Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Bojovníci ISIS, uprchlíci, Grexit. Česko má nový recept na krize v Evropě, tvrdí Zaorálek

Fotografie
Ministr zahraničí Zaorálek k nové koncepci české zahraniční politiky  (Autor: internal)
Autor: ČTK, simao - 
13. července 2015
13:25

Český ministr zahraničí varuje: Evropa čelí řadě krizí a týká se to i nás. A protože se bezpečnostní situace i na hranicích Evropy zhoršuje, české ministerstvo zahraničí přišlo s novou koncepcí zahraniční politiky. Zahrnuje obavy z džihádistů, uprchlické krize, ale i situace Řecka či Ukrajiny.

Vláda v pondělí schválila novou koncepci zahraniční politiky. Na Twitteru na to upozornil státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. „Rozhodně stojí za přečtení,“ upozornil.

Spokojeností oplýval i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Vláda před chvílí schválila koncepci české zahraniční politiky. Jsem rád, že nová koncepce přichází právě nyní, kdy svět prochází velkými změnami,“ uvedl Zaorálek. Dokument určuje hlavní oblasti zájmu Česka ve světě.

K hlavním oblastem bezpečnostních zájmů České republiky a jejích spojenců patří podle materiálu oblast východní Evropy, západního Balkánu, severní Afriky, Blízkého a Středního východu a Sahelu.

Dokumentem se přitom Česko nadále hlásí již tradičně k příslušnosti k euroatlantickému civilizačnímu prostoru – tedy především k EU a NATO. V druhém případě má přitom Česko významné zastoupení v samém nejužším vedení organizace. Druhým mužem NATO se nedávno stal generál Petr Pavel.

Masivní vojenský útok? Nízká pravděpodobnost, ale...

Dokument upozorňuje na změnu světových mocenských poměrů a na posun k multipolaritě světového uspořádání. O slovo se tak více hlásí země východní a jihovýchodní Asie.

Díky technologickému pokroku se zvyšují vojenské schopnosti mnoha států. „Pravděpodobnost přímého ohrožení území ČR masivním vojenským útokem je nízká. Bezpečnost a stabilita v hraničních částech Evropy i v oblastech s Evropou sousedících se ovšem celkově snižují,“ upozorňuje koncepce. Nelze proto podle ní zcela vyloučit přímé ohrožení spojenců, a tedy i ohrožení Česka, „neboť naše bezpečnost je v rámci Severoatlantické aliance nedělitelná“.

O napjatých bezpečnostních vztazích se tak hovoří nejen v souvislosti s islámským terorismem za hranicemi Evropy, ale i v souvislosti s bezpečnostními hrozbami pro spojence v rámci NATO – především přetrvávajícím napětí v Pobaltí, kde panují obavy, aby se některá ze zemí nestala terčem zájmu ruské velmoci podobně jako poloostrov Krym a východ Ukrajiny.

Schválení koncepce české zahraniční politiky je důležité i z toho důvodu, že dnes čelíme bezpočtu krizí – jako je situace na Ukrajině, ISIL, uprchlíci, Grexit (možný odchod Řecka z eurozóny – pozn. red.) nebo nárůst antisystémových stran – to vše se týká i ČR. Je třeba říci, kde v tomto světě stojíme a k čemu se hlásíme. Ve stále multipolárnějším světě chceme spolupracovat s těmi, kteří respektují pravidla a nepodkopávají současný světový řád,“ dodal Zaorálek na Twitteru.

Dokument české vlády však také mluví o podpoře a prosazování lidských práv. Hlásí se proto k odkazu českého humanistického myšlení, prezidenta T. G. Masaryka, pražského jara, Charty 77 a tradice podpory lidských práv. Vyplývá to z dokumentu, který má ČTK k dispozici.

„Česká zahraniční politika usiluje o bezpečnost, prosperitu a udržitelný rozvoj, lidskou důstojnost včetně ochrany lidských práv, službu občanům a dobré jméno v zahraničí,“ píše se v materiálu o cílech české zahraniční politiky.

Zaorálek musel odvracet kritiku kvůli odkazu Havla

Ke zvyšování prosperity Česka má sloužit ekonomická diplomacie. „Zvláštní pozornost bude česká ekonomická diplomacie věnovat teritoriím mimoevropským, která vykazují velký růstový potenciál, ale často skýtají rovněž rizika daná nepředvídatelností politického a ekonomického prostředí, korupcí nebo slabou vymahatelností práva,“ uvádí dokument.

Dokument však byl v minulosti kritizován kvůli tomu, že údajně neklade dostatečný důraz na prosazování lidských práv. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek již dříve kritiku odmítl. Nová koncepce zahraniční politiky nemá podle něj ani za cíl popírat odkaz Václava Havla v oblasti lidských práv, je ale třeba najít způsob, jak s ním pracovat. Jen mechanicky to nelze, uvedl ministr zahraničí.

cicavec ( 13. července 2015 14:15 )

Arabské prašivé štěnice je potřeba do jedné vyhubit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa