Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Islamisté, kteří unesli Čecha v Libyi: Popravili i 21 egyptských křesťanů

Autor: ljš, ČTK - 
9. března 2015
23:29

Hrůzné zjištění! Za únosem českého kuchaře Pavla H. (50) je podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka s vysokou pravděpodobností skupina islamistů, která před časem na břehu moře brutálně popravila dvě desítky egyptských křesťanů.

Ministr v Událostech, komentářích zdůraznil, že nechce vyvolávat falešné naděje. „Nemám bohužel dobré zprávy... Myslím, že situace je špatná,“ řekl. Je podle něj „obrovská pravděpodobnost“, že ten, kdo má současnou situaci v rukou, je „brutální zločinecká skupina“ radikálů, která má na svědomí nedávné zavraždění 21 egyptských koptů. Ministr v ČT přiznal „určitý pocit bezmoci“.

Ze Zaorálkova vyjádření vyplynulo, že úřadům se nepodařilo kontaktovat dalšího českého občana, který je v Libyi, ale podle ministra je na úplně jiném místě, než se odehrál únos.

Video Mořské vlny zbarvila krev: IS popravil 21 křesťanů na pláži! - Tomáš Polák, Reuters
Video se připravuje ...

Česko do oblasti vyslalo dva diplomaty. Podle Zaorálka mají na místě kontakty a už si tam domlouvají schůzky. Podle něj jde ale hlavně o akci tajných služeb, a to nejen českých.

Kromě Čecha jsou pohřešováni také čtyři Filipínci, jeden Rakušan, dva Bangladéšané a Ghaňan. K únosu se zatím nikdo nepřihlásil. Rakouská diplomacie dnes vydala zprávu, že skupina zahraničních pracovníků včetně českého občana z ropného pole Ghaní padla v pátek do rukou radikálů z hnutí Islámský stát. Česko má svého zástupce i v rakouském krizovém štábu. Ministr uvedl, že dnes hovořil o situaci s rakouským ministrem zahraničí a v úterý bude mluvit s filipínským.

Pohřešovaní pracovali podle listu Die Presse pro společnost VAOS (Value Added Oilfield Services), která dodává služby libyjskému ropnému sektoru.

japos22 ( 10. března 2015 11:18 )

Je mi líto Libyjců i Čecha, za diktátora Kaddáfího to byla prosperující země, kdy se chystala ražba zlaté měny a velká část bohatství z ropy byla přerozdělována lidem, extrémisty krotili dokud se do toho nenamontovalo USA a EU, to jsou jen fakta a nic jiného

pekaaaros ( 10. března 2015 10:49 )

na jednu stranu tam neměl makat, když viděl, co se děje. Na druhou stranu když už si takhle naběhl, tak ho celkem lituju. Je to přece jenom Čech.

vladimir1950 ( 10. března 2015 09:36 )

Když někdo dá přednost penězům, je to jeho věc. Snad je dobře pojištěný a rodina po něm dostane "balík".. alespoň něco..

plzenska ( 10. března 2015 08:11 )

Islámský stát je krutý počítej lásko má s tím k nohám ti dám zlaté pruty nebo se vůbec nevrátím

petr11 ( 10. března 2015 05:27 )

...to má být jako dobrá zpráva pro rodinu....strašná doba

Zobrazit celou diskusi