Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zemanova přísně tajná mise: Český bojovník proti terorismu v akci!

Autor: simao, ČTK - 
25. ledna 2014
19:49

Miloš Zeman se vydal na přísně tajnou misi do dalekého Afghánistánu. Hrad dnes kvůli jeho návštěvě mlžil, nakonec však vyšlo najevo, že Zeman jako první prezident ČR za vojáky skutečně vyrazil. Nikoli s prázdnou. Přivezl drobné dary. Třeba DVD filmy a balíčky potravin s uzeninami a českým chlebem. Na oplátku se třeba proletěl ve vrtulníku.

Prezident Zeman vyrazil na návštěvu vojáků v Afghánistánu již v pátek. V Kábulu přistál kolem sedmé hodiny večerní. Ještě dnes přitom mluvčí Hradu Hana Burianová nechtěla potvrdit, kam přesně Zeman letěl. FTV Prima pouze sdělila, že má "soukromý program".

Zeman však návštěvu vojáků na misi slíbil již loni, jenže vlivem zraněného kolena na zámečku v Lánech zrušil veškeré lety do zahraničí. Ještě předtím, než se vydá na olympiádu v Soči, tak oblékl neprůstřelnou vestu a helmu a prošel se zázemím základny v Bagrámu a základny KAIA (Kabul Internation Airport), kde navštívil polní nemocnici.  Vedle toho pak v Afghánistánu také jednal se svým protějškem Karzáím. 

Zeman: Čeští vojáci jsou předsunutá hlídka

Zeman se přitom do Afghánistánu vydal jako vůbec první český prezident. Na základnu Bagrám dopravily prezidentskou delegaci americké vrtulníky CH-47 Chinook a UH-60 Blackhawk, jak uvádí web českého ministerstva obrany. Zemana doprovázeli ministr obrany Vlastimil Picek a náčelník generálního štábu Petr Pavel.

Prezident nepřijel s prázdnou. Vojáky potěšil drobnými dary - filmy na DVD či balíčky s českými potravinami (především uzeninami a chlebem). "Uvědomuji si, že čeští vojáci jsou cosi jako předsunutá hlídka," prohlásil prezident s poukazem na boj proti mezinárodnímu terorismu. Jeho průniku podle něj brání právě čeští vojáci. Podpořil zároveň další zahraniční vojenské mise. "Prevence je vždy levnější než následná obrana... zahraniční mise mají zabránit rozpoutání nějakého velkého požáru," citoval českého prezidenta jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Bojovník proti terorismu Zeman. A co Hanka a Tonča?

V Afghánistánu je přitom pro vojáky, ale i tamní obyvatelstvo horká půda. Bombové útoky se zde odehrávají co týden, časté jsou i střety s islamisty. Na západě Afghánistánu ozbrojenci tento týden na několik hodin unesli 60 afghánských pyrotechniků - pracovníků mise, zaměřených na odstraňování protitankovým min. Jejich propuštění se však podařilo dojednat.

K neštěstí ale došlo na východě země, kde jiná skupina ozbrojenců zastřelila podle agentury DPA nejméně pět chlapců, hrajících na hřišti volejbal. Za útokem stáli patrně příslušníci obávaného Talibanu. "Je to jednoduše terorismus, který zabíjí nevinné civilisty," konstatoval loni Zeman, když přivítal na Hradě zahraniční velvyslance.

Spekulace však vyvolal vyjádřeními o tom, že se s teroristy nevyjednává a především aférkou kolem unesených Češek Hanky a Tonči. Ty zmizely před dlouhými 318 dny v Pákistánu. V době, kdy od jejich únosu uplynulo 217 dní, však Zeman oznámil: "V současné době se pohybují mezi Pákistánem a Afghánistánem a vyjednává se o jejich propuštění..." Hanka a Tonča se však stále domů nevrátily.

doktorka6 ( 27. ledna 2014 16:12 )

No a co jako? K čemu to, bylo dobré? Mělo to snad být hrdinství? To nemůže myslet vážně... Jeden trapas za druhým...ach jo.

abzk ( 26. ledna 2014 20:28 )

Blbečku, je to ubohost jak se prezident zesměšňuje nejen tím blembákem místo toho aby svou zem reprezentoval na úrovni nutné v jeho postavení!

francek1945 ( 26. ledna 2014 18:33 )

Blbečkové, je to ubohost zešměšňovat prezidenta. To kdyby si dal blembák na palici agent 009, to by bylo slávy!

poletucha ( 26. ledna 2014 14:32 )

e.44 ( 26. ledna 2014 14:19 )

Moc nezávislých médií je zcela v pořádku. Ty jsi snad pro závislá cenzurovaná média?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa