Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman posílal do Jordánska nemocnici, o které armáda nic neví

Autor: simao, ČTK - 
18. února 2015
14:33

Miloš Zeman se po návratu z arabských zemí opět vydal na pracovní exkurzi po českých luzích a hájích. Při návštěvě Hradce Králové však Jordánsko neopomněl zmínit. Česko mu prý pošle polní nemocnici. Jenže má to háček. Česká armáda o žádném takovém plánu neví! A navíc by to samozřejmě nebylo zadarmo.

Podle Zemana pošle ČR polní nemocnici do Jordánska proto, aby tam pomáhala uprchlíkům v uprchlických táborech. „Na základě jednomyslné dohody ústavních činitelů ze včerejška (úterý) chci sdělit, že vám z kraje zřejmě odebéřu polní nemocnici, kterou pošleme do Jordánska, aby tam pomáhala v uprchlických táborech,“ řekl Zeman na začátku své návštěvy Královéhradeckého kraje.

Česká republika nasadila polní nemocnici naposledy v letech 2007 a 2008 v Afghánistánu, od té doby v zemi působí 10 až 15 členů polních chirurgických týmů. Právě Jordáncům přitom upálili teroristé zaživa a v kleci jejich pilota Kasásbu. A tak se Jordánsko naplno zapojilo do akcí proti Islámskému státu.

Podle Zemana je však Jordánsko stabilní stát, které ale má problém – 600 000 uprchlíků. „Takže praská ve švech. Naše velmi známá a všude oceňovaná polní nemocnice, která je zatím umístěná právě v Královéhradeckém kraji, může v Jordánsku prokázat platné služby,“ uvedl Zeman. A připomněl, že je proti umísťování uprchlíků v České republice. „Jsem proto, aby se uprchlíkům pomáhalo tam, kde je jejich přirozené kulturní prostředí, ať už ve vlastní nebo sousední stabilní zemi,“ dodal prezident.

6. a 7. polní nemocnice sídlí v Hradci Králové od roku 2010. Tvoří ji stany a kontejnery, ve kterých jsou umístěné např. operační sály, lékárna či stomatologická ordinace. Nemocnice nabízí péči na úrovni okresní nemocnice. Polní nemocnice je složená ve stovce kontejnerů, po postavení zabírá plochu jednoho až dvou fotbalových hřišť.

Video Mluvčí z ministerstva obrany má poruchu, řekl Zeman - Jitka Pecharová
Video se připravuje ...

Armáda o vyslání nemocnice do Jordánska neví

Překvapením však byl Zemanův plán pro armádní představitele. Armáda o tomto záměru nic neví, sdělila ČTK mluvčí generálního štábu Jana Růžičková. Podle Zemana se však na tom dohodli ústavní činitelé na schůzce na Hradě, které se zúčastnil i ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Ten je však nyní na pracovní cestě v Indii. „Je to pro nás nová informace. Pokud by bylo záměrem politické reprezentace nasadit polní nemocnici, musela by před jejím vysláním proběhnout důkladná analýza a příprava,“ uvedla mluvčí Růžičková. Příprava vojáků na zahraniční misi podle ní trvá v průměru půl až tři čtvrtě roku.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), který byl úterního koordinačního setkání k zahraniční politice přítomen, účastníci pověřili Stropnického, aby prověřil, zda má Jordánsko o českou polní nemocnici vůbec zájem. A také aby posoudil náklady na její vyslání. „K tomuto tématu se pak vrátíme na jednání vlády a na příští koordinační schůzce ústavních činitelů,“ napsal ČTK premiér. Že se Zemanem vyslání nemocnice řešili, potvrdil i šéf Sněmovny Jan Hamáček. „My jsme to diskutovali jako jednu z alternativ,“ uvedl další z účastníků jednání na Hradě.

tgbg ( 18. února 2015 17:04 )

Hradní vlezdoruszadku a vlezdoarabzadku a jeho pokračující demence.

ingmarie ( 18. února 2015 16:13 )

 Nechápu, že armáda nic neví a Sobotka se Stropnickým se teprv budou ptát Jordánska, zdali tu nemocnici chtějí ?? - když ještě včera na Hradě vše skoordinovali.!! Nebo že by zas prezident plácal blbosti?!

japos22 ( 18. února 2015 16:09 )

Ještě není ani jistý, jestli bude o nemocnici zájem

japos22 ( 18. února 2015 16:08 )

Zato tebe dobře známe

japos22 ( 18. února 2015 16:07 )

Kecy, Zeman to domluvil se Stropňou, bulvár zsa blbne

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa