Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

U Klause v práci: Na Hanspaulce provedl Gašparoviče i s Livií

Autor: simao, ČTK - 
28. května 2014
14:56

Exprezident Václav Klaus se opět setkal s manželkou Livií, která nyní kvůli práci velvyslankyně žije na Slovensku. Přicestovala spolu se slovenským prezidentským párem, tedy Ivanem a Silvií Gašparovičovými. Klaus dnes všechny přivítal ve svém Institutu v Praze na Hanspaulce.

S manželkou Livií se Václav Klaus vídá sporadicky - když zrovna má cestu přes Bratislavu. Tentokrát však Livia přicestoval do Česka. Jako doprovod dosluhujícího slovenského prezidenta Ivana Gašparoviče a první dámy Silvie. 

Klaus je provedl po své kanceláři ve svém Institutu, který sídlí v Praze na Hanspaulce. S Gašparovičovými se viděl opět po relativně krátké době. Na přátelskou večeři s nimi i Livií nedávno vyrazil ve slovenské metropoli, když projížděl při pracovní cestě do Maďarska. Nyní jim pozvání oplatil.

Uctili památku Edvarda Beneše

Slovenský prezident Gašparovič, kterého v červnu nahradí ve funkci podnikatel Andrej Kiska, dnes přitom dokončuje svou poslední státní návštěvu Česka. Při pracovním obědě se setkal i s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), spolu s Milošem Zemanem uctil u Černínského paláce památku československého prezidenta Edvarda Beneše, který se narodil přesně před 130 lety.

Piety se účastnili i Klaus s manželkou Livií a byla při ní představena kopie historického praporu, který patřil československým stíhacím letcům bojujícím v jednotkách britského královského letectva RAF. Originál nechali v Uruguayi vyrobit členové Sokola žijící za druhé světové v emigraci. Kromě leteckého znaku je na praporu nápis "Pravda vítězí" a vyšitý podpis právě Beneše.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa