Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Generál Šedivý: Invazi imigrantů musí EU zastavit už na hranicích

Evropské státy musí umět bránit svoje hranice před uprchlíky, míní Jiří Šedivý, bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR a armádní generál v záloze
Evropské státy musí umět bránit svoje hranice před uprchlíky, míní Jiří Šedivý, bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR a armádní generál v záloze  (Autor: ČTK)
Autor: Jan Kálal - 
25. června 2015
05:00

Velel české armádě a stále je armádním generálem v záloze. Bezpečnostní expert Jiří Šedivý v rozhovoru pro Blesk.cz volá po tvrdém přístupu vůči nelegálním imigrantům. Pokud si proti nim Maďaři chtějí postavit plot, je to podle něj legitimní obrana hranice. A tvrdí, že Evropská unie nepotřebuje žádný mandát OSN k tomu, aby už na moři čluny s uprchlíky vracela zpět do Afriky.

Evropa řeší rozsáhlou krizi s uprchlíky. Jak v této souvislosti vnímáte ohrožení myšlenky schengenského prostoru, který umožňuje volný průchod hranic?

Zásadní problém je v tom, že neexistuje jednota v názorech na imigrační politiku. A politika přijatá v minulosti v současné době evidentně nefunguje. Pokud by tento stav pokračoval a prohlubovaly se rozpory, které velmi otevřeně prezentuje Maďarsko, může to skutečně narušit jednotnost Evropské unie.

Maďarsko se postaralo o velké pobouření prohlášením, že jednostranně vypovídá evropskou azylovou dohodu. A že si nenechá migranty vracet na své území. Maďaři to potom mírnili a tvrdí, že se to týká jenom běženců, kteří překračují hranici Evropské unie v Řecku. A potom se do Maďarska dostávají přes Srbsko. Jak je podle vás problematická otázka azylu?

Evropská unie nemá azylovou politiku řádně promyšlenou. Do Evropy se dnes dostávají různými cestami tisíce lidí, a než se azylové řízení ukončí, tak už nejsou ani ve státech, kde bylo zahájeno. Pohybují se někde absolutně nekontrolovaně a účinnost je velmi nízká.

Nejde to na vrub benevolentnějšímu přístupu zejména jižních států EU? Zejména Itálie a Řecka, kudy proudí největší toky migrantů. Není chyba na nedostatečné kontrole mořské hranice?

Samozřejmě. Pokud nebyly jednotlivé státy schopné přijmout dostatečná opatření, měla je Evropská unie přijmout sama. Celá „invaze“ imigrantů do EU měla být zastavena už na hranicích. Skupiny, ve kterých nejsou migranti z důvodu válečného prostředí nebo politických represí, ale jsou to ekonomičtí migranti, vůbec neměly pokračovat dál do Evropy. Ale tito migranti měli být okamžitě odesíláni zpátky, odkud přišli. Vím, že je to řečené velmi tvrdě. Ale co tady budeme dělat s deseti tisíci uprchlíků? Jak je budeme zpátky repatriovat, když momentálně běhají po celé Evropě. Tento problém hranic Schengenu je podceněný, nebyl do důsledku vyřešený. Pokud státy jako Itálie, Řecko, ale i Španělsko, Maďarsko nebo Francie nesplnily své povinnosti, měly by je napravit.

Jak by taková náprava měla vypadat? Řekněte dvě tři konkrétní věci.

Zaprvé musí zabránit tomu, aby se do pobřežních vod jednotlivých států nebo na teritorium Maďarska mohli běženci dostat. Hranice musí být natolik kvalitně chráněné. Řecko a Itálie musí mít takové prostředky a takové způsoby, že lodě s uprchlíky otočí a ty pak pojedou zpátky. Nebo budou operovat poblíž libyjských či egyptských hranic a zabrání tomu, aby se plavidla plná utečenců nedostala z mezinárodních vod do vod národních. Existuje námořní právo a na tom není z tohoto pohledu nic špatného. Musí se respektovat z obou dvou stran a státy, kterých se to týká, musí takto jednat.

Z vašeho pohledu by tedy do Středozemního moře měla vyplout větší flotila lodí Evropské unie, které budou kontrolovat to, jaká plavidla sem pronikají?

Pokud to nezvládají jednotlivé státy – Francie a především Itálie nebo Řecko, tak by měla začít fungovat Evropská unie. A podle mě nepotřebuje svolení OSN, o kterém se momentálně mluví. Ale ochrana vlastních teritoriálních vod je suverénní záležitostí každého státu. A každý stát by k tomu měl mít své prostředky. Pokud toho daný stát není schopný, měla by to být operace Evropské unie. Není důvod se vymlouvat na něco, co ani nepotřebujeme. OSN řeší mezinárodní operace na udržení míru, například. Nebo humanitární operace. Ale otázka vlastních hranic je na každém suverénním státu.

Mluvíte o státní suverenitě. Jak se díváte na záměr Maďarska vybudovat na hranicích se Srbskem čtyři metry vysoký a desítky kilometrů dlouhý plot? Je to legitimní ochrana hranice, nebo je to přes míru?

Je to taková zvláštní ochrana. Jsme hodně citliví na ploty. Železná opona u nás byla velmi špatný pojem. Ale upřímně řečeno, Španělé mají stejně tak chráněnou hranici na jihu u enklávy, kterou mají na území severní Afriky. To není něco tak nenormálního. USA mají postavený šestimetrový plot na hranici s Mexikem. Sice chápu, že se na to díváme s určitým despektem. Ale Maďaři mají právo chránit svoje území. A pokud se rozhodnou, že si tam postaví zeď – i s reminiscencí na železnou oponu –, je to jedno z možných řešení. Pokud nejsou schopni to udělat jinak.

hejhej ( 27. června 2015 15:43 )

Každý rozumný člověk, který má myslící mozek je pro, aby se imigranti nepouštěli do Evropy. Stačilo , co rozpoutala zarytá muslimka s onucí na hlavě, aby jí zdrav.škola tu její " víru" akceptovala. Pokud už jsou u nás, musejí se přizpůsobit našim zvykům a kultuře, jinak odchod. To jenom pohlupavá Šabatavá a amík Diesbier se zavrtávají EU a američanům do análního otvoru a nehájí naše zájmy. Jsou to vlastizrádci.

rudyptak48 ( 25. června 2015 22:35 )

  Jak je vidět, cenzoři Blesku ti to už nedovolili dokončit. Já ten film viděl a dokončím to za tebe: má poznámka, která již není součásti jmenovaného dokumentu: Korán stále považuje židy a křesťany za „lid Knihy“, který sice zbloudil, ale zaslouží si ochranu a úctu muslimů, pokud proti nim nepodnikají nepřátelské akce. To je ificiální tvrzení. Prohlášení muslimských vůdců a imámů toto tvrzení však vyvrací. A nejsou to jenom prohlášení, je to v dnešní době válka vyhlášená proti křesťanskému a židovskému světu. Takže o nějaké toleranci nemůže být ani řeči, viz následující: Korán, súra 5, verš 51 Vy, kteří věříte! Neberte si židy a křsťany jako přátele, neboť oni jsou přáteli jedni druhým. Kdokoliv z vás se s nimi přátelí, ten se stane jedním z nich a Alláh věru nepovede lid nespravedlivý. Korán, súra 5, verš 72 A věru jsou nevěřící ti, kdo říkají: „Mesiáš, syn Mariin je Bůh!“ A pravil Mesiáš: „Dítka Izraele, uctívejte Boha, Pána mého i Pána vašeho! Kdo se bude přidružovat k Bohu, tomu Bůh zakáže vstup do ráje a bude mu příbytkem oheň pekelný; a nespravedliví nebudou mít pomocníky.“ Korán, súra 5, verš 73 A jsou věru nevěřící ti, kdo prohlašují: „Bůh je třetí z trojice“ – zatímco není božstva kromě Alláha jediného. A nepřestanou-li s tím, co říkají, věru se dotkne těch, kdož z nich jsou nevěřící, trest bolestný! A kdyby se náhodou v některém muslimovi probudilo svědomí za jeho zločiny, je tu na omluvu další verš: Korán, súra 8, verš 17 Nejste to vy, kdo je zabili, ale Alláh je zabil; a nevrhals ty, když jsi vrhal, nýbrž byl to Alláh, kdo vrhal, aby vyzkoušel věřící zkouškou dobrou, od Něhož přicházejí, vždyť Alláh slyšíci je, vševědoucí! Co k tomu říct na závěr? Tak pokrytecké náboženství nemohl ustanovit bůh, pokud tento bůh není šílený. Tohle všechno vzniklo pouze v nemocné hlavě proroka Mohameda. A jak má vypadat ráj podle Koránu? V ráji se věřící mají dočkat zasloužené odměny, potečou zde řeky chladivé, dostatek bude vš

rudyptak48 ( 25. června 2015 22:33 )

handgood ( 25. června 2015 22:16 )

