Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Zemřeli při zdolávání železné opony. Štrougal za jejich smrt stíhán nebude

Autor: ČTK - 
3. února 2016
17:53

Bývalý premiér a ministr vnitra komunistického Československa Lubomír Štrougal nebude stíhán kvůli zodpovědnosti za smrt lidí, kteří zahynuli při snaze o překročení železné opony. Jeho případ byl promlčen a vyšetřování skončilo. Uvedl to mluvčí Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu Jan Srb.

Na posun v případu ve středu upozornil server iDnes.cz. Policie Štrougala podezírala ze spáchání trestného činu, protože jako ministr vnitra v letech 1961 až 1965 nezabránil použití vysokého napětí v elektrických zátarasech na západní hranici. Vyšetřovatelé se zabývali tím, zda byl Štrougal odpovědný za smrt lidí, kteří zemřeli na elektrickém plotu na hranicích. Bývalý vrcholový politik ale z ničeho obviněn nebyl. Podle Srba promlčecí lhůta pět let pro tento případ vypršela v roce 1994.

Komunisté začali s budováním železné opony v roce 1951. V letech 1952 až 1957 byl prostor mezi stěnami plotu zaminován. Počínaje rokem 1952 byl zátaras doplněn o vodiče vysokého napětí. Elektrický proud byl z plotu definitivně vypojen v polovině 60. let.

Podle materiálů publikovaných Ústavem pro studium totalitních režimů si československá železná opona v letech 1948 až 1989 vyžádala přes 300 obětí. Strážci hranice zastřelili 143 osob, elektrický zátaras měl za následek smrt téměř jednoho sta lidí a dva lidé zahynuli po výbuchu min. Řada dalších osob byla při pokusu o přechod hranice zraněna.

tgbg ( 4. února 2016 19:05 )

Štrougal byl komunistický kolaborant a přisluhovač ruských okupačních vrahů. Proto patří do nejtěžšího kriminálu se svýšenou ostrahou. Nakonec co. Satanovi stejně neunikne.

xiioma ( 4. února 2016 11:10 )

Už jsem dlouho nečetla takový blábol.

ginna15 ( 4. února 2016 10:51 )

Štrougal byl třída, takové politiky náš národ potřebuje, ne tyhle zkorumpovane anarchisticke lízače amerických smradlavych ři.tí jako je Dienstbier, Sobotka a spol. Uzavřený hranice, klid, jistota, to se žilo. Jako prej kazdej spravnej spinavej muslimskej podvraťák musí aspoň jednou za svůj svins.kej život do Mekky,tak kazdej spravnej Čech by se měl alespoň jednou za život vychc.at na hrobě největšího zločince v historii našeho národa Havla,¨KLAUSE,Topolánka a stovky dalších ODSsáckých zločinců!!!

ginna15 ( 4. února 2016 10:49 )

UŽ ABY ŽELEZNÁ OPONA ZASE STÁLA A BUDE OD ČERNÝCH MUSLIMSKYCH UCHYLNYCH TLAM POKOJ!!

kundamerkel ( 4. února 2016 00:55 )

Štrougal byl třída, takové politiky náš národ potřebuje, ne tyhle zkorumpovane anarchisticke lízače amerických smradlavych ři.tí jako je Dienstbier, Sobotka a spol. Uzavřený hranice, klid, jistota, to se žilo. Jako prej kazdej spravnej spinavej muslimskej podvraťák musí aspoň jednou za svůj svins.kej život do Mekky,tak kazdej spravnej Čech by se měl alespoň jednou za život vychc.at na hrobě největšího zločince v historii našeho národa Havla.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa