Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Generál Pavel: Rukojmí vysvobodit umíme! Ale nemáme potřebnou techniku

Autor: simao - 
10. března 2015
19:20

Čecha Pavla H. unesli v Libyi podle všeho džihádisté z Islámského státu. Podle expertů jim jde o peníze, přesto panují obavy, co bude s českým občanem dál. Únos komentoval již i náčelník generálního štábu Petr Pavel. Česká armáda osvobodit rukojmí umí. K nasazení v Libyi by však postrádala vojenskou techniku i zpravodajce.

„Armáda České republiky má speciální jednotku – 601. skupinu speciálních sil v Prostějově. Je to jednotka vycvičená pro celou řadu speciálních úkolů – mimo jiné i osvobozování rukojmích,“ komentoval únos českého občana náčelník generálního štábu Petr Pavel na ČT24.

„Na druhou stranu: osvobozování rukojmích v cizích zemích, a zvlášť ve vzdálených zemích, ve kterých se zhroutil oficiální systém, je mimořádně náročná záležitost, se kterou si dokáží poradit pouze státy s těmi nejširšími schopnostmi. A to jsou právě třeba Spojené státy, Velká Británie, Francie,“ upozornil v České televizi Pavel, který z čela české armády zamíří již v červnu do jedné z předních pozic v NATO.

Nyní však má jiné starosti. Generál Pavel ke komplikované situaci v Libyi dodal: „Je zapotřebí nejenom výborného zpravodajství, ale i přepravních prostředků, sil, které zabezpečí ze vzduchu i z moře tyto speciální jednotky, podpůrné jednotky. A to jsou schopnosti, kterými Česká republika nedisponuje. (...) V Libyi nemáme vojenské zpravodajce,“ upozornil v pořadu Interview ČT 24 Pavel na překážky, na které česká armáda naráží.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek je proto v kontaktu např. s Rakouskem či Filipínami – dalšími zeměmi, které mají občany mezi unesenými pracovníky. A snaží se získat další informace. Také Filipínci jsou podle něj přesvědčeni, že devítičlennou skupinu cizinců unesli minulý pátek příslušníci radikální organizace Islámský stát (IS). Bohužel právě ti, kteří na pláži popravili dvě desítky křesťanů.

Únosci se však dosud nepřihlásili. Generál Pavel upozornil, že nemáme informace, kde se přesně český občan nachází. „V této fázi budou zcela určitě spolupracovat zpravodajské služby včetně Vojenského zpravodajství na sdílení informací s partnery a teprve potom, co se podaří zmapovat, kde se český občan nachází, v jakých podmínkách a jaké podmínky si stanoví únosci, teprve potom se bude zvažovat, jak toho občana dostat pryč,“ uvedl Pavel v ČT.

„Pokud já vím, aliance se zatím k možnosti pozemní operace proti Islámskému státu staví velice rezervovaně, a to z několika důvodů. Tím prvním je, že pozemní operace na území Iráku není zas tak vzdálenou historií a víme, že ty výsledky nebyly přesně takové, jaké jsme očekávali. Navíc je zřejmé, že situace, která je na místě teď, je nejlépe řešitelná vnitřními prostředky a vnitřními silami, takže univerzálně panuje přesvědčení, že je potřeba vyzbrojit, vybavit místní síly, aby byly schopny si s tou situací poradit a poskytnout jim všemožnou podporu,“ upozornil v ČT generál Pavel, který se v červnu stane předsedou Vojenského výboru NATO, tedy jeho druhým nejvyšším mužem!

jeromeklapka ( 11. března 2015 10:36 )

Už samá podstata tej vety je zlá Vieme,ale nemáme to a to...Takže nevieme...

asijo ( 11. března 2015 04:52 )

Takže by to chtělo několik milionů na zakoupení techniky,polovinu z toho do vlastních kapes a poté na oko smutně napsat,že se sice rukojmí podařilo zachánit,ale je o hlavu kratší.

zelena.karkulka ( 10. března 2015 22:55 )

 No jestli tohle myslí vážně...

stejne ( 10. března 2015 22:54 )

 Co je to za češtinu - vysvobodit umíme, ale nemáíme tecdhnicku - takže umíš prd ty amíky koupenej kašpárku.

beda88 ( 10. března 2015 21:57 )

Jako v Slunce, seno.....! Já bych je předsedo napřed vožral

Zobrazit celou diskusi