1. pokračování Korán, súra 47, verš 4 A když se střetněte s nevěřícími, udeřte je do šíjí, a až jim způsobíte úplnou porážku, pevně je spoutejte! A potom je buď omilostněte, anebo je propusťte za výkupné, pokud válka neodloží své břímě. A tak budiž! Kdyby Bůh chtěl, pomohl by si sám proti nim, avšak nečiní to proto, aby vás jedny druhými podrobil zkoušce. A Alláh nedopustí, aby se ztratily skutky těch, kdož byli zabiti na cestě Alláhově. Výroky imámů a muslimských vůdců Domy a mladí muži musí být obětováni, hrdla musí být podřezána, lebky rozbíjeny, to je cesta k vítězství. Korán, súra 4, verš 89 A přáli by si, abyste se stali nevěřícími, jako jsou oni, aby ste byli stejní. Neberte si mezi nimi přátele, dokud se nevystěhují na stezku Alláhovu. A jestliže se obrátí zády, pak je chyťte a zabte, kdekoliv je naleznete! A neberte si z nich ani přátele, ani pomocníky. Výroky imámů a muslimských vůdců Islám je posvátné náboženství. Je nejlepší nábožentsví, které existuje. Když někdo konvertuje ke křesťanství, zaslouží si smrt. Islám je nadřazený židům, křesťanům, hinduistům, budhistům a všem nábožentsvím. Jediný zákon, který Alláh přijímá je islám. A pokud někdo hledá jiný zákon než islám, nebude přijat. Korán, súra 8, verš 39 Bojujte tedy proti nim, aby už nebylo pokušení k odpadlictví a aby všechno náboženství bylo jen Alláhovo. Jestliže však přestanou, pak Alláh jasně vidí vše, co dělají. Výroky imámů a muslimských vůdců Islám je náboženství, které chce vládnout světu. Vláddlo dříve a nakonec bude vládnout zase. Poselství islámské revoluce je globální, není omezeno místem ani dobou. Nepochybujte, když Alláh dá, islám dobude celý svět. Vládli jsme světu dříve a při Alláhovi, přijde den, kdy budeme opět vládnout celému světu. Alláh nám nařídil šířit toto nábožentsví do celého světa. Odpověď obyčejného muslimského kluka, žijícího v Evropě: Pokud bude mít má matka nebo sestra sex s nevěřící, tak ho zabiju. V roce 2008 se v Evropě nacházelo 54 milionů

handgood ( 25. června 2015 22:10 )

Většina uprchlíků jsou především muslimové. proč neutíkají ke svým bohatým bratrům a souvěrcům do Saudské Arábie, Kuvajtu, Bahrainu ap. Tihle bohatí ropní šejkové stejně neví co s penězi, proč jim nepomůžou? Nasměřujte je do Mekky. Nepouštějte do Evropy muslimy, nebo nám rozvrátí i tak už rozvrácenou demokracii. Nevěřte, že jsou tolerantní. Nakonec to každý vidí, co dělá nová islámské republika. Níže uvádím přepis holandského dokumentárního filmu FITNA (rozvrat). Udělejte si obrázek sami: FITNA (ROZVRAT) (Filmový dokument nizozemského politika Geerta Wilderse – 2008) Korán, súra 8, verš 60 Připravte proti nim všechno, co schopni jste postavit ze síly a oddílů jezdeckých, abyste zastrašili nepřátele Boží i nepřátele své a jiné mimo ně, které ještě neznáte, ale které Alláh dobře zná a cokoliv vydáte na cestě Alláhově, bude vám plně nahrazeno a nebude vám ukřivděno. Výroky imámů a islámských vůdců Co činí Alláha šťastným? Alláh je šťastný, když je zabit nemuslim. Zničte nevěřící a polyteisty, vaše (Alláhovy) nepřátele a nepřátele islámu. Alláhu, shromáždi je a zabij do posledního a nenechej ani jednoho. Korán, súra 4, verš 56 Věru ty, kdož neuvěřili v Naše znamení, My v ohni sežehneme, a kdykoliv vyschnou kůže jejich, vyměníme je za jiné, aby tak trestu okusili. A Alláh zajisté je mocný a moudrý. Výroky imámů a muslimských vůdců Když Alláh dá, národe Mohamedův, i kámen řekne, ó muslime, skrývá se za mnou žid, přijď a setni mu hlavu. A my usekneme jeho hlavu. Při Alláhovi, my ji usekneme! Židé! Alláh akbar (Alláh je veliký)! Džihád za Alláha! Vítezství Alláhovi! Židé jsou židé, jsou to ti, kteří musí být zabíjeni a zabiti. Připravte se na skutečný holokaust. Bůh žehnej Hilterovi! Korán, súra 47, verš 4 A když se střetněte s nevěřícími, udeřte je do šíjí, a až jim způsobíte úplnou porážku, pevně je spoutejte! A potom je buď omilostněte, anebo je propusťte za výkupné, pokud válka neodloží své břímě. A tak budiž! Kdyby Bůh chtěl, pomohl

Zobrazit celou diskusi