Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rady pro služebníčka Sobotku: Neklaň se hned, to potom bolí hřbet!

Autor: Jiří Fabián - 
5. června 2014
05:44

Dědeček Hříbeček z Mrazíka měl na rozdíl od Bohuslava Sobotky (42) jasno, kdo se má jak hluboko před kým uklonit. A to žil v lese… Český premiér, od mládí profesionální politik, v tom asi tápe: Hřbet ohýbá na potkání!

Naposledy se Sobotka přihrbil před rakouským prezidentem Heinzem Fischerem. A to podle mistra společenského chování Ladislava Špačka udělal chybu!

Špaček totiž ve svém seriálu o etiketě praví: Ruku podáváme s úsměvem a lehkou úklonou hlavy, díváme se přitom do očí. Ruce jsou nepatrně nad úrovní pasu. Stisk je pevný, ale ne drtivý, a netrvá déle než jednu vteřinu.

Jak zdůrazňují všichni odborníci na etiketu: Při pozdravu děláme úklon hlavou, neukláníme se celým tělem!

Byl zvědavý?

Stanovisko Hradu je nicméně benevolentní: „Způsob vyjádření respektu při setkání je věcí čistě individuální,“ řekl Blesku Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Expremiér Jiří Paroubek si pak myslí, že šlo o nedopatření. „Panu premiérovi asi nevyšel krok. Dal si moc záležet a to je pak vždycky problém. V tomto případě ale titěrný,“ napsal Blesku.

Podle exministra zahraničí a ředitele Diplomatické akademie Cyrila Svobody je premiér prostě jen moc zvědavý. „Podle mě si prohlíží, jak vysoké vyznamenání má prezident Heinz Fischer v klopě svého saka,“ řekl Blesku. „Premiér by se neměl chovat servilně a podlézavě, s Rakouskem jsme přece jako republika rovnocenní,“ řekl pak šéf Úsvitu Tomio Okamura.

I Obama to schytal

Podobně přeuctivý předklon jako Sobotka provedl před pěti lety prezident USA Barack Obama před japonským císařem. A Amerika měla hned o čem vášnivě diskutovat – musí se tak hrbit?

A některé noviny přidávaly historické fotky prezidentů, jak se nesklonili před nikým důležitým. Až na výjimku – Ronald Reagan dokázal vyšvihnout takový předklon jen před svým psem....

Guth-Jarkovský pro Sobotku: „Nepozdravujte nedbale, ale také ne poníženě. Pozdravujme ne toho, kdo má lepší kabát, ale vždy mladší staršího, muž ženu, podřízený představeného... Neužívejte pozdravů slovných, která vyjadřují služnost a poddanství, jako na příklad Služebník, Ponížený služebník, Nejhlubší úcta nebo Rukulíbám, či dokonce Poníženě rukulíbám, zbytek to starých, nevolnických dob.“

Musí se ještě učit!

Byla to chyba, řekl prezident Miloš Zeman o výroku premiéra Bohuslava Sobotky. Ten se týkal posílení americké vojenské přítomnosti v Evropě v souvislosti s vývojem na Ukrajině. Sobotka uvedl, že Česká republika „nic takového s ohledem na současnou bezpečnostní situaci nepotřebuje.“

„Já bych byl k panu premiérovi shovívavý. On se v životě nezabýval zahraniční politikou, takže se jí musí teprve učit. A každý, kdo se učí, dělá chyby,“ řekl Zeman. I on jistě ví, že Bohuslav Sobotka se učí již dlouho, protože nikdy nic jiného než politiku nedělal.

czrus ( 5. června 2014 20:06 )

TO JE PRAVYJ POLITIK ! KOMU LIZE ANALEK , A KOMU DELA BU BU BU ! MUSIS VEDET VSECHNI ZAJMY !

itartas ( 5. června 2014 14:09 )

Obama pokud se ohnul před japonským císařem a schytal to, tak ať jdou Amíci do riti, protože v Japonsku je hluboká poklona výrazem úcty jelikož Japonci jak je známo se klaní opravdu hluboko před každým. Nehledě k tomu, že Obama je poměrně vysoký, tak to mohlo ve vztahu k zakrslému císaři vypadat poněkud servilně. Ovšem Sobotka je o něčem jiném,ten se na naše evrop.poměry se uklonil příliš hluboce a servilně,že se Rakušan myslím i trochu lekl, že se schyluje k felaci

bb88 ( 5. června 2014 12:32 )

No Sobotka se naučí, ale takové kápo, jaké by měl být Barozo a jak lezl černouškovi do řiťi při nedávném focení se jen tak nevidí.

abzk ( 5. června 2014 11:36 )

Nemohli jí najít jelikož to byla dcera opilce

abzk ( 5. června 2014 11:34 )

Ty musíš bejt rozenej služebníček když ti tohle přijde jenom jako slušný chování

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa