Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zeman se vrátil na eurovolby domů: Na cestách dostal 500 lahví vína!

Autor: vr, simao, ČTK - 
23. května 2014
18:21

Miloš Zeman se v den otevření volebních místností vrátil do Česka - v týdnu absolvoval státní návštěvy Rumunska a Moldavska. Dostal na nich řadu darů. Jeden však upoutá na první pohled. 500 lahví vína! Jenže má to háček. Jak je prezident vypije?

Zeman dorazil k eurovolbám ze své zahraniční cesty a postěžoval si, že lidé neberou problematiku EU příliš vážně. "Přitom už 80 % zákonů, které se u nás přijímají, jsou zákony z dílny EU," řekla hlava státu novinářům. Volit přišel Zeman do pražské ZŠ Brdičkova v doprovodu manželky Ivany, která s ním ale na zahraniční cestě tentokrát nebyla.

Ještě na letišti v moldavském Kišiněvě se přitom Zeman vymezil proti kritikům, kteří tvrdí, že 21 českých poslanců v europarlamentu vlastně nic moc nezmůže. "Problém je v tom, že dva nejsilnější bloky (v EP - pozn. red.) - sociální demokracie a křesťanští demokraté jsou zatím v přibližné rovnováze, takže právě těchto 21 poslanců, pokud budou postupovat jednotně, může docela úspěšně hájit české národní zájmy. A to je důvod, proč jít k evropským volbám," poznamenal Zeman.

Dárek v Moldavsku: 500 lahví vína!

Se Zemanem na návštěvě Rumunska a Moldavska byla i reportérka Blesku. Kdo navštíví Moldavsko, musí přitom navštívit i vinný sklep. A když jste prezident Zeman, dostanete pořádný dárek. Celkem 500 lahví a úložný box ve sklepě vedle největších »potentátů«! „Pan prezident obdržel během návštěvy známého moldavského vinařství Cricova darem box s vínem,“ řekl Blesku mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

A při zmínce o vínech se Zeman rozněžnil. „Dostal jsem krásný dárek: box s pěti sty lahvemi nejlepších moldavských vín hned vedle Angely Merkelové,“ řekl Blesku. Cukrovkáře, který by se měl co do alkoholu šetřit, však paradoxně trápí dilema: jak ty lahve vypít? A nejde o jejich kvantitu! „Drobný problém spočívá v tom, že ta vína samozřejmě v tom boxu zůstávají, což je impuls k tomu, abych se do Moldávie vracel,“ vysvětlil. 

V Rumunsku chutnaly prezidentovi "myši"

Když se redaktorka Blesku zeptala prezidenta, co se mu líbilo nejvíce v rumunské Bukurešti, očekávala, že si vybere pro změnu z kulinářských zážitků. „Nejvíce se mně líbilo jídlo, kterému se říká myši,“ překvapil Zeman. Ale vše se nakonec vysvětlilo. Prezident si nepochutnával na malých hlodavcích, nýbrž na tradičních rumunských karbanátcích z mletého masa s názvem mititei, zdrobněle mici. A právě zdrobnělinu, která se má vyslovovat „mič“, trochu popletl. Inu, chybovat je lidské.

Video Cože? Miloš Zeman prý jedl v Rumunsku myši! - Vera Renovica, David Vaníček
Video se připravuje ...

rudyptak48 ( 24. května 2014 11:40 )

Prezident si na hradě otevře vinotéku s obsluhou plnoštíhlé Ivany. Pak něco vyčítejte církvi, že v kostele, při mši vybírá milodary do kasičky. Tenhle náš český žebrák obejde pár zemí a má postaráno o chlast.

pgga ( 24. května 2014 04:28 )

neboj..pultler vam jako jsi ty to "vysvetli"...

anka ( 24. května 2014 00:53 )

to vypada, ze nam prezidentsky par pribral alespon dvacet kilo....

tuzex ( 24. května 2014 00:37 )

volby mě nezajímají, hokej je teď to hlavní!

vrahrychtar ( 23. května 2014 23:51 )

prvni "dama" ma lejtka ze by mohla bezet velkou Pardubickou s ovarem na hrbete jsem rad ze muj prezident je usata opice

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa