Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Němeček u Babiše nepochodil. Chtěl tři miliardy, dostal „drobné“

Autor: Zuzana Štíchová - 
25. srpna 2015
15:31

Na rozdíl od jiných rezortů, kdy šéf státní kasy Babiš ministrům v požadavcích většinou vyhověl, odešel ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z jednání o rozpočtu s nepořízenou. Na investice do nemocnic chtěl 3 miliardy, dostal podle svých slov jen zhruba 600 milionů korun. Zbytek má podle Babiše hledat jinde, peníze by mu prý měly přitéct ze zdravotního pojištění.

„Věřím, že se podaří ty prostředky získat. Slyšel jsem, že jiné požadavky jiných rezortů byly vyslyšeny, takže věřím tomu, že pan ministr Babiš si nepřeje, aby našim pacientům padaly nemocnice na hlavu,“ řekl při příchodu na ministerstvo financí v úterý krátce po poledni ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Optimismus mu ale dlouho nevydržel. Třímiliardové navýšení pro rezort se mu na zhruba hodinovém jednání získat nepodařilo. Svou roli v tom určitě sehrál i fakt, že Andrej Babiš dlouhodobě označuje zdravotnictví za černou díru na peníze.

„Pan ministr je v jiné pozici, on má příjmy z odvodu zdravotního pojištění a za roky 2014, 2015 a 2016 dostane navíc defakto 27,8 miliard korun a tím, že se nám daří, tak jsme se domluvili, že se budeme snažit mu vyhovět,“ okomentoval Němečkovu vyjednávací pozici ministr financí Andrej Babiš.

„Zatím jsme ty zdroje nenašli. Ministerstvo financí řeklo, že toto k dispozici nemá, takže rozhodne vláda. My předložíme naše argumenty a věříme, že tam ještě k nějakému posunu dojde,“ nevzdává se Němeček. Celý komentář ministra zdravotnictví si pusťte na videu:

Video Komentář Svatopluka Němečka po jednání o rozpočtu ministerstva zdravotnictví pro rok 2016. - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Andrej Babiš naplánoval rezortu zdravotnictví pro příští rok o zhruba 800 milionů menší rozpočet, než měl letos. I to odráží jeho nedůvěru a naznačuje, že Babišovy priority jsou jinde. Sám šéf státní kasy přiznal, že téměř bez debat navýšil rozpočty ministerstev vnitra a obrany kvůli sílící vlně migrantů.

Celkem se podle předběžného plánu měl Svatopluk Němeček spokojit s rozpočtem 5,7 miliardy korun. 830 milionů mu ale v úterý Andrej Babiš přece jen slíbil. Pokud vláda bude se šéfem státní kasy souhlasit, bude tedy rozpočet pro zdravotnictví zhruba stejný jako pro letošní rok. „To naši situaci neřeší,“ posteskl si Němeček na závěr.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa