Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čech zajatý islamisty: Před únosem odmítl evakuaci!

Autor: ljš - 
10. března 2015
14:28

Všichni Češi pracující v Libyi vzali loni v červenci kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci nohy na ramena a ze země odjeli. Pavel H. byl bohužel mezi hrstkou těch, kteří evakuaci odmítli. Lukrativní zaměstnání pro něj bylo přednější než vlastní bezpečí.

Znepřátelené milice rozpoutaly loni v létě v Libyi největší konflikt od svržení Muammara Kaddáfího v roce 2011. Situace byla velmi dramatická a diplomaté proto zaveleli k odjezdu. „Když ČR evakuovala své velvyslanectví a své občany žijící a pracující v Libyi loni v červenci, tak dotyčný nabídku odjet odmítl,“ řekl deníku Právo diplomatický zdroj.

V boji zmítané zemi našli velmi rychle uplatnění islamisté, kteří na sebe nejvíce upozornili před měsícem, kdy brutálně popravili 21 egyptských křesťanů na břehu moře.

Video Mořské vlny zbarvila krev: IS popravil 21 křesťanů na pláži! - Tomáš Polák, Reuters
Video se připravuje ...

Nyní zřejmě právě tato skupina zaútočila na ropné pole Ghaní, na kterém pracoval také Pavel H. Při útoku teroristé zabili 11 vojáků, kteří pole hlídali. Některé z nich prý podřezali. Poté zajali skupinu cizinců, v níž je i Čech. „Jediné, co zatím víme, je, že náš občan není na seznamu ani zabitých, ani přeživších. Vzhledem k chaotické situaci v zemi ale nemáme žádné další informace,“ dodal zdroj Práva.

Podle dostupných informací odjel Pavel H. do Libye teprve před několika málo týdny. Musel kvůli tomu podstoupit velmi nebezpečnou cestu. Letiště v hlavním městě Tripolisu je totiž téměř denně pod palbou a dobrodruzi, kteří v zemi nadále kvůli vysokým výdělkům pracují, tam proto podle MF DNES jezdí oklikou přes Turecko, odkud směřují na menší a bezpečnější libyjská letiště.

Spolu s českým občanem byl unesen také Rakušan se srbskými kořeny Dalibor S. z Lince, otec dvou dětí, který měl na starost správu celého areálu ropného pole.

cocca ( 10. března 2015 23:15 )

 Po přečtení některých příspěvků musím konstatovat, že česká nenávist je nekonečná

jiri.k ( 10. března 2015 23:10 )

Je mi opravdu líto těch dětí,jestli přijdou o tátu. Dobrodruzi s vidinou peněz byli, jsou a budou, to je víc než jisté. Jeden přepadne banku s vidinou toho, že ho zastřelí na útěku, i když s našima policajtama ,jiný jedou riskovat život do Lybie,Syrie, Iráku....prostě jdou all-in na jednu kartu....

tummy ( 10. března 2015 21:15 )

 s kadafiho manželkou na oficiální uvítací akci s další manželkou jistého afrického prezidenta. Byli tam všude ty jeho ochrankyne vojandy

tummy ( 10. března 2015 20:04 )

 pepen je ubozak Ne snížím se k tvému slovníku lidská kreaturo

tummy ( 10. března 2015 19:59 )

 s tvým slovníkem tě tipuji na pěkného blba jsem tu přes 10let to znamená už z dob kadafiho Kolikrát jsem se potkala i s jeho ženou jelikož jsem byla zvaná na dámské oslavy Pro zdejší smetanku tak tomu už je konec že

Zobrazit celou diskusi