Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ať se Babiš stará o svůj resort, vzkazuje ministr zdravotnictví z ČSSD Němeček!

Autor: Vera Renovica - 
7. dubna 2014
17:27

Vláda se třese v základech a vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (59, ANO) láteří, že měl dosadit svého člověka na zdravotnictví. Co na to »pán« rezortu Svatopluk Němeček (42, ČSSD)?

Jak vnímáte tvrzení ministra financí Andreje Babiše, že je váš rezort netransparentní a že jej neuhlídáte?

Vnímám to tak, že ministr financí by se měl věnovat svému resortu. Nejsem ani sto dní ve funkci a změny k lepšímu jsem začal dělat hned. Namátkou zveřejňování smluv s pojišťovnami, zastavení podivných zakázek na Státním ústavu pro kontrolu léčiv a fakultním nemocnicím jsem zatrhnul nákupy bez otevřených výběrových řízení.

Jak to poznamená vaše mezilidské i pracovní vztahy?

Já nemám problém s ostrými spory, když jsou podložené fakty a znalostí problematiky. Dovedu spolupracovat s lidmi, kteří mají rozdílné názory. Pokud se shodneme na společném cíli, což je v tomto případě vládní program. Mezi lidmi je nejdůležitější, aby platilo jednou dané slovo.

Bojíte se i kvůli tomuto radikálnímu prohlášení o svůj post?

Nebojím se o ministerské křeslo, mám obavu o pacienty.

Podařilo se vám, aby nemocnice dostaly 2 miliardy navíc za zrušení stokorunového poplatku za pobyt. Ministr financí Babiš se ale cukal…

Jde o finance ze státního rozpočtu, takže vnímám, že ministr financí není nadšen. Ale k této věci se všichni partneři zavázali v koaliční smlouvě.

A co Babišův lament, že se poplatky za pobyt neměly rušit?

Je v pořádku, že pravicové strany jsou pro větší spoluúčast, levicové strany jsou pro větší solidaritu. Ale zopakuji: při koaličním vyjednávání se ty tři strany na něčem shodly.

Slib zrušení i třicetikorunového poplatku za návštěvu lékaře a recept tedy určitě dodržíte?

Je jasné, že finanční zdroje na pokrytí tohoto výpadku budou. Předložíme návrh zákona do vlády, kterým se ty poplatky zruší. Sliby plníme.

Potřebuje české zdravotnictví poplatky?

Jsem přesvědčen, že ne. Jediné poplatky, které ukázaly, že něco regulují, jsou poplatky za využití pohotovostní služby. Tam se to snížilo trvale, a proto poplatek zůstává. U těch ostatních poplatků to mělo efekt první rok po zavedení, pak si lidé zvykli. Jen pro sociálně slabé to byl problém. Z tohohle pohledu je dobře, že se poplatky ruší.

Co byste vytknul svému předchůdci z Nečasovy vlády, Leoši Hegerovi (TOP 09)?

Nechci udílet hraběcí rady, nicméně věc, která mi vadila, byla, že si kolega Leoš Heger nechal rezort tak trochu vytunelovat ministrem financí Miroslavem Kalouskem a to tak, že ze zdravotnictví se vyvedly miliardy kvůli růstu DPH, aniž by to kdokoliv kompenzoval. Během posledních tří až čtyř let zdravotnictví přišlo o 30 miliard. To je problém, který musím řešit.

Takže byl Heger slabý ministr?

Tak bych to neřekl. Měl velmi těžkou situaci s ministrem Kalouskem a neuměl jí čelit.

Budete předkládat protikuřácký zákon. Jste odpůrcem kouření?

Byl bych špatný ministr zdravotnictví, kdybych nebrojil proti kouření, protože jako lékař vím, že způsobuje opravdu velmi značné zdravotní potíže. Předložím zákon a budu vycházet z toho, co připravil exministr Heger. Jako dva lékaři nemůžeme mít příliš rozdílný názor.

Jak to bude vypadat konkrétně?

Zákaz kouření v restauracích. Tam, kde lidé jedí a chodí s malými dětmi, by se kouřit nemělo. Tam, kam se chodí jen za alkoholem, třeba do barů, bych tak přísný nebyl.

A co vy a cigarety?

Kuřák nejsem a nikdy jsem nebyl. Asi v 8 letech jsem to zkoušel a velmi jsem se zakašlal, nebylo mi dobře a od té doby mě to nikdy nelákalo.

A marihuana?

V mládí jsem to také zkoušel, ale protože nejsem kuřák a neumím šlukovat, tak jsem z toho žádný efekt nepociťoval a už jsem to neopakoval. Kdybych uměl šlukovat, tak nechci spekulovat, co by to se mnou udělalo.

Je těžké být jako ministr zdravotnictví zdravý?

Výživu zvládám, snažím se nezobat chlebíčky. Ale sedavý způsob života a nedostatek času ke sportu mě trápí. Snad to má tělesná konstituce zvládne a nezdvojnásobím se.

Vaše manželka je zastupitelkou v Ostravě za TOP 09. Jak to pak doma vypadá?

Doma se nehádáme a politiku příliš neřešíme.

Tomu nevěřím. Vaše strany jsou v opozici.

Má žena má na některé věci jiný názor, než já, což potvrzuje, jak jsem tolerantní manžel. A vůbec nám to nevadí.

Volila vaši stranu?

Nevolila (smích). Ale nenaštvalo mě to. Já jsem bytostný demokrat i doma.

hejhej ( 9. dubna 2014 13:54 )

Právě, že se pan Babiš stará o svůj rezort. Zbytečné miliony, které spolykají zdrav.pojišťovny, stačila by jedna, nesmyslné fukce nezdravotnických pracovníků, předražené léky a mnoho dalších nesmyslů, za které se zbytečně vyhazují peníze.

as123 ( 9. dubna 2014 09:48 )

Nechte panu ministrovi MZ alespoň půl roku, a pak se můžeme bavit zda něco udělal či neudělal. Ono řeči je jedna věc, ale činy už druhá. Proto by pan Babiš měl především plnit co slíbil před tím, když šel s touto vládou do koalice - že zaplatí nemocnicím poplatky. Já s tím taky nejsem spokojená a můj názor je jiný, ale když už se něco domluví, má se to plnit. Pan Babiš by si měl více všímat svého rezortu a udělá lépe.

krizan.michal ( 9. dubna 2014 08:59 )

Ale jo, ať kontroluje, a ať začne u sebe, moc toho zatím nepředved! I to OKD se ukazuje, že bude možná trochu jinak A jestli víte, že někdo něco ukrad, tak podejte trestní oznámení

krizan.michal ( 9. dubna 2014 08:57 )

Nejde o miliony, ale dokonce o miliardy Babiš ať se stará hlavně o svoje, třeba taková doprava a nejdražší dálnice v Evropě, hmm? Myslím, že tam mají sami dost co na práci! A chtěl bych je vidět, jak by po těch modrejch strakách dali zdravotnictví do pucu za pár měsíců...

petr.kral55 ( 9. dubna 2014 08:45 )

Netvrdim, ze Babis nemá v necem pravdu, ale Nemecek je ve funkci tech pověstných cca 100 dnu, za tu dobu se toho moc udelat neda, a nikde preci není recene, ze si na ty věci, co tu zbyly po předchozích vladach neposviti sam? Treba zrovna s tema auditama prijde sam? A nikomu se za 20 let nepodarilo donutit pojistovny, aby zverejnovaly smlouvy. Az Nemeckovi, a ted to chteji pry i uzákonit...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa