Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Muž, který kontroluje Babišovy nákupy, dostal důvěru vlády! Ministři za ANO ruku nezvedli

Autor: dv, ČTK - 
25. května 2015
11:55

Současný předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj by měl tuto instituci vést i dalších šest let. Ruku pro jeho nominaci ale nezvedli všichni poslanci, ti ze hnutí ANO byli podle ČTK opatrnější! Rafaj je přitom tím, kdo z pozice šéfa antimonopolního úřadu drží kontrolu nad rozrůstáním bysnysu Agrofertu.

Podle informací ČTK pro něj nehlasoval ani jeden z ministrů za hnutí ANO a dva za KDU-ČSL. Rafaj tak prošel zejména hlasy sociálních demokratů.

Rafaj dříve shystával od odborníků i politiků z ANO kritiku hlavně za délku správních řízení. Působení současného šéfa ÚOHS tvrdě kritizoval třeba ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který činnost úřadu pod jeho vedením označil za katastrofální. 

Konečné slovo bude mít prezident Miloš Zeman, který šéfa ÚOHS na návrh vlády jmenuje.

Co všechno si smí Agrofert ještě koupit? Právě do toho má Rafajův úřad co mluvit! Co všechno si smí Agrofert ještě koupit? Právě do toho má Rafajův úřad co mluvit! | Foto: L. Křivan, EPA

"Vláda nominovala pana Rafaje a dala mu důvěru k vedení úřadu i pro druhé období, neboť pan Rafaj jej v uplynulých šesti letech vedl kvalifikovaným způsobem, ÚOHS pod jeho vedením zlepšil činnost, zkrátil lhůty pro rozhodování a netrpí žádnými skandály," napsal ČTK premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který návrh na jmenování Rafaje předloží hlavě státu. "O rozhodnutí prezidenta republiky budeme informovat, až bude učiněno," dodal mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

ÚOHS aktuálně dohlíží na zadávání veřejných zakázek, povoluje fúze a pokutuje firmy za kartely a zneužití dominance. Monitoruje poskytování veřejné podpory a dohlíží na zneužití významné tržní síly. 

kuromrd ( 25. května 2015 12:26 )

pan Babiš to dobře vede, doufám, že padne vláda a budou nové volby, my si zvolíme Babiša premiérem

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa