Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Pistolníci Zeman a Sobotka po sobě pálí „ostrými“. Nevhodné, říká odborník

Autor: Jaroslav Šimáček - 
27. listopadu 2015
06:10

Zeman se pustil do premiéra, že se dopouští klukovských drzostí a svou váhavostí, nerozhodností a přístupem k migrantům ohrožuje bezpečnost státu. Sobotka se do prezidenta opřel, že by neměl vystupovat na jednom pódiu společně s extremisty a xenofoby. Jak jejich nejnovější spor hodnotí politologové?

Premiér Sobotka se do prezidenta Zemana pustil kvůli 17. listopadu, kdy hlava státu stála na jednom pódium s islamofobem Martinem Konvičkou po boku. A před řadou příznivců Bloku proti islámu.

„Víte, já jsem starší pán. A já s úsměvem přehlížím různé klukovské drzosti, jako je třeba právě tato,“ poznamenal v MF DNES k Sobotkově kritice Zeman. Došlo ke slovní přestřelce, do které se zapojil i hradní mluvčí Jiří Ovčáček, který Sobotku také nešetřil. Premiéra se pro změnu zastával např. ministr vnitra Milan Chovanec.

„Mezi Zemanem a Sobotkou nejde o běžnou přestřelku, takových už bylo několik. Tato přestřelka je docela důležitá, protože si prezident stoupl do jedné řady s extremistou. Je dobře, že se pan premiér ozval. Miloš Zeman nyní musí hájit svůj postoj, sám přitom hrotí konflikt s premiérem,“ řekl Blesk.cz politolog Josef Mlejnek z Institutu politologických studií FSV UK v Praze.

Zeman se přitom bránil i tím, že by stanul na Albertově v případě, kdyby si to organizátoři přáli, třeba i vedle Sobotky či svých kritiků Kalouska s Fialou. Upozornil také na to, že akci neuspořádal samotný Blok proti islámu, ale aktivistka Jelena Vičanová.

„Když bude stát vedle Kalouska, Fialy nebo jiného opozičního politika, tak málo platné, to jsou politici, kteří přísahali na ústavu a jsou to politici jednotlivých politických proudů, se kterými by měl pan prezident také komunikovat. Stejně tak něco jiného je třeba pan senátor a šéf SPO Veleba, který na Albertově také byl, a něco jiného je pan Konvička, politický aktivista, jehož aktivity jsou zřejmě na štíru se zákonem,“ uvedl pro Blesk.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Politolog: Takové hádky patří do hospody 

Na rozdíl od Mlejnka však Zbořil prezidenta s premiérem za jejich další spor zkritizoval. „Je jich to nehodné. Přestřelka ale ukazuje na hlubší rozpor, který je mezi oběma v chápání svých funkcí. Vzájemně si lezou de zelí. Zasahují si do kompetencí, což jim oběma nepřísluší,“ míní Zbořil. 

„Ale nejdůležitější je forma, jakou to dělají. Kdyby vydrželi chvilku nekomentovat jeden druhého – což odkazuje na to, že se to opakuje, že to není poprvé, jen tentokrát to jen má ostřejší formu – tak bychom si nejenom jich obou jako osob, ale i těch funkcí více vážili. To, že se neumějí domluvit, snižuje úroveň jejich funkcí. Oni jsou ti dva nejvyšší ve státě, kteří by tu schopnost dosahovat konsenzu měli prokazovat. Když se pohádáme v hospodě, tak se nic neděje. Ale na této úrovni by se to nemělo stávat,“ dodal Blesk.cz politolog Zbořil.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vvogh.t ( 27. listopadu 2015 09:16 )

to je těžký, na stupnici oblíbenosti u občanů to Zemanovi ukazuje 75, Sobotkovi 30; 90% lidí tady nechce uprchlíky, Zeman tady nechce uprchlíky, Sobotka tu uprchlíky chce a tak se nemůže divit, že na něj lidi hážou bobek a vzteká se,

keep.smiling ( 27. listopadu 2015 07:35 )

a) první, kdo začal se "pouštět" do druhého, byl hned ten večer 17. listopadu Sobotka. A bylo to dost nechutné a opovážlivé... b) prostor k "napomínání" prezidenta, posuzování jeho činů - v tom záporném smyslu, se dokonce začlo i na Nově. Konkurujou ČT. Prostor se dává jen těm, kdo jsou proti Zemanovi. A říká se tomu demokracie. c) život v této zemi mě už vůbec nebaví. Emigrovat není kam.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa