Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kam s nimi? Rusnok k Singerovi, Fischer na dovolenou, Holcát do nemocnice. A další?

Členové odstupující úřednické vlády premiéra Rusnoka při slavnostní večři s prezidentem Zemanem
Členové odstupující úřednické vlády premiéra Rusnoka při slavnostní večři s prezidentem Zemanem  (Autor: ČTK)
Autor: simao - 
26. ledna 2014
05:40

Po žních k Turkovi? Po žních k Singerovi! Dosluhující premiér Jiří Rusnok má o svém dalším působení jasno, zamíří do ČNB. Stejně jako řada dalších členů úřednické vlády. Někteří však stále ještě rozmýšlí. Ministr financí v demisi a neúspěšný prezidentský kandidát Jan Fischer si na to rovnou vezme i dovolenou. Co budou dělat někteří další ministři?

Odstupné pouze ve výši jednoho platu. To znamená 150 tisíc hrubého pro premiéra, 128 900 pro vicepremiéra a 106 600 Kč pro ministry. Takové by měly být odměny členů úřednické vlády. Někteří z nich si však odchodem z vlády polepší. Především premiér Jiří Rusnok, který se může těšit na lukrativní angažmá s platem přes 300 tisíc měsíčně. Nastoupí totiž do České národní banky - do bankovní rady, pod guvernéra Miroslava Singera. V novém zaměstnání by se měl hlásit již v březnu.

Rusnok místo guvernéra Singera?

Rusnoka jmenuje prezident Zeman jako vůbec prvního ze svých nominantů. "Jsem na to zvědav a docela se i těším. Snažím se být v obraze v těch ekonomických věcech," řekl Rusnok Hospodářským novinám. Nastoupí na šest let. V roce 2016 přitom skončí guvernér Singer. Nahradí ho v budoucnu prácě Rusnok? "To je předčasné, nerad bych se k tomu vyjadřoval. Bude to aktuální až za dlouho, teď to nemá cenu řešit," odmítl současný premiér v demisi spekulovat.

Picek kancléřem? Mynář to odmítá!

"Laso" od Zemana přitom nedávno přisvištělo i ministru obrany Vlastimilu Pickovi, který se Zemanem vyrazil v pátek i na utajovanou cestu do Afghánistánu. Zeman se ho chystá vytáhnout do svého poradního týmu jako experta na obranu. Objevila se však i spekulace ohledně toho, zda Picek nenahradí nakonec hradního kancléře Mynáře, který stále nemá bezpečnostní prověrku na stupni přísně tajné! "Nikdo mě nestřídá. Pan ministr Picek bude podle dohody s prezidentem jeho poradce pro bezpečnostní otázky," brání se v LN Mynář.

Do Zemanova týmu přitom patří i ministr zdravotnictví Martin Holcát, který vede Zemanův zdravotní tým. Holcát se vrátí do Fakultní nemocnice Motol, kde Zemana hospitalizovali po loňském bolestivém zranění kolene.

Pecina do privátu, Balvín by se rád udržel

Na Hradě však naopak nebyl zájem o ministra vnitra Martina Pecinu a ministra dopravy Zdeňka Žáka. Podle informací práva by se měl Pecina vrátit do soukromého sektoru. "Půjdu zase do privátu, do velké strojírenské firmy. Ale ne do Vítkovic," řekl poněkud tajemně Pecina, bývalý šéf Vítkovice Power Engeneering, serveru novinky.cz. To Žák patrně doufá, že najde uplatnění při plánování projektů v infrastruktuře.

Se žádným z ministrů nepočítal nový premiér Bohuslav Sobotka, že by ve svém resortu pokračovali. Ministr kultury Jiří Balvín si však přesto dělá zálusk na pozici náměstka Daniela Hermana (KDU-ČSL), který by se měl vedení úřadu ujmout namísto něj. Plánuje si s ním nad tímto návrhem údajně sednout.

Fischer: Změny na poslední chvíli. A pak dovolená

To především dovolenou má v plánu končící ministr financí Jan Fischer, pro kterého byl loňský rok pořádně divoký. "Zvažuji dvě až tři nabídky," řekl Fischer pro novinky.cz. Nejdříve si ale dá dvoutýdenní dovolenou. Fischer měl přitom napilno i během posledního týdne v úřadu. Pustil se do změny fungování několika státních firem v čele s Českým aeroholdingem a Čeprem, kde snížil počty členů v dozorčích radách.

lomacka ( 26. ledna 2014 12:18 )

z našich daní plat 300 tisíc měsíčně, to je ale darda, když nadpoloviční většina tohoto státu je na pokraji bídy

agfor ( 26. ledna 2014 11:49 )

Kam ? No přece na šibenice, zvlášť s tím imbecilem z ČNB.

sores ( 26. ledna 2014 10:46 )

Český šašci a boháči. Už mají nakapsováno a teď půjdou na teplé místečko kde se také nedělá a bere se balík.Nic se stejně nezmění ať je Petr nebo Pavel ve vládě!!!

poletucha ( 26. ledna 2014 10:30 )

oficielni foto vlady.. sedici jsou vyjma pi Benesove nevychovani burani..takhle muzou sedet doma u piva,"roznozky,nozky pres nozky" o ostatnim nemluve..

dzery ( 26. ledna 2014 10:27 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa