Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Slovenský prezident u Zemana na návštěvě: Přijela i Livia

Autor: simao, ČTK - 
27. května 2014
15:12

Na státní návštěvu do Prahy přijel dosluhující slovenský prezident Ivan Gašparovič. S sebou vzal i svou manželku Silvii, na Hradě nemohla chybět ani Livia Klausová, která ze Slovenska přicestovala také. Gašparovič okomentoval politické úspěchy Andreje Babiše, Miloš Zeman pro změnu prozradil, že Slovákům závidí euro.

Na svou rozlučkovou návštěvu Česka dnes dorazil slovenský prezident Ivan Gašparovič. Ve funkci skončí zanedlouho - v červnu ho nahradí vítěz slovenských voleb, podnikatel a Ficův pokořitel Andrej Kiska. "Je to závěrečná návštěva ke konci jeho mandátu a je výrazem vynikajících vztahů mezi Českou a Slovenskou republikou," zdůvodnil návštěvu mluvčí české prezidenta ZemanaJiří Ovčáček.

Pro Gašparoviče bylo kromě slavnostního přivítání s vojenskými poctami na Hradě připraveno i posezení s prezidentským párem Milošem a Ivanou Zemanovými, se kterými dnes i slavnostně povečeří. Již při pracovním obědu se pak zítra Gašparovič sejde také s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Dnes však chválil spíše Sobotkova koaličního partnera a lídra hnutí ANO, miliardáře Andreje Babiše. 

Šikovný pán Babiš a Zemanovo vyznamenání

K Babišovi se totiž stočila řeč při brífinku obou prezidentů na Pražském hradě, když jedna z dotazujících se novinářek zaměnila jména Andreje Kisky a Andreje Babiše. Miloš Zeman reagoval na označení Babiše příštím slovenským prezidentem zděšeným výkřikem: "Bože můj!" Gašparovič v žertu poznamenal: "Nějak vás straší Andrej Babiš. Jen teď nevím, jestli tím, že je Slovák, nebo tím, že je podnikatel?" Slovenský prezident pak k Babišovi dodal: "Zřejmě je to šikovný pán, když dosáhl takový úspěch v České republice."

Řeč se však těsně po eurovolbách stočila i na EU. Zeman, kterému Gašparovič udělil nejvyšší slovenské vyznamenání Řád bílého dvojkříže, prý závidí Slovensku euro: "Chtěl bych vyjádřit závist, že Slovensko vstoupilo do eurozóny daleko dříve než Česká republika, která o tom jenom uvažuje a uvažuje," uvedl český prezident. Prezidenti si však společně posteskli nad slabou eurovolební účastí - v Česku to bylo 18%, na Slovensku pouhých 13%...

Jinak se ale tiskovka nesla především v odlehčeném duchu. Zeman pozval Gašparoviče na lov do proslulé obory lánského zámku. "A aby se mu lépe lovilo, věnoval jsem mu dnes dvoje lovecké boty, jeden dalekohled, a aby to paní Gašparovičové nebylo líto, tak jsem paní Gašparovičové věnoval jeden menší dalekohled, aby svého manžela mohla sledovat při lovu," řekl Zeman. Gašparovič k tomu podotkl, že lovit bude jen s fotoaparátem. Co bude dělat po odchodu z funkce, dnes dosluhující slovenský prezident neupřesnil. Zdůraznil pouze, že se neplánuje stáhnout z veřejného života. Vstup do nějaké politické strany ale vyloučil.

salto ( 28. května 2014 09:40 )

Zeman je bourák a vyznamenání si zaslouží

123automobil ( 28. května 2014 07:32 )

123automobil ( 28. května 2014 07:31 )

itartas ( 27. května 2014 18:51 )

Jo tak závidí Slovákům euro...kdyby to byl dobrý ekonom a hlavně vlastenec, nikdy by to nevyřkl. Já osobně se toho dne děsím.

kinki ( 27. května 2014 18:19 )

Nic proti navstevam. Ale co si ma clovek mysliet o tomto cloveku, ked ani v maji nie je schopny podat spravu o stave republiky,vraj pre nedostatok casu. Pritom hoci o par dni konci, cas na labzovanie kade - tade si najde, ale na spravu nie.Na to si nenasiel ani jeden rok, po cele svoje funkcne obdobie. Toto bol najhorsi prezident akeho Slovensko doposial malo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa