Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rittig prý uplácel rebely z ODS, s Nagyovou si vyměnil 48 SMS

Podnikatel Ivo Rittig je zapleten do kauzy Jany Nagyové (dnes Nečasové)
Podnikatel Ivo Rittig je zapleten do kauzy Jany Nagyové (dnes Nečasové)  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, Zbyněk Pecák)
Autor: ČTK, simao - 
16. května 2014
11:42

Odposlechy Iva Rittiga údajně odhalují další skutečnosti z kauzy Nagyová. Lobbista měl podplatit exposlance z ODS Tluchoře a spol., kteří své mandáty vyměnili za trafiky, uvádí MF Dnes. "Říkaj, tak mu, Ivo, dej tu dvojku, ať máme vládu," zaznělo prý v odposleších. Pozornost ale upoutala i komunikace Rittiga s Janou Nagyovou. Přes esemesky.

Exposlanci ODS byli podle státního zastupitelství v kauze Nagyová uplaceni penězi od lobbisty Ivo Rittiga, píše páteční MF Dnes. Rittig údajně podplácel i bývalou šéfku kabinetu expremiéra Nečase Janu Nagyovou (nyní Nečasovou) a s Nečasovou pravou rukou měl podle vyšetřovatelů domlouvat obsazení státních funkcí.

Kauza trafik pro Tluchoře a spol.: Dostali úplatky?

Jde o jednu z větví spletité kauzy Nagyová. Točí se kolem údajného podplácení. Tři exposlanci ODS, Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa, se v roce 2012 vzdali poslaneckého mandátu, a umožnili tak schválení vládního daňového balíčku. Tolik důležitého pro státní rozpočet i celou Nečasovu vládu. Žalobci exposlance vinili, že mandáty složili za příslib lukrativních postů ve státních firmách. Stíhání Tluchoře a spol. však zrušil Nejvyšší soud, nikoli však stíhání Nečase a Nagyové.

Všichni aktéři případu ale jakékoli korupční jednání popírají. Vrchní státní zastupitelství v Olomouci přitom tento čtvrtek obviněným rozeslalo dokument s novými poznatky v případu, podle kterých poslanci údajně dostali za odstoupení nejen trafiky, ale i peníze, píše Mladá fronta.

Státní zastupitelství podle tohoto listu tvrdí, že exposlanci dostali úplatky od podnikatele Iva Rittiga - a to 6. listopadu 2012, tedy ve stejný den, kdy trojice oznámila, že se vzdá mandátů. "Říkaj, tak mu, Ivo, dej tu dvojku, ať máme vládu," zaznělo podle MfD v odposleších Rittiga, aniž by bylo jasné, kdo mu to říká. Rittig však uplácení důrazně odmítá. Za nesmysl to označil i dnes na Twitteru.

48 SMS s Janou Nagyovou

Celá kauza přitom vedla loni k pádu Nečasovy vlády. Rittig měl údajně kromě exposlanců z ODS uplácet penězi i dary také Janu Nagyovou, se kterou se prý domlouval na obsazování funkcí ve státních orgánech a firmách. Byli v poměrně čilém kontaktu, vyměnili si minimálně 48 SMS, uvedl server aktualne.cz.

Ivo Rittig však kvůli žádnému uplácení stíhán není, čelí však obvinění v souvislosti s údajným únikem zpráv BIS. Další kauzou, která je v souvislosti s ním skloňována, je aféra údajného vyvádění peněz z Pražského dopravního podniku přes tisk předražených jízdenek. I zde se ale Rittig brání, že je v tom nevinně.

miraconnor ( 30. června 2014 18:09 )

Kauze Nečasová Rittig Janoušek atd. patří jistě na pranýř české společnosti ! Tito lidé se obohacovali nepoctivě na úkor nás všech dan. poplatníků ,proto by jim měly být zabaveny majetky a navrch patřičně potrestáni ! A nepodmíněně ! Tak jak si to přeje většina rozumně uvažujících občanů české republiky ! EXEMPLÁRNĚ POTRESTAT ! Pro výstrahu dalším podobným vykukům !

hejhej ( 19. května 2014 17:33 )

K dyž se dívám na fotku těch dvou podvodníků, myslím si, že by se k sobě hodili: kobylí hlava a vyžrané hovádko

komentator ( 17. května 2014 15:16 )

Máš pravdu Bureli, Tolja Nečas pochází z kované komunistické rodiny! Kdyby nedošlo k listopadovému převratu, tak vysoce postavený funkcionář Socialistického Svazu Mládeže Tolja Nečas je dnes u komoušů!!! A jeho kantýnská Nagyová, která byla za bývalého režimu u komoušů, by členkou KSČ zůstala! Holt typická odéesácká verbež, za bývalého režimu posluhovali komoušům a nyní se z nich stali tvrdí pravičáci a bijci komunistů

komentator ( 17. května 2014 13:47 )

Veršovanka o A.Slawickém,Nečasovi,Nagyové a straně modrých ptáku ODS Rudý včera, modrý dnes - já jsem zloděj z ODS! Táta komouš - udavač - já na prachy vysavač! IQ tykve, modrý smích - s tunelem mi Topol pich! Sem tam pěkná provize - to je moje TOP vize! Modrá šance ty ji máš, s důchodem se nesetkáš! My jsme středem vesmíru - rakve budou na míru! Program, vize, ideje - ODS je naděje. Ja se za to nestydím - brzy škvarky uvidím! Po nás nejspíš potopa -za to může Evropa! Na všechno mám recept jistý - jen nevolte komunisty!

komentator ( 17. května 2014 13:41 )

Lidi nenadávajete svazákovi Toljovi Nečasovi! Vždyť on to je slušný katolík pravidelně navštěvující kostel! Tolja Nečásek důsledně dodržuje Desatoro Božích Přikázání a zejmna nepokradeš, nesesmilníš, nebudeš lhát atd... Za bývalého režimu ambiciozní funkcionář Socialistického Svazu Mládeže sice posluhoval komoušům,vše pak po listopadovém převratu napravil Z prokomunistického kolaboranta se stal Nečásek tvrdým pravičákem a velkým bijcem komoušů!!!!! Proč lidi nenávidíte bývalou kantýnskou Nagyovku, která pouze díky tvrdé práci (dřela jako kůň zejména v noci) si pořídila majetek v hodnotě desítek milionů korun (3 byty v Praze, nějakou tu cihličku zlata, šperky, slušnou hotovost atd). Odéesáci Nečas a Nagyová (tak jako celá ODS) to mysleli úpřimně. A místo ocenění jejich velkých zásluh o tuto zemi,jim přejete to nejhorší! Copak si lidi neuvědomujete, že pokud by místo Nečase a Nagyové řídili tuto zemi jiní odéesáci, že by nebylo ještě hůř?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa