Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Němcová má 101 hlasů: Prosadí si Zeman přesto svou?

Kdo bude novým premiérem?
Kdo bude novým premiérem?  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, šim - 
25. června 2013
13:51

Chci zklidnění, nikoli tsunami, prohlásil prezident Miloš Zeman jen krátce před oznámením jména nového premiéra. Bude to Miroslava Němcová? Přestože získala 101 koaličních hlasů, její jmenování je velmi nejisté.

Ano, vnímám to jako jasné stanovisko, ale nic to nemění na tom, že mám svou představu,“ taková byla podle Miroslavy Němcová reakce Miloše Zemana na to, když mu telefonicky oznámila, že má 101 koaliční podpisů.

Prezident se opakovaně vyjádřil, že by chtěl dočasnou vládu odborníků. Zeman pro úřednickou vládu podporu ve Sněmovně vyjednanou nemá. Pokud tato úřednická vláda nezíská důvěru, má prezident možnost druhého návrhu. O tom, že vláda navržená Zemanem důvěru nezíská, je přesvědčen například předseda TOP09 Karel Schwarzenberg.

Vládu rozhodně nepovede odborník, ale nějaký kamarád pana prezidenta. Musí to být opravdu velký kamarád,“ komentoval na tiskové konferenci situaci Miroslav Kalousek.

"Jsem přesvědčen, že politická scéna je již natolik rozčeřena, že jakýkoli další krok musí nutně vést k jejímu zklidnění," odpověděl Zeman na dotaz novinářů. Bližší podrobnosti o svém rozhodnutí ale odmítl uvést. "Většina z vás (novinářů) už teď brousí podrážky před trůnním sálem na Pražském hradě, je vás tady pouze zbytek, jinak by vás tady jistě bylo daleko víc, takže si počkejte," dodal. Prezident jméno ohlásí v 15 hodin.

Úřednickou vládu strany koalice nejspíš nepodpoří. ČSSD a KSČM pak připouští kabinet úředníků jen jako krátkodobé řešení na cestě k předčasným volbám. Ty si ale podle dřívějších vyjádření nepřeje zase Zeman.

wandzi ( 26. června 2013 16:13 )

Kde píšu, že někoho hájím?

4rek ( 26. června 2013 14:23 )

jAK JSTE NA TO PŘIŠLI,ŽE SI TO PŘEJE VĚTŠINA NÁRODA? jÁ JSEM NAPŘÍKLAD VOLIL JEN KLADEČE VĚNCŮ, NE SULTÁNA.

salto ( 26. června 2013 11:54 )

... a na zasedání vlády ho rozdat

marais ( 26. června 2013 09:15 )

Němcová má 101 hlasů, kolik jich zase nakoupili? Tohle ne.

bubble01 ( 26. června 2013 05:56 )

http://euportal.parlamentnilisty.cz/Articles/5374-kristalove-cista-top-09-a-kalouskovy-kauzy.aspx Čtěte a plačte a hlavně přestaňte psát nesmysly Vy, kteří chcete hájit bývalou vládní koalici !!!

Zobrazit celou diskusi