Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nadlidi letí do Soči: Zeman nebude jediný! Kdo další míří na olympiádu?

Prezident Miloš Zeman se chystá na OH v Soči i s manželkou Ivanou. Olympiádu v Turíně si nenechal ujít jeho předchůdce Klaus (vlevo s lyžařkou Kateřinou Neumannovou).
Prezident Miloš Zeman se chystá na OH v Soči i s manželkou Ivanou. Olympiádu v Turíně si nenechal ujít jeho předchůdce Klaus (vlevo s lyžařkou Kateřinou Neumannovou).  (Autor: Foto Blesk - Karel Kopáč, ČTK)
Autor: simao - 
23. ledna 2014
17:44

Z české politické elity vyrazí do dějiště zimní olympiády nejen prezident Miloš Zeman. Do ruského Soči se chystají i šéfové Sněmovny a Senátu Hamáček se Štěchem, a také jejich kolega z ČSSD, poslanec a bývalý olympionik Pavel Ploc. Zato ministři Sobotkovy vlády mají utrum, budou prý makat. A poslance za ANO šéf jejich klubu rovnou varuje: Pojedete na olympiádu a zabiju vás!

Zatímco Václav Havel zimní olympiády nevyhledával, "sporťák" Václav Klaus si nenechal ujít tu v Turíně 2006. Do Vancouveru 2010 však neletěl kvůli vízům. Letos by mohl v Rusku fandit třeba českým snowboardistkám a medailovým želízkům Ester Ledecké a spol., jenže to by si nesměl myslet, že "snowboard je levičácký dopravní prostředek." Současný prezident Zeman s něčím podobným patrně problém nemá a do Soči se chystá - bez zastoupení hlavy státu tak určitě na olympiádě letos nebudeme.

"Nažhavenej" Zeman do Soči: S Ivanou, speciálem a bez Rusnoka

"Pan prezident poletí na OH v Soči 6. února, vrací se 9. února," upřesnil Blesk.cz mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček a přiblížil i Zemanův program: "Hned první večer je v plánu večeře s olympioniky, pan prezident se také zúčastní otevření českého olympijského domu a slavnostního zahájení her." Ze závodů si Zeman nechce nechat ujít výkon rychlobruslařky Sáblíkové.

Zemana přitom do Ruska vyprovodí první dáma Ivana a prý nepříliš početná delegace. Na otázku, zda s prezidentem poletí i někdo ze členů dosluhujícího kabinetu Rusnokovy úřednické vlády, mluvčí odpověděl: "Nepředpokládáme, že by někdo ze současných ministrů měl být součástí delegace pana prezidenta."  Premiér Jiří "ty vole" Rusnok se tak "nemusí třepat", je to sice "dálka jako prase", ale "Miloš je nažhavenej", jak zní citáty z Rusnokova dnes již legendárního rozhovoru o letu na pohřeb Nelsona Mandely.

Video  Olympionik Zeman a jeho Ivana: Jsme spíš pasivní...  - Jan Jedlička, Tomáš Polák
Video se připravuje ...

Sobotka: Nikam se nejede, bude se makat

Pokud někdo z Rusnokových ministrů na OH vyrazí, tak na vlastní pěst. Zcela jiná je však situace u nové vlády - premiér Sobotka a skoro nikdo z ministrů se na olympiádu nechystají, budou prý makat. Zeman chce totiž novou vládu jmenovat 29. ledna, hry začínají již 7. února. "Předpokládám, že bude spousta starostí s tím, aby se rozběhla činnost nové vlády. Vzhledem k tomu, že vláda vzniká relativně pozdě po volbách, tak nás tlačí čas," uvedl v Právu Sobotka. Nestíhá prý ani budoucí ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, a tak by Sobotkův kabinet měl zastupovat pouze předpokládaný ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek, který má účast na OH v popisu práce.

Štěch a Hamáček linkou, poslanci ANO jen přes Faltýnkovu mrtvolu

Na olympiádu se však chystají předseda Sněmovny Jan Hamáček i šéf Senátu Milan Štěch (oba ČSSD). Na rozdíl od prezidentské výpravy se ale svezou běžnou linkou - ovšem na náklady Českého olympijského výboru. Ten bude hradit cestu i jednomu z poslanců - bývalém olympionikovi a skokanu na lyžích Pavlu Plocovi (také ČSSD), majiteli stříbra z olympiády v Calgary 1988 a bronzu ze Sarajeva 1984.

Naopak přísný zákaz vycestovat do Soči mají poslanci hnutí ANO. Sám Andrej Babiš okomentoval olympiádu slovy: "I když přispívám milióny ČOV, nikdy jsem na olympiádě nebyl." A šéf poslaneckého klubu Faltýnek ho doplnil: "Nikdo se mu neomlouval. Každého, kdo by se kvůli OH omluvil, bych zabil." Po španělské dovolené poslance Martina Komárka v době, kdy se rozhodovalo o státním rozpočtu, šli makající poslanci "do sebe".

Jirka1313 ( 3. února 2014 22:25 )

ČOV z toho, co se vybere na Letenský park - Soči

9rot6 ( 24. ledna 2014 03:43 )

Hlavně, že jede Káča Neumanová,tady zaťala sekyru jako hrom a nic se neděje a asi ani nebude, kdopak jí ten zájezd platí?

satanklaus ( 24. ledna 2014 00:53 )

Nefantazíruj tyhle dva tam vůbec neletěj

moiaza ( 24. ledna 2014 00:04 )

Ještě že slaboduší nemají do letadla přístup. Jinak by andreslawicky tam jel také. Mentálně retardovaných prý už je tam dost. Máš smůlu, andreslawicky!

moiaza ( 24. ledna 2014 00:01 )

Hlavně že letí Klaus a Neumanová. Aspoň budou mít co učit místní pořadatelé. Bez jejich rad by nemohli skončit v mínusu. Katka jim určitě poradí co do organizování závodu. Má praxi.A václav jim pak případný zisk zprivatizuje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa