Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Obavy v Soči: Pátrání po Černé vdově a děsivé hrozby od teroristů!

Obavy z útoku teroristů v Soči: Dvojice členů Ansar al-Sunna varuje před bombovými útoky. Spekuluje se také, že v Soči je již dagestánská Černá vdova Ruzanna!
Obavy z útoku teroristů v Soči: Dvojice členů Ansar al-Sunna varuje před bombovými útoky. Spekuluje se také, že v Soči je již dagestánská Černá vdova Ruzanna!  (Autor: Reprofoto NBC a Youtube.com)
Autor: simao, ČTK - 
20. ledna 2014
21:20

Olympijské hry v Soči se blíží, Rusko se zanedlouho dostane pod drobnohled světové veřejnosti. Dál však přetrvávají obavy z toho, aby nedošlo k podobnému neštěstí, jako při loňských teroristických útocích ve Volgogradu. Objevila se přitom spekulace, že v Soči se již ukrývá obávaná teroristka - ruská Černá vdova Ruzanna Ibragimova (22). To další teroristé se neukrývají - a naopak veřejně vyhrožují Soči na internetu!

Bezpečnostní jednotky se musí mít v Soči na pozoru. Po smrtonosných útocích na civilisty ve Volgogradu přetrvávají obavy, že se teroristé opět hlasitě ozvou. Tentokrát během olympiády. "Připravili jsme si pro vás dárek. Pro vás a pro ty turisty, kteří přijedou. Dostanete ho během olympiády. Bude to dárek od všech muslimů, jejichž krev je denně prolévána po celém světě. Ať už v Afghánistánu, Somálsku nebo Sýrii. Bude to naše odplata," varují na videu dva členové irácké skupiny Ansar al-Sunna (Stoupenci tradic), kteří se přihlásili v volgogradským atentátům.

Přiznání teroristů: Útočili jsme my!

Tyhle dva útoky během příprav na olympiády přitom stály životy 34 lidí. Údajně je provedli členové této skupiny jménem Sulejman a Abdurachman. Atentátníci přitom na zveřejněných záběrech demonstrativně sestavují výbušné zařízení a odjíždějí automobilem s roznětkou v rukách. Oba muži se hlásí ke skupině Vilájat Dagestán (Provincie Dagestán), která je součástí skupiny Ansar al-Sunna. Ta vznikla před deseti lety a její členové jsou především Kurdové a Arabové, útočící v zahraničí.

Před útoky v Soči pak také varuje hlava severokavkazských extrémistů Doku Umarov, který by rád zřídil v autonomních oblastech s převahou muslimského obyvatelstva tzv. Kavkazský emirát, nezávislý na Rusku. A zrozený patrně v krvi civilistů... Ruská policie tak má napilno. I dnes přitom komando speciálních ruských jednotek podniklo akci v dagestánské Machačkale, kde po celodenním vyjednávání zaútočilo na dům, obsazený extremisty a čtyři muže zabilo.

Černá vdova je již v Soči?

Aby zmínek o teroristech nebylo v Soči málo, podle televize NBC došlo o víkendu k velkému prohledávání tamních hotelů. Skrývat by se v nich prý mohla dagestánská "Černá vdova" Ruzanna Ibragimova (22), která je podezřelá ze spoluúčasti na volgogradském masakru. Jedná se o další z manželek kavkazských ozbrojenců, která o muže přišla údajně v dagestánském Chasavjurtu při střetech s Rusy. 

Na pozadí olympijských her se tak odehrává pořádné drama. Olympijská sportoviště jsou přitom od značně neklidného Dagestánu vzdálena vzdušnou čarou 600 kilometrů a po silnici asi tisíc kilometrů. Obavy ze zásahu teroristů však tuhle vzdálenost dokáží překonat nadzvukovou rychlostí. A tak se o bezpečí účastníků olympiády bude raději starat 40 tisíc vojáků, policistů i ruských agentů.

 

kukuku ( 21. ledna 2014 13:31 )

Nejenom muslimové - všichni náboženští pomatenci by měli být pod dozorem.

marie60 ( 21. ledna 2014 13:03 )

inqizitor ( 21. ledna 2014 12:03 )

Ale o to nejde, jde o to, že si někdo dovolí, na podobně nebezpečném území dělat olympiádu.

jana999 ( 21. ledna 2014 11:04 )

to máte pravdu, ale zahřejou se ruským plynem, a z vlastenectví, přenechají obchody s rusáky amíkům, vždyt mi prachy nepotřebujeme, prodámě rusákům karlovy vary, to je přece vlastenecký čin

jana999 ( 21. ledna 2014 10:49 )

no potěž koště, jak může někdo v 21 století v době internetu, říct takovou hloupost

Zobrazit celou diskusi