Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Generál Pavel 2. mužem NATO: Čím prospěje Česku? Experti odpovídají

Autor: poe, mim - 
27. června 2015
05:03

Český generál Petr Pavel (53) se včera v Bruselu ujal druhé nejvyšší funkce ve velení Severoatlantické aliance. Z téhle pozice se bude podílet i na boji proti islámskému terorismu.

Pavel byl do funkce předsedy Vojenského výboru NATO zvolen loni na podzim. Co jej čeká? Aliance bude muset podle Pavla reagovat na ohrožení představované radikalismem na Blízkém východě a teroristickou organizací Islámský stát. „To se projevuje nejen v Iráku a Sýrii, ale má to potenciál ohrožovat i další země, nejen v regionu, v podstatě celý svět,“ míní Pavel.

Včerejší krvavé útoky v Tunisku, ve Francii a v Kuvajtu mu dávají zapravdu. Vojenský výbor, jemuž bude Pavel šéfovat, je přitom nejvyšším vojenským orgánem NATO, může předkládat návrhy a doporučení Severoatlantické radě, Výboru pro obranné plánování a Skupině pro jaderné plánování.

Podle Pavla však bude jeho mise náročná i vzhledem k tomu, jaká bezpečnostní situace nyní v Evropě panuje. „Bezpečnostní prostředí je velice turbulentní a vyvíjí se rychleji, než bychom chtěli,“ uvedl.

Výzvou pro Pavla prý bude i hledání konsenzu mezi členy aliance. Nejmocnějším Čechem na světě bude Pavel tři roky. „Je to prestiž pro Českou republiku a pro armádu, i když pro nás nebudu smět získávat jakékoli výhody, protože bych měl zastupovat rovným dílem zájem všech 28 členů, tedy částečně i České republiky,“ řekl Pavel.

Ani prestiž však není zadarmo. Česko, které Pavla do druhé nejvyšší alianční funkce nominovalo, hradí náklady na zabezpečení jemu i jeho týmu. Ročně by to mělo být až 90 milionů korun.

Anketa Blesku: Čím jeho nová funkce přispěje k mezinárodnímu renomé České republiky?

Armádní generál Jiří Šedivý (62): „Pokud uspěje, tak zvýší prestiž ČR, ale i Slovensku, Polsku, Maďarsku. Když se bude jednat o velkých tématech, ČR bude mít respektovanější názor.“

Armádní generál Vlastimil Picek (58): „Že uspěje, o tom jsem bytostně přesvědčen! Aliance hraje velkou roli v Afghánistánu, což bude muset řešit. Stejně tak se bude muset postavit ukrajinské krizi.“

Šéf sněmovního branného výboru David Kádner (38): „Pan generál Petr Pavel může ČR pomoct u ostatních států prosadit mimo jiné třeba i to, že růst imigrace a terorismu vyžaduje tvrdá řešení, jako jsou vojenské operace v Africe a potápění lodí.“

Ministr obrany ČR Martin Stropnický (58): „Je strašně důležité, že pan generál je z »nového« členského státu. Střed a východ Evropy nikdy neměl zástupce v této funkci. V tom je to průlomové.“

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jeromeklapka ( 29. června 2015 16:50 )

Prestíž?Tá bude len na papieri.Bude držať hubu a krok...A či prospeje Česku?Možno práve naopak - Česko sa práve preto stane vhodným cieľom a to bude daň za tú prestíž.

zauber ( 28. června 2015 13:28 )

Tgb, ty jsi takový hovado, že by si mohl dělat od hodiny 1.muže NATO. Takoví kreténi se vždycky do armády hodí. Blbej, ale přesvědčenej.

tgbg ( 28. června 2015 13:10 )

Doufejme, že pořádně zatočí s ruskými fašisty a Putlerem. To by nám výrazně zvýšilo prestiž. Určitě daleko víc, než Zemanovo rusřitníkování v Moskvě.

zauber ( 28. června 2015 13:03 )

Elisko, nevím o tom. Uveď nějaký příklad mé obscénnosti. Ale, že ty si soudružka, tentokrát pravicově poťapaná, to jistě neuniklo každému zdejšímu účastníku zájezdu.

eliska963852 ( 28. června 2015 09:38 )

Když do svých příspěvků často vkládáš sexuální a násilné aspekty, je to proto, že ti nestojí nebo, že jsi úchyl anebo obojí?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa