Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Co vyplavil komunistický archiv: Papaláš Štrougal na kanoi na Lužnici

Autor: simao - 
8. října 2015
05:45

Narodil se v dnešním Veselí nad Lužnicí. A právě na tuhle řeku komunistický papaláš Lubomír Štrougal vyrazil na fotkách, které nyní „vyplavil“ archiv. Muž, který stál i za komunistickou mystifikací „Akce Neptun“, na vodě tenkrát nijak neřádil. V tričku s límečkem tehdy rozdával úsměvy na všechny strany. Při Akci Neptun to však bylo zcela jinak.

19. října mu bude již úctyhodných 91 let. Se zdravím už to ale u Lubomíra Štrougala zdaleka není, co bývalo. Obtížně se pohybuje o berlích v okolí pražského Proseku, kde momentálně bydlí. Pochází však z Mezimostí nad Nežárkou, které je dnes částí Veselí nad Lužnicí. A právě na tuhle řeku vyrazil ještě jako politik plný sil na vodu.

Nestal se z něj háček, komunistický papaláš usedl na pozici zadáka. Tedy kormidelníka, jak se na někdejšího premiéra, který pomáhal udávat směr socialistickému Československu, slušelo a patřilo.

Vedle toho Štrougal za svou kariéru zastával mj. i pozice ministra vnitra či zemědělství. Po revoluci se odmlčel, pustil se však i do sepsání svých pamětí. Loni slavil komunistický papaláš devadesátku ve velkém stylu v jednom podniku v pražských Holešovicích. Kam vyrazí tentokrát?

Na vodu to zcela jistě nebude. Právě coby ministr vnitra se přitom Štrougal v roce 1964 podílel na tzv. „Akci Neptun“. Také souvisela s vodou, i když spíše vzdáleně. Z klidných vod šumavského Černého jezera totiž potápěči Svazarmu (Svazu pro spolupráci s armádou) senzačně vylovili údajné tajné nacistické dokumenty a seznamy.

S obsahem „objevených“ beden seznamoval na tiskovce v září 1964 právě Štrougal, jak jinak než s brýlemi s výraznými obroučkami na nose. „Objev“ měl dokazovat, že v Západním Německu a Rakousku jsou i dlouho po konci druhé světové stále u moci nacisté a jejich přisluhovači.

Jak se Štrougal účastnil šumavského podvodu

Šlo ale o komunistickou mystifikaci, státní aparát k ní zneužil i Československou televizi, která objev dokumentovala přímo na břehu jezera. Akci naplánovalo dezinformační oddělení I. správy rozvědky ministerstva vnitra, oddělení starající se o propagandu vůči západním zemím a politické provokace. Výrazně se na ní podílel důstojník StB Ladislav Bittman, sám sportovní potápěč.  

O šumavském nálezu vznikl dokonce smyšlený dokument Archivy z jezera, a na tiskovku, slibující převratná zjištění, dorazili i zástupci tisku ze západního Německa, Rakouska, Itálie, ale i Anglie, Francie či USA. „Notičky“, tedy podklady pro dezinformace, přicestovaly na poslední chvíli do Prahy letadlem ze Sovětského svazu.

Československé skandální odhalení splnilo účel, zájem přitáhlo obrovský. Nalezené nacistické archivy měly odhalit mj. válečné zločiny, ale i kolaboranty. A Lubomír Štrougal tehdy sehrál důležitou roli.

„Tiskovka, na níž vystoupil přímo ministr vnitra Štrougal, tomu dala punc oficiální důležitosti. Domnívám se, že byl také přiměřeně nervózní, byť ho celou noc až do rána připravovali příslušníci rozvědky, včetně Ladislava Bittmana. Štrougal nicméně patřil z věrchušky (elity, politických špiček v době SSSR – pozn. red.) k jednomu z mála, který věděl, že to celé je podvrh,“ komentoval před časem Akci Neptun historik Pavel Žáček na obrazovce ČT v pořadu Historie.cs.

Sám Štrougal popsal celou akci ve svých pamětech. „S odstupem času jsem si uvědomil, že ministr vnitra v celé záležitosti, v akci organizované orgány rozvědky, vystupovat neměl,“ napsal Štrougal. „Omlouvám se za tento čin, který byl svým způsobem podvodem na občanech,“ dodal Štrougal, kterého však naštvalo, že mozek celé akce Bittman v roce 1968 po srpnové invazi sovětských tanků emigroval.

ginna15 ( 4. února 2016 10:53 )

Štrougal byl třída, takové politiky náš národ potřebuje, ne tyhle zkorumpovane anarchisticke lízače amerických smradlavych ři.tí jako je Dienstbier, Sobotka a spol. Uzavřený hranice, klid, jistota, to se žilo. Jako prej kazdej spravnej spinavej muslimskej podvraťák musí aspoň jednou za svůj svins.kej život do Mekky,tak kazdej spravnej Čech by se měl alespoň jednou za život vychc.at na hrobě největšího zločince v historii našeho národa Havla,¨KLAUSE,Topolánka a stovky dalších ODSsáckých zločinců!!!

frantaklika ( 20. října 2015 17:17 )

jen jestli to ti komouši pořád neřídí?! Akorát mají jiné barvy než jen červenou..třeba modrou, oranžovou a jiné krycí mimikry.

djaba ( 9. října 2015 07:57 )

nic není pravda co píši, cpal nám peníze kde mohl .spi sladce .omlouvám se ti .

djaba ( 8. října 2015 22:54 )

A pokračuji, nesrovnávám dnešní dobu - německé ceny a naše , nebo že bychom němčoury předhonili ,jen popisuji tehdejší poměry .Jen by mně zajímalo , zda by při případné pokračující vládě komančů byly mobily, internet ,počítače a jiné .Bezpochyby by byly,ale pro vyvolené , jako tehdy TUZEX .Měl jsem tehdy dodavatele Bonů za šest korun ,a můj tatík tehdy nosil sedmnáct stovek a moje matička devět stovek hrubého měsíčně.Do pýče , když jsem chtěl džíny Superky za šest stovek , rodiče mně poslali někam a magneťák za sedm tehdejších litrů byl sen.Dnes se obdobná technika koupí za desetinu a moje vytoužená motorová pila za dvě desetiny průměrné mzdy . V autobazaru se tehdy objevoval už úplný rezavý šrot, a přiblblá barevka color 416 bez dálky za 13540 Kčs.Nejlepší bylo , že náš šéf v elektroúdržbě ,Láďa Vošický se v hospodě v Sedmpánech chlubil - to jsem jim to dal lenochům.Za to hopno , co dělají mají i tak dost .Na vánoce měl rozdělit tkzv. podíly a rozdělil kulový.Ty svi-ně ze Sedmopan.obracej se v hrobě jako vrtule ,a užij si to ty zombije vo-le ty šmejde ze Sedmpan.

ivoadler ( 8. října 2015 19:19 )

Nemohu jinak než ti oslovit: "milý vole", kdy už pochopíš, že komunista je pouze ten, kdo má v kapse legitimaci KSČ. Ne ten, koho ty za komunistu označíš. Není to na tebe příliš?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa