Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Když je Zeman v nebi... Blesk se proletěl s hlavou státu!

Autor: Vera Renovica - 
24. května 2014
05:00

V prezidentském speciálu Airbus A-319-CJ letušky hlásí, že kouřit se tu nesmí.  A redaktorka Blesku si ověřila, že privilegovaný popelníček nemá ve své sekci letadla ani prezident republiky Miloš Zeman (69).

Namísto cigaret, případně vínečka, měla hlava státu při letu před sebou stoh papírů a pečlivě jej pročítala, zatímco slavná hůlka, kterou používá při chůzi, se opírala o stěnu. Prezident seděl v pohodlném koženém křesle, které lze otočit o 90 stupňů či sklopit do lůžkové úpravy.

K dispozici je v Zemanově „salonku“ také malá plnohodnotná koupelna s toaletou. Pod velkým zrcadlem je umístěno kovové umyvadlo, naproti němu pak moderní sprchový kout. Toaleta se skrývá pod víkem sedací lavice.

Součástí VIP salonku je rovněž komunikační centrum, které umožňuje navázat satelitní či datové spojení odkudkoli. Salonek není od ostatních prostor oddělen dveřmi, ale jen přepážkou se závěsem.

Vzhledem k tomu, že letadlo bylo vyrobeno v Hamburku, je interiér vyveden s německou pečlivostí. Jednou z mála nevýhod oproti předchozím tupolevům je fakt, že i prominentní cestující se musí spokojit s občerstvením v plastu. Úzké odpadní potrubí totiž nedovoluje mytí nádobí na palubě.

Tanky a víno

V Moldavsku se Zeman zastavil po návštěvě Rumunska. A jedním z bodů jeho programu byla účast na podpisu memoranda. To má vést k vytvoření registru moldavských vín, aby se mohl lahodný mok lépe vyvážet.

Na tiskové konferenci pak Zeman zmínil jistou českou firmu, která víno do Česka dováží. Podnik patří totiž jeho příteli Zdeňku Zbytkovi (62), bývalému veliteli tankové divize ve Slaném, který ještě po masakru na Národní třídě v roce 1989 vyhrožoval „pozdravem tankových divizí“. Jednu dobu pro něho pracovala i první dáma Ivana (49)!

500 lahvinek pro Miloše

Nejraději ze všeho srká víno, a tak prezidenta potěšil dárek od moldavského vinařství Cricova, které navštívil. „Dostal jsem box s pěti sty lahvemi nejlepších moldavských vín vedle boxu Angely Merkelové,“ řekl Blesku.

Úložnými prostory se totiž ve vinařství obdarovávají významní návštěvníci. Jenže to má malý problém. Vína musejí zůstat v boxu. „To je impuls, abych se do Moldávie vracel,“ míní prezident.

pgga ( 25. května 2014 07:06 )

Na letadle je napis.."Czech air force"..

gogo ( 24. května 2014 21:48 )

Ty nevěříš v reinkarnaci ? To je škoda.. Jeden život je pro Tebe jistě málo, nemyslíš ?

gogo ( 24. května 2014 12:41 )

Vždy budeme vědět jen to, co mediální bossové budou chtít abychom věděli. Oni rozhodují, co si máme myslet a čemu máme věřit. Hlavně nesmíme samostatně myslet. Na př. v USA to již funguje velice dobře. A lidé jsou spokojení, protože myslet, to bolí.. A internet ? Hromada hnoje a občas i pravdivá perla. Ale kdo ji najde v té hromadě ?

gogo ( 24. května 2014 12:36 )

Nejde o to, koho má pod sebou, ale spíše, koho má za sebou a nad sebou..

gogo ( 24. května 2014 12:35 )

Já nic nechci děvče zlaté. Jen si dovolím občas (a vždy jen slušně!) zaglosovat v bulváru. To se nesmí ? Nebo máš na mne nějakou alergii a neměl bych se raději v bulváru ukazovat ? Povídej.. Co se procitnutí týče, tak to jsem procitnul již brzy po roce 89. A jistě nejen já. Ale jinak jsem vůbec nepochopil, co jsi vlastně chtěla dnes mně říci..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa