Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman slíbil: Češi postaví v Jordánsku jadernou elektrárnu

Autor: ČTK - 
12. února 2015
06:49

Česká republika pomůže Jordánsku s výstavbou jeho první jaderné elektrárny. Předpokládá to memorandum podepsané za návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Jordánsku. Memorandum o spolupráci v jaderné oblasti podepsali i zástupci ministerstva průmyslu a obchodu. 

Dokument podepsaly jordánská komise pro atomovou energii a společnost ÚJV Řež. Její zástupce Jozef Mišák v tiskovém prohlášení uvedl, že dokument se zaměřuje na spolupráci při návrhu a následné výstavbě i provozu jaderných elektráren a výzkumných reaktorů. 

Dokument počítá i s licenčním posuzováním bezpečnosti a provozu jaderných zařízení a také s nakládáním s radioaktivním odpadem. Dohoda dále předpokládá výměnu vědeckých a technických informací, s čímž souvisí oblasti lidských zdrojů a výchova odborníků. Spolupráce bude v souladu se zásadami, jimiž se řídí jaderná politika ČR a Jordánska. 

Za Českou republiku dohodu podepsal Mišák, který je v ÚJV Řež manažerem pro strategický rozvoj, a místopředseda jordánské komise pro atomovou energii Kamál Aradž. 

ÚJV Řež se o spolupráci s Jordánskem zajímá dlouhodobě. Jordánská delegace Českou republiku navštívila loni a seznámila se s možnostmi, které může Česká republika v oblasti jaderné energetiky nabídnout. V ÚJV Řež je nyní na stáži několik jordánských odborníků.

Memorandum o spolupráci v jaderné oblasti podepsali v Jordánsku i představitelé ministerstva průmyslu a obchodu. Podle zástupců Pražského hradu by tato dohoda měla být předzvěstí podrobnější smlouvy týkající se této oblasti. 

Jordánsko plánuje postavit svou první jadernou elektrárnu kvůli své energetické závislosti na dovozu surovin. V současné době není jasné, kdo zakázku získá. České firmy doufají, že by se mohly stát dodavateli vítěze tendru. Do Jordánska proto například přiletěli kromě ÚJV Řež i zástupci společnosti Škoda Praha.

tgbg ( 12. února 2015 07:08 )

 Slibem neurazíš! Že páprdo. Kolik jsi takových elektráren postavil? Ostatně stavět jaderné elektrárny v islámských zemích asi nebude ten nejlepší nápad.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa