Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Moderní Mauglí: Pět dětí, které doslova vyrostly mezi vlky

Autor: dce - 
29. prosince 2014
19:01

Když se o někom řekne, že vyrostl mezi zvířaty, většinou tím jenom narážíme na fakt, že se neumí slušně chovat. Jenže i v 21. století se objevují případy, když se malé dítě řízením osudu dostane do situace, která skončí tím, že nakonec mezi zvířaty opravdu vyrůstá.

První takový případ se objevil už v roce 2001 - tehdy jedenáctiletého chlapce odchytla policie v jednom chilském přístavu. Alex, jak se nalezenec jmenuje, byl špinavý a pohublý. Podle všeho strávil tři měsíce výhradně ve společnosti psů. Živil se mimo jiné i psím mlékem, kvůli kterému mu částečně shnily zuby. Podle policistů byl agresivní, a dokonce na ně vrčel. Přitom se psy strávil pouze tři měsíce poté, co už po několikáté utekl z místního dětského domova.

Druhý "Mauglí" se objevil v Rumunsku v roce 2002. Jmenuje se Traian Căldărar a strávil několik let s vlky. Byl jako sedmiletý nalezen uprostřed zimy, jak se nahý krčil kousek od těla mrtvého psa, kterého zřejmě požíral. Byl vážně podvyživený a trpěl křivicí - vypadal spíš, jako by mu byly teprve tři roky. Když jeho případ odvysílali v televizi, poznala ho jeho matka, která před třemi lety utekla od násilnického manžela - její syn asi udělal totéž. Traian zapomněl lidskou řeč, když měl hlad, býval agresivní a radši spal pod postelí než na ní. Dnes je z něj úplně normální mladý muž, který rád hraje fotbal.

V roce 2007 se zcela nečekaně vynořila mladá žena z kambodžské džungle, kde žila sama devatenáct let! Jedna z místních rodin tvrdila, že jde o jejich dceru, která zmizela jako desetiletá. Rochom P’ngieng, jak se dívka pravděpodobně jmenuje, byla vyděšená a pohublá. Její otec ji poznal díky jizvě na zádech. Před psychology reagovala pozitivně na obrázky některých zvířat, podle čeho se usuzuje, že s nimi strávila většinu života. Dívka se několikrát pokusila vrátit do džungle, dnes ale žije se svou rodinou.

V centrálním Rusku byl v roce 2007 objeven další vlčí chlapec. Jak dlouho strávil v divočině, se neví - bylo to ale asi dost dlouho. Chlapec vypadal na deset, podle testů byl ale mnohem starší. Navíc neuměl vůbec mluvit, jen vrčel. I jeho další chování se podobalo tomu vlčímu; byl velmi agresivní, ošetřující lékaře a sestry napadal a kousal. Chlapec unikl z moskevské nemocnice po pouhých 24 hodinách a nebyl už nikdy nalezen.

I případ z roku 2009 je z Ruska. Malá Nataša ovšem nevyrostla v divočině - byla prvních pět let svého života zavřená v místnosti s několika psy a kočkami. Chovala se tak přesně jako oni - chodila po čtyřech, štěkala a pila z misky. Podle všeho s ní její rodiče a prarodiče zacházeli jako s domácím zvířetem. Místnost, ve které byla zamčená, nebyla vytápěná a vzhledem k okolnostem byla i velmi zaneřáděná.

farfalla ( 30. prosince 2014 08:58 )

a urcite se vlci k tem detem chovali lepe, nez nekteri rodice k vlastnim detem,

Zobrazit celou diskusi