Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rok od volby prezidenta: Zemana bych proti knížeti volil znovu, přiznává Vladimír Franz

Miloš Zeman, nebo Karel Schwarzenberg? I dnes bych volil současného prezidenta, přiznal Vladimír Franz
Miloš Zeman, nebo Karel Schwarzenberg? I dnes bych volil současného prezidenta, přiznal Vladimír Franz  (Autor: Foto Blesk - Martin Hurda, Pavel Hofman)
Autor: simao - 
26. ledna 2014
15:43

V sobotu měl Miloš Zeman svátek, v neděli je však na řadě další jubileum. Dnes je to právě rok od chvíle, kdy Zeman vyhrál ve 2. kole prezidentské volby. Neúspěšný kandidát Vladimír Franz přitom tvrdí, že i po roce by Zemana podpořil svým hlasem znovu. Navzdory tomu, že působí jako "zvláštní Minotaurus", bloudící po Hradě. A že má občas virózu.

Na 26. ledna 2013 bude Miloš Zeman navždy vzpomínat s úsměvem na tváři. Pokořil tehdy Karla Schwarzenberga a byl českými občany zvolen první prezidentem, který vzešel z přímé volby. Co se za rok od Zemanova triumfu změnilo a co zůstalo stejné?

Zeman sjednotitel?

Už v den zvolení Zeman prohlásil, že by se podle něj měly konat předčasné volby. Kabinet premiéra Nečase měl tehdy problémů víc než dost. A to byla ještě za dveřmi aféra Nagyová. "Ve svém inauguračním projevu jsem se zavázal, že se pokusím spíše sjednocovat, než rozdělovat. Nemluvím teď o rozdělení společnosti na příznivce a odpůrce jednotlivých prezidentských kandidátů. Tato válka skončila prezidentskou volbou. Mluvím o daleko hlubším rozdělení, kde osa vedle mezi těmi, kdo byli nespokojeni s tehdejší koaliční avládou a těmi, kdo s touto vládou byli spokojeni," vzpomínal Zeman v loňském vánočním poselství. Jenže dokázal občany skutečně takto sjednotit?

Prezident stihl za rok od svého zvolení jmenovat již dva ministry - šéfa úřednické vlády Jiřího Rusnoka a vítěze předčasných voleb Bohuslava Sobotku (ČSSD). U Rusnoka však čelil nařčení, že dosadil vládu svých kamarádů. Sobotkovu jmenování pak předcházela podivná lánská schůzka s pučisty v ČSSD v čele s Michalem Haškem. Jestli sjednocení, tak poněkud pochybné.

Velvyslankyně Livie, SPOZ i ministři na koberečku

Zeman přitom za svůj první rok šel tvrdohlavě proti řadě zaběhlých pořádků. Začal však pozvolna. V únoru představil netradiční portrét, kde má založené ruce. Výrazných gest si však přichystal postupně celou řadu. Snažil se totiž rozšířit mantinely své moci. S Karlem Schwarzenbergem bojoval i po volbách, když na velvyslance podporoval Livii Klausovou a kosmonauta Remka. A vyhrál. Naopak neúspěch přinesla jeho podpora SPOZ Zemanovců před volbami. Vyhořeli a prezident jim vzkázal, ať zapřemýšlí nad změnou jména. I během formování koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL však Zeman vystupoval mnohem aktivněji, než jeho předchůdci na Hradě. A na kobereček si v poslední době pozval postupně "na audienci" všechny ministry, které nový premiér Sobotka navrhl. Další nezvyklý krok.

Franz: Proč jsem volil Zemana

Novou vládu však Zeman jmenuje již 29. ledna. Na Zemanovo zvolení přitom zavzpomínal v Interview na ČT24 neúspěšný prezidentský kandidát Vladimír Franz. Ve 2. kole prezidentské volby stál za Zemanem. Udělal by to i dnes. "Bylo to dáno konstelací, jak vypadalo 2. kolo prezidentské volby. Kdyby proti Miloši Zemanovi kandidoval třeba člověk typu třeba profesora Jana Sokola či Jaroslavy Moserové, tak bych neváhal ani na vteřinu, komu bych dal hlas," řekl Franz v ČT. "Dal jsem přednost syrové realitě před pouhým zdáním. U Karla Schwarzenberga, který je 20 let v politice, jsem nějak nezaregistroval, že by co kdy pro občany udělal," vysvětluje svou volbu.

Minotaurus na Pražském hradě a prokletá viróza

Zemanovým jednáním na Hradě Franz příliš překvapený není. "Prezident Miloš Zeman nedával nějakým způsobem najevo, že by se příliš změnil.. Víme jak Václav Klaus nejdřív působil v prvním volebním období - jako kouzelný dědeček. To u Miloše Zemana nehrozilo a nestalo se," říká Franz. Prezident podle něj má nadále pocit, že mu přímá volba dala "nějaký jiný mandát" a tak si prezidentování vykládá po svém.

V Zemanově svéráznosti však vidí i potíž. "Miloš Zeman je vlastně solitérem, který spoléhá pouze sám na sebe. Má to tu nevýhodu, že není schopen kolem sebe postavit pořádný tým, včetně člověka, který mu řekne, co má dělat - třeba máš zrovna virózu, nikam nechoď, zůstaň doma... Pražský Hrad vypadá spíš jako Knósský labyrint nad Prahou, kde bloudí takový zvláštní Minotaurus," myslí si vysokoškolský pedagog a umělec Franz a používá příměr k mýtické bestii s tělem člověka a hlavou býka.

Franz však také připomněl spekulace, které Zeman vyvolal při kauze viróza podivným vrávoráním nad korunovačními klenoty. Viróza se díky prezidentovi dostala do slovníčku Čechů se zcela jiným významem. A kvůli Zemanovu velmi kladnému vztahu k alkoholu bylo nejasno i kolem prezidentova zranění na zámečku v Lánech, kdy upadl o psem Darcym shrnutý koberec a poranil si koleno. I do svého druhého roku od zvolení tak Zeman vyšel o hůlce.

Video  Zemanova viróza: Prezident se klátil, potil, nebyl zkrátka ve formě!  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

mirkazam ( 30. prosince 2014 12:09 )

salto...

dr.x.crement ( 1. září 2014 14:53 )

Zeman poznal už dávno,že po nacismu,komunismu přichází nová nebezpečná totalita-islamismus.Ostatní politici jsou ještě slepí,alo on to už vidí.......

salto ( 27. ledna 2014 11:14 )

Ten sem jedil kvůli "svým poctivě nabytým majetkům"

krupan10 ( 27. ledna 2014 09:52 )

popravdě jsem takové věcné hodnocení od něj nečekal

krupan10 ( 27. ledna 2014 09:51 )

výstižně řečeno

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa