Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zeman přijal na Hradě syna Kim Ir-sena: Ptal se Kima na jazyky

Autor: simao, ČTK - 
29. ledna 2015
15:15

Miloš Zeman přivítal na Hradě návštěvu z komunistické KLDR. A ne jen tak ledajakou. Kim Pchjong-il, syn legendárního Kim Ir-sena a strýček současného vůdce Severní Koreje Kim Čong-una, přitom v Praze setrvá delší dobu. Stal se totiž novým velvyslancem KLDR.

Nový severokorejský velvyslanec v ČR Kim Pchjong-il má pestrý rodokmen. Je synem Kim Ir-sena, nevlastním bratrem Kim Čong-ila a strýcem současného vůdce KLDR Kim Čong-una. 

Na Pražský hrad dnes doručil své pověření. Ceremonie to byla rychlá. "Mám tu čest vám předat pověřovací listinu, která ze mě činí velvyslance Korejské lidově demokratické republiky," řekl Kim českému prezidentovi Zemanovi, ten mu stručně anglicky poděkoval. Zeman se přitom zajímal třeba o to, jakými jazyky diplomat hovoří. Poté se odebrali k jednání za zavřenými dveřmi.

S pobytem v Evropě má přitom Kim bohaté zkušenosti. Posledních 17 let byl velvyslancem v Polsku. Již od konce 70. let však v podstatě žije v exilu a působil na různých diplomatických postech v Evropě. Patrně proto, aby nemohl zasahovat do politiky v KLDR.

U svého otce Kim Ir-sena, který v KLDR vládl od 40. let do roku 1994, prý upadl v nemilost kvůli svému nevázanému životnímu stylu. Spekuluje se i o tom, že je považován za hrozbu pro KLDR kvůli své velké fyzické podobnosti s otcem, kterého Severokorejci stále považují za poloboha.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salto ( 30. ledna 2015 09:35 )

auslak ( 29. ledna 2015 19:03 )

Ptal se Kima na jazyky . Asi chtěl hudlana

vog.ht. ( 29. ledna 2015 18:08 )

Tak to doma oslavte a neopruzuj, soudruhu!

jikar ( 29. ledna 2015 18:04 )

Místní rudí jsou určitě na hranici orgasmu. Jistě jim soudruh přinese nové životní impulsy. Kupředu levá.

moiaza ( 29. ledna 2015 17:57 )

Onoho času přijak chrchla Dalajlámu. A co se stálo? Proč by Zeman nemohl pozvat Kima?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa