Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Blesk na cestách s prezidentem: Exkluzivní pohled do zákulisí

Autor: Vera Renovica - 
25. května 2014
07:10

Oficiální cestu do Rumunska a Moldavska absolvovala s prezidentem republiky Milošem Zemanem (69) také redaktorka Blesku. A přináší postřehy, které nasbírala v kuloárech či od dalších účastníků zájezdu.

Do speciálu A-319 CJ nastupuje Miloš Zeman jako poslední, vystupuje z něho jako první. A sedí ve vlastních oddělených prostorách, kde má i vlastní toaletu, aby nemusel přes celý airbus dozadu. Zemanovi nejvěrnější. včetně šéfa kancléře Vratislava Mynáře či šéfa protokolu Jindřicha Forejta, jsou takříkajíc první mezi rovnými. Sedí totiž s námi ostatními v hlavní sekci letadla, avšak v prvních řadách, tedy nejblíže prezidentovi. To kdyby bylo třeba nějaké porady, případně mu uvázat kravatu…

Alkohol teče proudem

V hlavní části letadla sedí také kolem šedesáti podnikatelů. Ti za cestu včetně ubytování apod. museli dát zálohu 37 tisíc, jak přiznali Blesku. Někteří ale podle všeho neletí za obchodními vazbami, nýbrž za zábavou. Už u vstupu do letadla vyžadují od letušek plechovky s pivem a ty následovně nestačí doplňovat láhve whisky a slivovice. Na cestě zpět do Prahy pak jeden velmi posilněný podnikatel dovrávoral až do prezidentského separé, vracet jej musel Forejt.

Vše má své místo

I poté, co prezident letadlo opustí, je vše podřízeno plánům a plánkům. I takové nasednutí do automobilu, který se pak stane součástí pečlivého schématu prezidentské kolony. Před Zemanovým vozem jsou dvě auta, za jeho vozem až sedm aut a kolem ještě dva vozy čistě jen s ochrankou. Tato kolona, jinak řečeno motorkáda, se centrem rumunské Bukurešti i moldavského Kišiněva řítila rychlostí až 100 kilometrů za hodinu.

Pětihvězdičkové vyčerpání

Když skončí práce, a program má Zeman od rána tak do desáté hodiny večerní, je třeba se pořádně vyspat. A kde lépe, než v pětihvězdičkových hotelích. V Bukurešti prezident bydlel v hotelu Hilton, v Kišiněvě v hotelu Leogrand. V obou běžné apartmá vyjde zhruba na 4 tisíc na noc.

mirkazam ( 25. května 2014 16:45 )

Přesně na to jsem se chtěla zeptat. Jak bylo řečeno panem prezidentem,že když nebude prověrka musí odstoupit....Zřejmě to zase vyšumí do ztracena jako všechno.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa