Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vánoční poselství Miloše Zemana: Svých pět slibů jsem splnil!

Miloš Zeman ve svém vánočním poselství uvedl, že svých pět slibů splnil
Miloš Zeman ve svém vánočním poselství uvedl, že svých pět slibů splnil  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, tas - 
26. prosince 2013
13:17

Prezident Miloš Zeman, který přednesl svůj projev netradičně na druhý svátek vánoční, nepřinesl žádné překvapení. Zeman shrnul své dosavadní působení ve funkci. Co všechno v něm zmínil?

Prezident Miloš Zeman ve vánočním poselství uvedl, že víceméně splnil pět slibů, které dal občanům České republiky v prezidentské kampani a krátce po ni. V dnešním projevu bilancoval své dosavadní působení na Hradě. Zeman poděkoval končící vládě premiéra Jiřího Rusnoka a občanům popřál zdraví a život naplněný užitečnými skutky.

Načasováním poselství do období vánočních svátků chtěl prezident navázat na tradici první republiky, kdy měl vánoční proslovy prezident Tomáš Garrigue Masaryk. "Až do roku 1948 měly tyto projevy charakter vánočních poselství. První novoroční projev přednesl 1. ledna 1949 Klement Gottwald," uvedl Zeman.

5 volebních slibů

Prezident má na konci roku skládat účty všem občanům, řekl Zeman. Zaměřil se na pět slibů veřejnosti, které pronesl v prezidentské kampani a krátce po ni. Zeman slíbil, že nebude na rozdíl od svých předchůdců vyhlašovat amnestii a udělovat milosti. "Tak se nemůže stát, že by milost dostal například muž, který zabil svého otce, populární cyklista, který při dopravní nehodě zabil tři nevinné lidi nebo daňový podvodník, který dostal milost ze zdravotních důvodů a poté se zázračně uzdravil," řekl Zeman v narážce na některé milosti udělené jeho předchůdci.

Dalším slibem bylo zlepšení vztahů České republiky s institucemi EU. Prezident se snažil především zlepšit podmínky pro čerpání dotací. "Tak jako v sídlech většiny evropských hlav států, i na Pražském hradě vlaje vlajka Evropské unie, jíž jsme členem," podotkl. Zeman se při nástupu do funkce zavázal také ke stabilizaci Ústavního soudu, který byl podle něho na pokraji kolapsu. "Ústavní soud pracuje v plném složení a pracuje dobře," poznamenal.

Zeman připomněl, že třetinu svého prezidentského platu odevzdává na splácení státního dluhu. V posledních týdnech se k němu prý připojují občané i podniky. "Přál bych si, aby se tento fond stal jakousi analogií sbírky na podporu a pomoc republice, i když vím, že snižování zadluženosti je především úkolem vlády a její hospodářské politiky," řekl prezident.

Za nejsložitější Zeman označil naplňování posledního slibu, že se pokusí společnost spíše sjednocovat, než rozdělovat. Společnost byla podle prezidenta rozdělena na příznivce a odpůrce tehdejší vlády premiéra Petra Nečase, přičemž odpůrců bylo podle průzkumů 80 procent populace. "Vláda sice podala demisi, ale byl jsem pod tlakem, abych jmenoval vládu v podstatě ve stejném složení s výjimkou osoby premiéra a se stejným programem," podotkl Zeman. Jmenováním úřednické vlády Jiřího Rusnoka podle svých slov vyvolal předčasné volby.

Členům Rusnokovy vlády poděkoval za to, že svým resortům dobře rozuměli a za to, že dokázali připravit rozpočet na rok 2014. Občanům do roku 2014 popřál kromě zdraví také život naplněný užitečnými skutky. "Protože jenom takový život přináší štěstí a radost," uzavřel.

Prezidenta v příštích dnech čeká schůzka se šéfem ČSSD a možným budoucím premiérem Bohuslavem Sobotkou, který na Hrad zamíří před Silvestrem s návrhem na obsazení vlády. Zeman se chce podle svého mluvčího sejít kromě Sobotky znovu i s ostatními předsedy možných koaličních stran ANO a KDU-ČSL, aby se ujistil o podpoře vlády ve Sněmovně.

Sobotka označil Zemanův projev za velice osobní, bilancující, sváteční a smířlivý. Chyběl mu v něm ale pohled do budoucna. "Pokládám za vcelku pochopitelné, že prezident Zeman využil vánoční projev k tomu, aby zhodnotil svůj první rok ve funkci, plnění některých svých předvolebních závazků a rovněž k tomu, aby znovu vysvětlil postup vedoucí ke jmenování prezidentské Rusnokovy vlády," řekl Sobotka.

zabibol ( 29. prosince 2013 12:08 )

Jenom by mě zajímalo, jestli i pan rezident těm svým lžím věří. Snad mu Boromejky už utřely pr...

zahorak1 ( 29. prosince 2013 10:02 )

Môj bývalý spolubrat, pokrokový husito!! Ver mi, keď išiel Ceman k moci, písal som vám "Lidé bděte!" A stačilo by vám, keby ste si spomenuli na D47-čku!! Prečo ju priklepol Zajordáncom? 3x som ho stretol na schodoch keď išiel od jeho terajšieho "poradce" a 3x bol nachmelený "ako doga"! Jedným z mojej rodiny si dokonca tykal(tzká?) a ten ho - nepriamo - označil za tlčhubu, dokonca plagiátora.

doktorka6 ( 28. prosince 2013 00:32 )

Anotace: Král Lear je bezpochyby jednou z největších, ne-li největší Shakespearovou tragédií. Největší proto, že všechno dění a lidské konání v ní probíhá na obrovských pláních země i nebe. Několik postav v ní přehrává drama lidského údělu. Je to hra velmi konkrétní, fyzický detail v ní hraje mimořádnou roli, zároveň hra univerzální, hra o světě, který se otřásá v základech, hra, v níž se hroutí všechny tradiční hodnoty, hra vizionářská a apokalyptická. V samém srdci této Shakespearovy tragédie je obraz poutníka a cesty. Geograficky vzato putuje Lear ze svého sídla do Doveru. Ale jako každá cesta poutníkova i Learova pouť má ještě jiný, daleko důležitější rozměr. Lear putuje z královského paláce do pusté přírody, od svých dcer Regan a Goneril ke Kordelii, od pýchy k pokoře, od panovačné a autoritářské sebestřednosti k soucitu a odpuštění, od koruny ze zlata, symbolu slávy, bohatství a moci, k věnečku z plevele a polního kvítí. ,,Král Lear se prochází nahý a všichni dvořené hýkají blahem jak má krásné šaty...Jen malé dítě zvolá,,král je nahý!,,...Prý se máme učit z historie, neb ta se bohužel opakuje...

zahorak1 ( 27. prosince 2013 09:35 )

Husiti, váš Miálouš je "klasa". Aj ten vianočný prejav prebral od Tomáška. A nielen to: Milouš má problémy s virózou, mal ju aj Tomáško, dokonca bol notorikom. Milouš sa vyhraňuje k farárom, robil to aj Tomáš, chcel sa stať dokonca pápežom nejakej čsl. husitskej cirkvi. Milouš presadzoval 6. júl ako váš štátny sviatok, a pritom mu nevadilo, že Janko Husovie bol "proutkař". Milouš sa tvári, ako socialista a aj Tomáško tak. Ale obaja iba pre seba a svoju rodinu. .... Tomáško otravoval národ "dryzdami" na Vianoce, teraz to znovu zaviedol Milouš.

zabibol ( 27. prosince 2013 09:23 )

Zpráchnivělý huhlající otravný stařec....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa