Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Názor analytika: Pět splněných slibů, aneb trumfy české politiky v novém roce budou držet Zeman s Babišem

Vánoční poselství okomentoval pro Blesk.cz mediální analytik Michael Bradík
Vánoční poselství okomentoval pro Blesk.cz mediální analytik Michael Bradík  (Autor: ČTK, Aechiv Blesku)
Autor: red - 
26. prosince 2013
14:49

Miloš Zeman porušil tradici novoročních projevů a své vánoční poselství přednesl lidem již na druhý svátek vánoční. Zhodnotil v něm první rok svého prezidentování i důvody, proč jmenoval premiérem Jiřího Rusnoka. A jak se na jeho projev dívá mediální analytik Michael Bradík?

Miloš Zeman se rozhodl přestoupit zažitou tradici posledních let a novoroční projev nahradit vánočním poselstvím. Přes částečnou kritiku, kterou Zeman za tento krok sklidil, se jedná o vhodnou změnu, která navíc koresponduje se Zemanovým politickým stylem.

Nejde ani tak o odkaz na prvorepublikovou tradici, jako spíš o důkaz toho, že Zeman bude v politice nadále vystupovat jako sebevědomá a svéhlavá persona, která se nenechá za každou cenu ovlivnit většinovým míněním. To ostatně Zeman jasně ukázal i přímo ve vánočním poselství, ve kterém obhajoval, proč jmenoval a zároveň pochválil Rusnokovu vládu.

Vánoční poselství Zeman postavil na bilanci pěti, podle něho, splněných slibů, z nichž čtyři však nestojí za větší pozornost. Pointa a pověstný ďábel je skrytý ve slibu pátém: „Prezident má spojovat, ne rozdělovat“. Ve způsobu provedení a obsahu tohoto slibu se skrývá odpověď na otázku, co čeká českou politiku v nadcházejícím období.

Pro Zemana byl uplynulý rok rozporný: opojné vítězství na jeho začátku vystřídala série politických karambolů. Přesto se nedá hovořit o dramatických a nevratných ztrátách: ČR má státní rozpočet, Rusnokova vláda se možná udrží ještě déle, než by se mohlo zdát a neúspěch projektu SPOZ Zemana až tolik mrzet nemusí.

Na obzoru se pak rýsuje nové spojenectví, které může prezidentovi navrátit částečně ztracenou důvěru a sílu. ČR zatím nemá novou politickou vládu a Zeman velmi dobře ví, že vznik nové vlády pro něho představuje zároveň prostor pro vznik nových, funkčních spojenectví.

Politická neobratnost ČSSD způsobila, že cesta ke znovunabytí politické relevance vede pro Zemana přes sdílení moci s Andrejem Babišem. Obě tyto osobnosti si uvědomují, že se navzájem potřebují a obě spojuje společný protivník Bohuslav Sobotka.

Sobotkovi se nakonec možná podaří vládu na papíře proměnit v realitu a stanout v jejím čele.  Tím však souboj Sobotky a Zemana rozhodně nekončí. I když se Sobotkovi nakonec vládu sestavit podaří, trumfy české politiky bude nadále držet někdo jiný. Sobotka bude mít za zády dva mocné soupeře, což mu v kombinaci s nepřátelskou kolonou ve vlastní straně, která složila zbraně pouze dočasně, příliš záruk a nadějí nedává.

Pro Zemana i pro Babiše bude vyčkávání na chyby výhodné. Babiš si navíc dobře uvědomuje, že cesta ke složení vlády ve vhodný okamžik vede právě přes pragmatické spojenectví se Zemanem. A Sobotkův tým bude mít pouze takový život, jaký mu tandem Babiše se Zemanem umožní.

Ať už budou zákruty české politiky v dalším supervolebním roce 2014 vypadat jakkoliv, jasné je kdo bude držet trumfy: Milošem Zeman s Andrejem Babišem.

Michael Bradík, mediální analytik

e.44 ( 27. prosince 2013 11:29 )

Piš ty bludy jenom za se

e.44 ( 27. prosince 2013 11:27 )

Ale splnil...Splnil k tomu účelu předem vymyšlené sliby o ničem a k ničemu, aby mohl říct :"Já sliby plním." A pár hlupáků týhle frašce tleská

e.44 ( 27. prosince 2013 11:23 )

Spíš prezident pitomců, ostatní ho neuznávaj. Podle obsahu projevu (obsah jsem si přečetla, koukat na to = zkažený den ) je jasné, že je to skutečně jenom sebestředný, sebe chválící ochmelka, co si myslí, že je tu dost pitomců, co mu sežerou ty splněný sliby co jsou k ničemu, dokonce mu za to snad budou tleskat a on si bude v klidu po svý lajně kout vlastní pikle.

e.44 ( 27. prosince 2013 11:17 )

za bé je správně

namoroman ( 27. prosince 2013 10:04 )

Miloš Zeman jmenováním vlády zvýšil svoji prestiž a jmenováním zrušil fungování vlády předešlé.I kdyby se náklady vyšplhaly na desetinásobek, tak je to tisíckrát levnější řešení než tam nechat dál krást Kalouska, Nečase a celou tu pravicovou mafiánskou bandu! I tomu Ráthovi koneckonců tím skončily příjmy poslance.a nejen jemu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa