Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Oslík Benda hýknul výrok o "nepoužitelných dětech": Ať pseudodoktor dá půl platu na děti! Vzkazují mu ředitelé

Autor: Vera Renovica, rys, hra, jad - 
2. srpna 2014
05:00

Kvůli jeho neprozíravosti se mu občas říká »oslík«. A věčný poslanec a rychlostudent z Plzně  Marek Benda (45, ODS) opět ukázal, že si přezdívku zaslouží, když se opřel do opuštěných dětí…

 

V Událostech, komentářích ve čtvrtek večer debatoval Benda s ministrem pro lidská práva Jiřím Dienstbierem (45, ČSSD) o tom, jestli mají mít homosexuálové právo adoptovat děti, které by jinak zůstaly v dětských domovech. „Dobře víte, pane ministře, že v dětském domově žádné použitelné děti v reálu nejsou,“ myslí si o věci Benda.

Zní to drsně?

Jak to vůbec myslel? „Možná to zní drsně, ale to jsou děti, které jsou mnohdy tak nemocné, že nikde jinde než v tom dětském domově nepřežijou,“ snažil se vysvětlit, zatímco Dienstbier a moderátor jen nechápavě zírali.

To, že bude mít katolík Benda konzervativní názor na gaye, se dalo čekat. Že bude takhle hloupě mluvit o dětech bez rodičů, nikoliv.

Omluva, pak mlčení

„Použitelnost se netýkala dětí jako božích stvoření nebo lidských bytostí, ale z hlediska možného použití k adopci,“ omlouval se včera Benda na serveru idnes.cz. Pro Blesk však svá slova komentovat nechtěl – nezvedal telefon, neodepisoval na SMS.

Ani předseda ODS Petr Fiala (49) nebyl včera podle stranické tiskové mluvčí »k dispozici«. Bendova omluva prý stačí. I proto jsme nechali promluvit ty, kteří o situaci vědí víc, než on: ředitele dětských domovů.

Otázka: Co říkáte na Bendovy výroky?

Vyjádření ředitelů dětských domovů k výrokům poslance Marka Bendy:

Dalibor Křepský (54), ředitel Dětského domova Olomouc

 „Ať pan pseudodoktor přijede k nám a podívá se, jaké tu máme děti. Já ho seznámím s několika vysokoškolsky vzdělanými odchovanci, kteří na rozdíl od něj mají práce napsány dle všech pravidel.“

Jiří Pán (63), ředitel Dětského domova Volyně: „Pana Bendu zvu, ať se k nám přijede podívat. Viděl by, že jeho bláboly neodpovídají pravdě. Do dětských domovů se, pravda, dostávají i děti ze sociálně slabých rodin. Kdyby takovým věnoval část platu, mělo by to smysl.“

Ondřej Výborný (34), ředitel Dětského domova Holice:

„Je smutné, že tohle řekne politik. Vyjádření člověka, který by měl být morální autoritou, a jeho slova by měla být brána vážně, naší práci s dětmi zrovna nenahrávají,“

Hana Juřenová, ředitelka Dětského domova Pyšely:

 „Vztahovat na všechny dětské domovy, že děti, které v nich žijí, jsou nepoužitelné, to je naprosto scestné. Nechápu, co pan Benda tím výrokem sledoval.“

Ředitelka Eva Chodurová (39), Dětský domov a Školní jídelna, Ostrava - Slezská Ostrava, Bukovanského 25, p. o. (v DD pracuje 20 let)

 Vyjádření pana poslance Bendy, že v dětském domově žádné použitelné děti v reálu nejsou,vidím jako velmi nešťastné.

V současné době máme děti, které jsou navrženy do náhradní rodinné péče a dovolím si tvrdit, že o ně zájem bude a tyto děti v běžné populaci uspějí. Stejně tak, jako děti, které opustily náš dětský domov dokáží žít plnohodnotným životem, mají vzdělání (mnohdy vysokoškolské), práci, která jim přináší uspokojení a zakládají fungující rodiny. Dokáží přežít i v jiných podmínkách než v dětském domově. Společnosti se v dospělosti snaží vrátit „investici“, kterou mu v době jeho závislosti na státu poskytla.
Dětské domovy není možné zaměňovat s jinými typy ústavních zařízení, ve kterých je jiná klientela. V dnešní době naše zařízení vypadají podobně jako v rodině, i co se týká dětí. Ráda pozvu pana poslance Bendu na návštěvu a diskuzi s našimi dětmi, které umí být otevřené, srdečné a laskavé.

Dušan Mynář (58), ředitel Dětského domova Vizovice

Slova Marka Bendy jsem slyšel. Jeho vyjádření o „nepoužitelnosti“ dětí z dětských domovů (DD) nebylo příliš šťastné. Ale dle mého názoru se nejednalo o podcenění kvality těchto dětí. Z rozhovoru vyplývá, že o situaci v nich má přehled a ví, že děti právně volné v dětských domovech nejsou.

U nás je většina dětí šikovná, dosud se dobře zařazují do života a máme i vysokoškoláky.

Hana Štrajtová (52), ředitelka Dětského domova v Tišnově na Brněnsku

„S nepoužitelností dětí z dětských domovů bych nesouhlasila. Máme u nás mentálně postižené děti, které ale mají talent a dar od pánaboha a vyhrály už dvakrát taneční soutěž. To by měli poslanci a přijít se za dětmi podívat,“ říká ředitelka.

Poslanci Bendovi však dává za pravdu, že většina dětí z domovů je nemocná.

„Teď třeba dostaneme dítě, které kvůli nemoci všichni odmítli. Rozhodli jsme se, že je do domova vezmeme, i když podle legislativy bychom měli nemocné děti odmítnout,“ uvedla Hana Štrajtová.

Tři hýknutí Marka Bendy

*Žije z kroužků

Už dvakrát ho strana dala na takzvaně nevolitelné místo na kandidátce. Už dvakrát se díky kampani vyzývající občany ke »kroužkování« do dolní komory probojoval.

*Titul neprávem

Před pěti lety na něj prasklo, že patřil k lidem, kteří podezřele rychle a neoprávněně získali diplom na plzeňských právech. Od té doby už titul JUDr. nepoužívá.

 * Prušvihový zákon

Právě Benda roku 2008 navrhl kontroverzní náhubkový zákon omezující svobodu tisku. Už o tři roky později jej proto politici zmírnili.


salto ( 5. srpna 2014 08:43 )

Klasický produkt zlodějské a asociální ódees a bohužel se najdou lidi (copak asi mají v hlavě), kteří je ještě volí

horstfuxteleshop ( 3. srpna 2014 06:36 )

ódéesák klaus zase v chile ukrad protokolární pero před zraky celého světa, prostě co modrák, to to syčák, takže ase vyblij pořádně za celou ods a už se nevracej modrá vráno

ganisu ( 2. srpna 2014 19:44 )

to: rudypták48: Jak si prosím přišel na to, že škatulkuji. ODS je "pana judra" Bendy rodné strana proto jsem ji zmíníl. Ostatně, věřím tomu, že ani sám "pan judr" Benda, kdyby v sobě našel konečně aspoň kousek vůle a cti by nevěděl kam tuto svou rodnou stranu po dvaceti letech experimentů kdy se v parlamentu hrálo jen o vlastní kapsy zařadit, jestli vlevo nebo vpravo

rudyptak48 ( 2. srpna 2014 17:38 )

Proč hned škatulkovat na členy levice a pravice? Vždyť to všechno jsou lidé, kterým se nechce pracovat. Je až zarážející, jak jsou lidi hloupí a pořád ty stejné příživníky volí a tím jim pomáhají žít si tenhle zahálčivý život bez práce a odpovědnosti. Mohu k tomu doložit jenom tyhle veršíky..... STRANA s.r.o. Jsem špinavá a tlustá, masochistka ideálů, jsem chobotnice nenasytná, ničitelka lidských plánů. Jsem čiré, ďábelské zlo, jsem strana s.r.o. Jsem vaše zlaté tele, dejte se pokřtít zlem a špínou, já nabízím vám spasitele. Stačí jen podvádět a lhát, já slibuji vám skvělý plat. Tu slepou spravedlnost, tu nemusíte vážně brát. Jsem levice, pravice i střed, jsem hnusný společenský vřed, jsem to největší lidské zlo, jsem strana s.r.o.

ganisu ( 2. srpna 2014 15:32 )

Pane Dalibore Křepský, za podobný veřejně projevený názor. By vás ještě před pár lety za vlády ODS nejspíš čekalo minimálně "odstavení" z funkce a nejspíš absolutní existenční degradace. Velmi si vážím statečných lidí, jako jste vy. "pan" "judr" Benda? Nesvěřil bych mu ani prodávat vstupenky na matějskou. Poněvač by my s tržbou nejspíš utek a tvrdil že na to má demokratické a disedentské právo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa