Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno 21°C

Nadlidem chce ANO zakázat alkohol ve Sněmovně i zkrátit řečnění!

Místopředsedkyně sněmovny ANO Jaroslava Jermanová upozorňuje na to, že poslanci příliš mluví i pijí
Místopředsedkyně sněmovny ANO Jaroslava Jermanová upozorňuje na to, že poslanci příliš mluví i pijí  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao - 
4. března 2014
16:08

Poslanecký klub ANO se vydal do boje za abstinenci a kratší proslovy ve Sněmovně. Již delší dobu jeho šéf Jaroslav Faltýnek hřímá proti obstrukcím opozice, které protahují zasedání. Místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová pak tvrdí, že ani v jiných zaměstnáních není možné, aby tam lidé pili alkohol.

Poslanci ANO se již seznámili se sněmovními lavice a zúčastnili se řady zajímavých, někdy však hodně dlouhých hlasování. Třeba před hlasováním o důvěře vládě se řečnilo dlouho do noci. Jindy si pak opozice vyžádala dlouhé přestávky na jednání svých poslaneckých klubů. 

Průtahům chce však ANO udělat přítrž. A v duchu svého předvolebního hesla vyzývá politiky, aby "méně kecali a více makali".

Předkládá proto návrhy na omezení řečnické doby jednotlivých poslanců, kteří někdy u pultíku ve sněmovně jako by skutečně strávili roky, než se doberou ke konci svého proslovu. "To, že tady není řečnická doba pevně stanovena, já považuji za obrovskou chybu," myslí si místopředsedkyně Sněmovny z ANO Jaroslava Jermanová. Poslanec by podle návrhu ANO měl mít dvakrát 10 minut na řečnění. Prý aby neměl tolik prostoru mluvit mnohdy i "mimo téma".

Kalousek: Omezení demokratické diskuze!

Omezit však chce ANO také prostor na přestávky pro jednání poslaneckých klubů. "Dvě hodiny, které jsou zvykem ve sněmovně na jednání klubu, nejsou věcí jednacího řádu, ale je to dohoda politických stran, které zasedají ve sněmovně," upozornila Jermanová. "Den jednání sněmovny stojí půl milionu korun na osobní náklady plus nějaké provozní náklady. Propřestávkovat tento den není normální," doplnil ji šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

"K tomu mohu mít pouze jedinou větu. Jakékoli omezení demokratické diskuse je zcela typické pro ANO a zcela nepřijatelné pro TOP 09," reagoval Miroslav Kalousek (TOP 09) v Právu. A šéf poslaneckého klubu KSČM dodal, že parlament není jen "fabrika na zákony, které by se měly co nejrychleji odpracovat, ale i pole, na kterém se odehrávají politické debaty"...

Chtějí poslancům zakázat alkohol

ANO se však brání, že rozhodně nejde o snahu omezit opozici dobu pro vyjádření. Vedle toho se ANO snaží získat podporu pro návrh na zákaz požívání alkoholu na půdě poslanecké sněmovny. "Považujeme za naprosto normální, že se v zaměstnání nepije alkohol a nevidíme důvod, proč by tomu mělo být jinak na půdě sněmovny," řekla dnes na brífinku ANO Jermanová.

honza1965 ( 6. března 2014 15:48 )

Ale já přece netvrdil, že nemakaj a nevymýšlejí pro sebe To jediný jim jde a ANO v tom vede Já psal ať už konečně začnou makat pro lidi, pro stát ......a ať si u toho klidně i chlastaj, to mi žíly netrhá...

diella ( 6. března 2014 14:33 )

Ale vždyť oni "makají" přeci - třeba takový poslanec Faltýnek za ANo ( člen představenstva Agrofertu) chce podpořit výrobu bioplynu ( vždyť Agrofert má svých 8 stanic!). Já bych je nepodceňovala, že nejsou schopni nic vymyslet. Budeme asi ještě koukat.

salto ( 5. března 2014 11:34 )

Dobře, ať si chlastaj, ale výhradním dodavatelem všech alkoholických nápojů bude Likérka DRAK

honza1965 ( 5. března 2014 11:32 )

Ty vole, tohle jsou podružný blbosti Ať se klidně nadlábnou třeba zadarmo, ať si klidně daji panáčka na vytrávení, když jim to pomůže, ať klidně řečněj třeba dvě hodiny když bude o čem, to mě žíly netrhá, nejsem závistivá socka, ale ať už konečně začnou makat pro lidi, pro stát a ne pro sebe tak jak nám tu třeba teď těma debilníma populistickejma zákazama předvádí právě ANO. Když nejsou schopní nic sami vymyslet, tak ať třeba vezmou návrhy zákonů, co připravila Nečasova vláda pro pružnější řešení a ochranu obyvatel před opakovaným obtěžováním, před stalkingem, před opakovaným fyzickým napadáním, šikanou, sousedským terorem a pod. a odsouhlasej je......ale ať už konečně něco začnou dělat kromě politikaření, korytářství, prosazování a zajišťování vlastního podnikání a hrabání pod sebe.

salto ( 5. března 2014 11:32 )

Což teprve až vystřízliví, to bude skřípění zubů, zaťaté pěsti.........

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa