Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Babišův muž Schwarz: Poslancem dva týdny a policie už žádá o jeho vydání!

Bronislav Schwarz z Babišova ANO čelí obvinění
Bronislav Schwarz z Babišova ANO čelí obvinění  (Autor: ČTK, Blesk - Martin Pekárek)
Autor: ČTK - 
7. listopadu 2013
09:41

Ještě ani nezasedl do poslanecké lavice a už ho soud chce nechat vydat k trestnímu stíhaní. Babišův muž Bronislav Schwarz zvolený do Poslanecké sněmovny za hnutí ANO čelí už několik let obvinění ze zneužití pravomoci a omezovaní osobní i domovní svobody. Bývalý ředitel mosteckých strážníků vinu odmítá.

Informaci přinesl deník Insider. Schwarz byl obžalován kvůli tomu, že v roce 2006 coby vedoucí obvodního policejního oddělení v Mostě vnikl do mosteckého bytu, kde policie posléze objevila přístroj na výrobu drog. Údajně nechal přítomné spoutat a bez povolení byt prohledal. Několik svědků vypovědělo, že je policisté donutili lehnout si na zem a mířili na ně zbraní. Schwarz se hájí tím, že jednal na základě pokynu nadřízeného.

Okresní soud v Mostě už Schwarze jednou obžaloby zprostil. Odvolací soud však rozsudek zrušil a vrátil kauzu k dalšímu projednání. Verdikt měl podle Insideru padnout necelé dva týdny před sněmovními volbami, hlavní líčení se ale nekonalo, protože Schwarz a jeho právník nepřišli. Zvolením Schwarze do Sněmovny bylo trestní řízení přerušeno, a to až do doby, než poslanci vysloví souhlas s jeho vydáním.

Schwarz, který se do dolní komory Parlamentu dostal z druhého místa kandidátky ANO na Ústecku, popřel, že by kandidoval účelově. „Rozhodně jsem nešel do voleb kvůli tomu, abych získal imunitu. Kolegům z poslaneckého klubu doporučím svoje vydání a sám pro ně budu hlasovat,“ řekl deníku.

Insider připomněl, že ani šéf hnutí ANO Andrej Babiš se dva týdny před volbami nedostavil k soudu v Bratislavě, který rozhodoval v jeho sporu o tom, zda byl vědomým spolupracovníkem StB.

Sněmovna bude ohledně Schwarze řešit obdobnou situaci, jako když rozhodovala o vydání Romana Pekárka (ODS). Ten získal koncem loňského roku mandát v době, kdy byl nepravomocně odsouzený za korupci. Poslanci ho vydali a Pekárek se posléze stal prvním českým zákonodárcem, který byl pravomocně odsouzen během výkonu funkce. V současné době si ve vězení odpykává pětiletý trest.

gabreta ( 7. listopadu 2013 19:36 )

Babiše jsem nevolil.Ale jak je vidět k odstranění nebo politický diskreditaci se hodí cokoli.To ostatně bylo vidět na pomlouvačný kampani proti VV!!Jakýkoli hnutí nebo nová strana musí z kola ven,aby náhodou nešahli na penězotoky tradičních velkých stran,ze kterých se pomalu stávají malý!!

marmat ( 7. listopadu 2013 19:13 )

TAKTO VYPADÁ JALOVÁ "HONITBA"... www.novinky.cz Včera 18:32 (Aktualizováno: Včera 19:30 ) O kauze informoval ve středu deník Insider. Podle něj Schwarz čelí obvinění z údajného zneužití pravomoci a omezování osobní i domovní svobody. Schwarz: Nikoho jsem nespoutával „Inspekce třikrát konstatovala, že zásah proběhl v pořádku, pak jsem od policie odešel. Okresní soud v Mostě mě před rokem zprostil obžaloby, státní zástupce se odvolal a krajský soud rozhodl, že věc znovu vrací k první instanci k novému projednání. Jenže to dosud mostecký soud nestihl projednat,“ uvedl Schwarz. Právě proto o jeho vydání nyní usiluje soud, aby mohl celou kauzu znovu projednat, nikoli policie.

aluman ( 7. listopadu 2013 18:52 )

Vzhledem k tomu, že se větě "Ten kdo chrání zákon, musí se bezpodmínečně zákonem řídit" nepokrytě vysmíváš a pokud to vezmu v kontextu celého mého původního příspěvku, vychází mi z toho o tobě jasně to co jsem již napsal a následné mi přijde jen jako nepovedená vytáčka.

gogo ( 7. listopadu 2013 18:27 )

Já to proboha neschvaluji. Nepodsouvej mi mnou nenapsané. Já jen říkám, že hlásat dnes, v této morálním marasmem zmítané zemi, tyto (jistě chvályhodné) teorie, je k smíchu a k pláči současně. Jasné ?

aluman ( 7. listopadu 2013 18:07 )

Pokud schvaluješ, jako spousta dalších, že ten kdo chrání zákon, nemusí se jím řídit, pak se nediv, že je tu takový bordel. Tam kde se ochránci zákona sami zákonem neřídí, tam nikdy nemůže být pořádek a skutečný právní stát se skutečnou spravedlností pro každého.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa