Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hrad chce po ministrech lustrace: Kvůli Babišovi, StB a kauze agent Bureš?

Podle mluvčí Hradu bude prezident i nadále vyžadovat od ministrů lustrační osvědčení. Platí to tak případně i pro Andreje Babiše
Podle mluvčí Hradu bude prezident i nadále vyžadovat od ministrů lustrační osvědčení. Platí to tak případně i pro Andreje Babiše  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan)
Autor: simao, ČTK - 
4. listopadu 2013
09:46

Je po volbách, strany jednají o nové vládě a pokud se dohodnou, začne i rozdělování ministerských křesel. Do jednoho by mohl usednout i Andrej Babiš. Jenže ten je spojován s údajnou spoluprací s StB, ačkoli to vytrvale odmítá. Právě kvůli přízrakům z minulosti však čeká nové ministry jedna povinnost - na Hradě budou muset předkládat lustrační osvědčení!

Zájemci o ministerská křesla budou muset mít platná lustrační osvědčení, upozornil Hrad. "Žádné výjimky zákon nepřipouští a prezident republiky splnění všech podmínek pro jmenování členů vlády vyžadoval a nadále vyžaduje," sdělila LN hradní mluvčí Hana Burianová. Vyplývá z toho, že Miloš Zeman tak ministrem nejmenuje nikoho, kdo nebude mít čité lustrační potvrzení.

Požadavek lustrace však není nějakou zásadní novinkou - uplatňovala jej prezidentská kancelář u všech předchozích vlád. Lustrační zákon přitom platí od roku 1991 a měl zajistit, aby na fungování státu neměli vliv např. vyšší funkcionáři KSČ a spolupracovníci StB. Právníci ale upozorňují, že dikce zákona není zcela jednoznačná. U vlády lustrace výslovně stanovena není, řekl listu proděkan olomoucké právnické fakulty Filip Dienstbier. „Myslím si, že to je zvyklost, která by měla být respektována i nadále, pokud jde o členy vlády,“ dodal šéf ČSSD a budoucí možný premiér Bohuslav Sobotka na dnešní tiskové konferenci.

Babiš: Lustrace? Žádný problém

Zdůraznění lustrace však může být i vzkazem směrem k Andreji Babišovi, upozorňují Lidové noviny. Miliardář a šéf hnutí ANO, které o sestavení vlády vyjednává s lidovci a zasednout se k jednacímu stolu chystá i s vítězem voleb ČSSD,se přitom na Slovensku právě kvůli temné minulosti soudí. Slovenští historici z Ústavu paměti národa Babiše uvedli jako spolupracovníka StB - pod krycím jménem Bureš tak měl být agentem.

Na tuhle kauzu se naráželo i během předvolebních bojů. Babiš však jakékoli spojování s StB odmítá. A i nyní dodává: "Nevím, proč bych měl být stále urážen, že jsem estébák. Nejsem," tvrdí Babiš a k lustračnímu osvědčení dodává: "Moji právníci říkají, že to není problém. Ta situace nenastala. Když nastane, budu to řešit," řekl Babiš LN. O očištění svého jména přitom bojuje i u slovenského soudu, který však rozhodne nejdříve v lednu. 

dzery ( 5. listopadu 2013 09:52 )

A co Zemana Mana??

minehava ( 4. listopadu 2013 19:03 )

Omluva-Jani

minehava ( 4. listopadu 2013 19:01 )

Dani,ten politik by si to určitě během svého volebního období vybral zpátky,takže by se asi nic nevyřešilo.

e.44 ( 4. listopadu 2013 18:38 )

Kecat uměj dobře, to jo. Ale že jsou ty jejich kecy mimo a zcela nerealizovatelný, to ti zřejmě uniká. Zákony nevymýšlej žádný, na jejich prosazení nemaj páky ani kdyby něco vypotili, tak je mimózní je chválit, že nevymýšlej zákony pro zlodějinu. A že by z těch nemohoucích dinosaurů měl někdo strach, tak to je vyloženě k smíchu.

dzery ( 4. listopadu 2013 18:25 )

Například Man.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa