka je drzý kluk.“ Titulní strana MF Dnes přidala další polínko do ohnivé přestřelky, která probíhá mezi Hradem a premiérem Sobotkou. Premiér, který je nyní na návštěvě v Číně, si slova o drzosti vysloužil za to, že si „dovolil“ vyjádřit nespokojenost nad vystoupením prezidenta Miloše Zemana 17. listopadu na Albertově.

Hlava státu tam stanula po boku kontroverzního šéfa Bloku proti islámu Martina Konvičky. Na Sobotkovu kritiku ostře reagoval nejprve hradní mluvčí Jiří Ovčáček, nyní se přidal sám Zeman. „S úsměvem přehlížím různé klukovské drzosti, jako je například právě tato,“ prohlásil Zeman o Sobotkovi ve čtvrteční MF Dnes.

Bez úsměvu pak premiérovi uštědřil „facku“ při odpovědi na otázku, zda Sobotka podle Zemana přímo ohrožuje bezpečnost ČR. Prezident to potvrdil. „Svou váhavostí, svou nerozhodností a řadou dalších zdánlivě smířlivých a zdánlivě humanistických gest, které podle mého názoru nedoceňují reálné nebezpečí, protože já na rozdíl od něj pokládám migrační krizi za organizovanou invazi,“ poznamenal Zeman.

Štěch: Mám podezření, že je za tím Babiš

Prezidentův útok šéfa Senátu Milana Štěcha (ČSSD) mrzí. Není podle něj dobře, když proti sobě jdou vrcholní ústavní činitelé.

„Nemůžu být lhostejný k tomu, co dnes pan prezident v novinách provedl, protože je to vysoce, vysoce neseriózní, a musím říct, že mám velké obavy a podezření, že ten rozhovor byl objednaný a je to i politický útok, za kterým může být majitel těch listů, na sociální demokracii, konkrétně na osobu pomyslného krále, na špičku sociální demokracie. Je to velmi a velmi neseriózní, rozzlobil se ve vysílání ČT24 Štěch.

Do sporu tak zapojil na dálku i vicepremiéra Andreje Babiše (ANO), ministra financí, druhého nejbohatšího Čecha a mediálního magnáta v jedné osobě. K případnému politicky motivovanému útoku Štěch uvedl, že „majitel těch listů si jde svojí cestou“ a „je snad jenom otázka doby, kdy to začnou občané a čtenáři vnímat“. „Tady se nám velmi těžko bojuje, to je válka s větrnými mlýny... Ty síly, ty prostředky, ty miliardy, které jsou na druhé straně, prostě my nemáme,“ pokračoval v České televizi Štěch.

Politolog: Spiknutí vidíme na každém rohu

Politolog Zdeněk Zbořil v komentáři pro Blesk.cz Štěchovu verzi odmítl. "Myslím, že je to jen dohad, který je učiněn na základě nedostatku kvalitních informací. Přeci jenom předseda senátu je třetí nejvyšší ústavní funkce v ČR, takže by měl být v takových výrocích opatrnější. Dnešní doba je tak složitá, že spiknutí vidíme na každém rohu, ale vidět jej už i na úrovni prezident - předseda vlády, to nesvědčí o zdravém uvažování," uvedl Zbořil.

Štěch však vyjádřil nesouhlas také se slovy Zemana o Sobotkovi a přístupu vlády k migrační krizi. „Jsem plně přesvědčen a vím o tom, že premiér a celá vláda postupují velmi zodpovědně. Nakonec to, že ČR, Slovensko a Maďarsko byly tři země, které vznesly zásadní výhrady k některým postupům, které EU chtěla praktikovat, zejména k přerozdělování, tak ať mi pan prezident ukáže, která jiná vláda, který jiný premiér se choval statečněji,“ vzkázal na Hrad Štěch, a připomenul tak český odmítavý postoj k uprchlickým kvótám.

„Vůbec nemá pravdu a mám obavu, že pan Zeman si vyřizuje nějaké staré účty a poškozuje tím i naši zemi... Bohužel pan prezident chce být viděn. Nevím, jestli už zahajuje předvolební kampaň. Má stanoviska, která jsou spíše osobní,“ dodal v ČT Štěch. 

Babiš: Je nešťastné, že spor pokračuje

Premiér Sobotka Zemanovi po jeho dnešním kontru vrátil úder z Číny tiskovým prohlášením. „Trvám na tom, že prezident ČR nemá vystupovat na jednom pódiu společně s extremisty a xenofoby,“ vzkázal Sobotka a na závěr prohlášení dodal: „Budu mít s panem prezidentem trpělivost, podobně jako jsem ji měl uplynulé dva roky, a i když máme na některé věci rozdílné názory, nebudu se s ním dohadovat přes média.“

K výrokům prezidenta Zemana se již vyjádřil i Andrej Babiš. "Považuji za velice nešťastné, že tento spor mezi panem prezidentem a premiérem pokračuje. Naopak potřebujeme být jednotní a zklidnit komunikaci. Myslím si, že naše vláda dělá maximum," řekl novinářům. "Spory nejsou dobré," pokračoval šéf státní kasy po setkání se svým slovenským protějškem Peterem Kažimírem.

Babiš prý rozhovor neviděl. "Já jsem nečetl ten rozhovor pana prezidenta... Doufám, že se sjednotí a že to budou spíš řešit nějakým osobním setkáním než přes média, protože to polarizuje společnost a myslím, že většina našich občanů má stejný názor, jako vláda a názory pana prezidenta, si myslím, jsou také správné. Takže se možná liší v nějakých detailech," dodal Babiš, podle kterého Zeman 17. listopadu nepotřeboval vedle sebe Konvičku a "prezident byl zneužit pidistranami, které svým extremismem se snaží vyvolávat nenávistné nálady".

Video se připravuje ...
Další videa