Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ministr Němeček koupil gama nůž za 200 milionů, policie část peněz zabavila

Autor: zst - 
22. října 2015
10:13

O 65 milionů korun byl podle policie předražen přístroj Cyberknife, který ve Fakultní nemocnici v Ostravě koupil její tehdejší ředitel, dnes ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Informaci přinesla Česká televize. Právě za tento nákup Němečka kritizoval od nástupu do funkce ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Část peněz z nákupu předraženého gamanože zajistili policisté podle České televize na účtech jedné z moravských firem. Reakci ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) Blesk shání, ministr má ale vypnutý telefon. Už dříve Němeček pochybení odmítl.

Ostravská fakultní nemocnice zatím o problémech se zakázkou na gama nůž neví. "Takové informace nemám a ani jsem o tom neslyšel," řekl Blesku mluvčí nemocnice Tomáš Oborný.

"Informaci jsem dostal ve sněmovně od médií. Dopady neumím posoudit, je to záležitost policie a státního zastupitelství. Bohužel netransparentní systém nákupů přístrojů v rezortu zdravotnictví podle mých informací pokračuje dál," napsal Blesku v SMS zprávě ministr financí Andrej Babiš (ANO).

"Z této zprávy vyvozovat další osud politické kariéry není možné," okomentoval místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek pro Blesk Němečkovu pozici ve vládě. "Z osobní znalosti – u pana ministra Němečka si dokážu představit chybu, nedokážu si představit nepoctivé chování," dodal.

"Je podezření z porušení dotačních předpisů při nakládání s prostředky státního rozpočtu. Při obstarávání souboru přístrojů osoby jednající za fakultní nemocnici souhlasily s nabídnutou cenou, aniž si ověřily, jaká je skutečná pořizovací cena od výrobce," stojí podle České televize v policejních dokumentech.

65 milionů, o které měl být přístroj předražen, má být provize, kterou nemocnice zaplatila prostředníkovi za jeho pořízení. Policie zjišťovala, kolik nemocnice zaplatila a jakou částku dostal výrobce Cyberknife. Policie podle ČT zadržela na účtech prozatím 8 milionů korun.

Babiš podal na Němečka trestní oznámení

Ministerstvo financí už dříve podalo kvůli nákupu přístroje Cyberknife, který řídil tehdejší šéf Fakultní nemocnice Ostrava Svatopluk Němeček, trestní oznámení na neznámého pachatele. Jedná se o jeden ze sporů rozdělující oba politiky.

Rezort Andreje Babiše podezříval nemocnici, že přístroj zakoupila až dvakrát dráž. "Pan ministr na to má právo, stejně jako kterýkoliv jiný občan," řekl k tomu tehdy mluvčí nemocnice Oborný. Přístroj stál 200 milionů korun.

Gama nůž slouží k řízenému ozařování při léčbě zhoubných i nezhoubných nádorů, které by se špatně operovaly nebo k nim lékaři vůbec kvůli poloze nemohou. Podle výrobce jde o šetrnou metodu zakládající se na velmi přesném cílení paprsků. Cyberknife umožňuje léčbu rakoviny po celém těle. Podívejte se, jak vypadá:

Video Jak vypadá přístroj, který Svatopluk Němeček koupil za 200 milionů? - Youtube
Video se připravuje ...

tosto ( 22. října 2015 15:22 )

dnes v TV prohlásil , že o cenách se nemůžeme vůbec bavit , protože auto v Americe je levnější než u nás

Zobrazit celou diskusi