Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Od Zemana dětinské a hloupé, říká na roztržku s velvyslancem USA Němcová

Autor: ČTK, haj - 
6. dubna 2015
14:29

Do Miloše Zemana (70) se kvůli jeho sporu s americkým velvyslancem pustila řada politiků. Nesouhlas projevil premiér Bohuslav Sobotka (43), ale i prezidentovi kritici Karel Schwarzenberg (77) či Miroslava Němcová (62). Podle ní se zachoval Zeman dětinsky.

Velvyslanec USA Andrew Schapiro před nedávnem zkritizoval rozhodnutí české hlavy státu ohledně cesty do Moskvy na květnovou oslavu zakončení druhé světové války. Zeman se následně vyjádřil, že má velvyslanec „dveře na Hrad zavřené“

Jeho výroky nejenže řeší domácí i zahraniční média, ale rozhořčil také mnoho politiků. „Se šéfem vražedného režimu Severní Koreje se prezident České republiky v Moskvě setká, ale s Američany se bavit nebude? Prezidentova reakce je hloupá a dětinská,“ napsala Blesku Miroslava Němcová (ODS).

Podle Karla Schwarzenberga Američané »vědí, jaký je pan prezident«, takže žádný diplomatický skandál nehrozí. Dodal ale, že říct tohle prezident jiné země, jsou už v ulicích demonstranti. „Když se takovéhle kraviny říkají tady, tak my se naopak jenom smějeme. Je to dost zajímavý fenomén,“ řekl.

K prezidentově sporu s velvyslancem se vyjádřil i premiér Bohuslav Sobotka, který měl plné ruce práce s otevřením nové části pražského metra. „Já bych přirozeně uvítal, kdyby přístup pana prezidenta obecně k zahraniční politice a k diplomacii byl o něco více profesionální. Domnívám se, že reakce prezidenta Zemana nebyla adekvátní vzhledem k tomu, jak se vyjádřil americký velvyslanec,“ řekl Sobotka.

Video Zprávy: Zemanova diplomatická rozbuška kvůli Rusku a Macura utekl z Česka! - Blesk TV
Video se připravuje ...

Také další politici míní, že Zeman nepostupoval tak, jak by v diplomacii měl. „Svým výrokem opět prokázal, že mu chybí takt a diplomatické myšlení. Vyzývám proto vládu, aby znovu zvážila podporu prezidentovy cesty do Moskvy,“ sdělil ČTK místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Doplnil, že dveře do Senátu zůstávají Schapirovi otevřené.

„Prezident mohl reagovat neveřejně, jak je v diplomacii zvykem. Jeho vyjádření poškozuje naše vztahy se Spojenými státy, které jsou klíčovým spojencem České republiky. Incident navíc potvrzuje pověst českého prezidenta jako jednoho z hlavních obhájců Kremlu a jeho politiky,“ uvedl bývalý eurokomisař a nyní europoslanec Pavel Telička (ANO). „Kritika prezidentovy plánované moskevské cesty z úst amerického velvyslance je sice neobvyklá, ale vzhledem k agresivní ruské politice a propagandě velmi případná a s přihlédnutím k použité formulaci ještě mírná,“ dodal.

Z prezidentů zemí Evropské unie dorazí v květnu do Moskvy kromě Zemana podle ruských médií už jen nejvyšší představitelé Kypru a Řecka. Zemanovu účast na oslavách kritizují koaliční politici i pravicová opozice. Vláda ale zřejmě jeho cestu do Moskvy na středečním zasedání podle návrhu ministerstva zahraničí schválí.

zkzkz ( 8. dubna 2015 15:53 )

tgbb. ( 8. dubna 2015 14:44 )

Proc nam stale dokazujes,ze jsi debil?

tgbb. ( 8. dubna 2015 14:43 )

My, zloději, podvodníci a ostatní oranžovorudá pakáž stojíme za naším soudruhem Zemanem. (nějak se to tu ucpává, ale pravda musí ven, že?)

tgbb. ( 8. dubna 2015 14:34 )

My, zloději, podvodníci a ostatní oranžovorudá pakáž stojíme za naším soudruhem Zemanem. (nějak se to tu ucpává, ale pravda musí ven, že?)

hejhej ( 8. dubna 2015 10:00 )

krakonos500: On je vážně debil, komolí jména a "myslí" chudák, jak je duchaplný

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa