Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zemanovo poselství: Samochvála bez vize, reagují politici. Kalousek na projev kašlal

Řada politiků zhodnotila projev prezidenta Miloše Zemana jako bilanční, ovšem bez vize do budoucna
Řada politiků zhodnotila projev prezidenta Miloše Zemana jako bilanční, ovšem bez vize do budoucna  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
27. prosince 2013
11:47

Říká se, že samochvála smrdí. Miloš Zeman přitom ve svém vánočním poselství neváhal pochválit sám sebe za to, že dodržel pět slibů, které dal lidem. Ne každý z politiků s ním však souhlasí. Zemanovo poselství okomentovali třeba Bohuslav Sobotka, Vojtěch Filip či žena číslo 1 v hnutí ANO Věra Jourová. A svérázně také Miroslav Kalousek.

Především jako bilanční a nekonfliktní zhodnotili přední politici včerejší vánoční projev prezidenta Miloše Zemana. Některým v něm chyběl pohled do budoucnosti a jiní, jako třeba duo z Topky Schwarzenberg a Kalousek jej vůbec nesledovali. "Na druhý svátek vánoční nelze po někom normálním spravedlivě požadovat, aby sledoval politické projevy," uvedl Kalousek.

Jako bilancování vnímala prezidentova slova i místopředsedkyně ANO Věra Jourová. A také šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura, který však upozornil na prezidentovu poznámku o "vládě odborníků". Podle Okamury je zásadní výhoda prezidentského systému, když hlava státu nemusí brát ohled na "koaliční partnery, ani na frakce ve své straně, aby je 'nakrmil', a může si dovolit 'luxus plýtvat funkcemi' na skutečné odborníky".

Není překvapivé, že premiér v demisi Rusnok přitom Zemanovo složení účtů považuje za odpovídající všem krokům, které prezident slíbil. Najdou se však i politici, kteří Zemanovo poselství vyslechli s rozpaky. "Čekal jsem příslib a vizi do budoucna, což mě mrzí, že nezaznělo," uvedl šéf komunistů Vojtěch Filip.

Zemanův předchůdce Václav Klaus se k projevu nevyjádřil, zato jeho bývalý tajemník byl značně ostrý. Ladislav Jakl tvrdí, že prezident nahradil vážný projev nezávazným pozdravem plným sebechvály. Podle Jakla se také Zeman vyhýbá práci. "Činnost vládního úřadu ho nezajímá, profesury hodil na ministra, milosti protiústavně také na ministra, povídačky o sledování legislativního procesu zůstaly u ledu, sliby o návštěvách vlády také," vypočítává Jakl.

Co také řekli o Zemanově projevu

Bohuslav Sobotka (ČSSD): "Byl to projev velmi osobní, bilancující, sváteční a smířlivý. Možná ale nejsem sám, komu v něm chyběl alespoň náznak pohledu do budoucna."

Vojtěch Filip (KSČM): "Čekal jsem příslib a vizi do budoucna, což mě mrzí, že nezaznělo."

Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL): "Byl to vánoční, nekonfliktní hodnotící projev, který se do sváteční atmosféry hodil... Ale to, že se s panem prezidentem nebudeme nudit, se ukázalo pravdou. Zajímavý je třeba výklad některých jeho pravomocí."

Věra Jourová (ANO): "Já jsem samozřejmě čekala na to, že třeba pan prezident naznačí svoje další kroky, ale on tedy spíše bilancoval. A myslím si, že mi velmi mluvil z duše, když říkal, že úplně nejtěžším úkolem, který je nejen na něm, ale vůbec na politicích, aby přispěli k lepší atmosféře ve společnosti a stmelovali, nikoliv rozdělovali."

Jan Hamáček (ČSSD): "Samotný obsah jeho projevu nebyl vánočním poselstvím, byla to spíše zpráva o výkonu prezidentského úřadu a musím říci, že tím obsahem mi ten projev do vánočního období příliš nezapadl."

Ladislav Jakl (bývalý tajemník Václava Klause): "Projev nelze nahradit povídačkami o tom, jak se mu líbí v kanceláři. Jestli se necítil na živý projev po Silvestru, mohl ho po Havlově a Husákově vzoru předtočit a nastříhat. Ale neměl se tomuto úkolu vyhnout.." 

Miroslav Kalousek (TOP 09): "Na druhý svátek vánoční nelze po někom normálním spravedlivě požadovat, aby sledoval politické projevy." 

Miroslava Němcová (ODS): "Projev jsem neslyšela, jako každý rok se o Vánocích schází celá rodina a věnujeme se sobě."

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

janka174 ( 2. ledna 2014 10:54 )

JDĚTE UŽ S TOU VIZÍ DO .... Prezident neměl novoroční projev, ale sváteční a to, co nás čeká, víme všichni moc dobře. Neustále se to opakuje. Tak si zase utáhneme opasky, protože víme, že nás opět čeká DRAHÉ ČESKO, DRAHÉ VŠECKO.

e.44 ( 1. ledna 2014 18:40 )

Jenže ty jeho obstrukce nemůžou nic v konečném výsledku změnit. Může zdržovat, může tím škodit, což dělá rád, může protahovat dobu Rusnokovy vlády aby si ti jeho kamarádíčci ještě více nahrabali a podepsali ještě více pro stát nevýhodných zakázek, může premiéra dohnat až k tomu aby na něho podal kompetenční žalobu k ÚS a skončí to tak že vládu bude muset jmenovat. On ví že bude muset ale chce svoje postavení využít, spíš zneužít, co to dá Pokud jde o "poselství" tak to žádným poselstvím nebylo a nejhorší je, že nejen v něm chyběla vize ale hlavně jakákoliv vize, kromě jeho soukromé, chybí Zemanovi. Hezký (nejen)Nový rok.

capitan_jorge ( 30. prosince 2013 11:08 )

Hluboce se mýlíš mrdoune. Každý by měl vědět, že nevládne on. Vládnout nám bude vláda, kterou on dopustí. Věřím, že tam nepustí každého tankistu, propř. stranické "nominanty" , kteří jsou spíše "debilanty". Domnívám se, že dost bylo Špidly, Parkanové, Peakové a jiných "superstars", které nám dodnes svě závidí. A představa Žabáka jako premiéra je na emigraci.

sabartnok ( 30. prosince 2013 03:44 )

ahojky, dlouho jsme nepolemizovaly. Uvidíš, že využije cokoli, aby obstruoval. ale to je mimo tuto diskusi. Pokud jde o jeho "poselství" a připomínky o "vizi", která v něm chybí atd atd.... nechci se ho zastávat, ale situace je taková, že ani Nostradamus by si netrouf na Vánaoce plašit lidi tím, co vidí .... takže možná je dobře, že nic takového neřek, mluvil jen o sobě a zaujal pozici mrtvýho brouka.

e.44 ( 29. prosince 2013 12:33 )

Prezident novou vládu neschvaluje Prezident jí jmenuje na návrh premiéra. Prezident nemá žádnou pravomoc do složení vlády zasahovat nebo navrženou vládu nejmenovat ať by mu to bylo jakkoli proti srsti. Může jedině dělat obstrukce a průtahy (ke škodě země), jako to dělal při jmenování profesorů kdy se choval jak malej kluk ale ústava a zákony ho stejně nakonec donutí vládu jmenovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa