Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zemanův kůň Rusnok: Stane se premiérem v úřednické vládě?

Bude mít Česko úřednickou vládu v čele s Jiřím Rusnokem?
Bude mít Česko úřednickou vládu v čele s Jiřím Rusnokem?  (Autor: Archiv Blesku, Profimedia.cz)
Autor: psch - 
25. června 2013
08:57

Posledních několik málo hodin dělí Českou republiku od velké změny ve vládě. Hovoří se o několika možných variantách, mezi nimiž figuruje jak jméno Miroslavy Němcové jakožto nové premiérky, tak pojmy jako předčasné volby či úřednická vláda. S největší pravděpodobností se ale prezident Miloš Zeman uchýlí k poslední variantě.

Osud české vlády je v rukou prezidenta Miloše Zemana. A on to ví moc dobře, a ačkoliv při inauguraci sliboval, že soudcem nebude, teď se jím stává na plné obrátky. V 15 hodin oficiálně oznámí, jak to nakonec bude.

Do té doby se sice lze jen spekulovat, ale třeba úterní Právo cituje zdroj blízký Hradu, který hovoří o úřednické vládě v čele s Jiřím Rusnokem. Takovou variantu víceméně odkýval i Zemanův poradce Jaroslav Zavadil.

Zemanův kůň

Bývalý ministr Zemanovy někdejší vlády Jiří Rusnok je „vhodným kandidátem“ především pro dobré vztahy s prezidentem. Vystoupil totiž po jeho boku například minulý týden na tiskovce, když představovali Nadační fond na splácení státního dluhu. Tam už Zeman poslal první peníze ze své výplaty.

Pakliže by se prezident k úřednické vládě rozhodl, mezi ministry by se mohla objevit i další jména z minulosti. Ministrem vnitra by se mohl stát Martin Pecina, šéfem diplomacie by pak mohl být ředitel zahraničního odboru na Hradě Hynek Kmoníček.

dobrotka ( 25. června 2013 21:07 )

Nejsem pro predcasne volby pouze z jednoho jedineho duvodu. Ze to tu nasi zbidacenou a rozkradenou zemicku bude stat dalsi nekrestanske miliony. Pokud se najde reseni, ze nebudou predcasne volby a pritom tahle soucasna nejzkorumpovanejsi protikorupcni vlada nebude, tak to jenom uvitam. At to uz bude JAKKOLI!

dobrotka ( 25. června 2013 21:02 )

Blogeri jsou k nicemu. Najdu ti na Inetu spousty blogeru, kteri budou psat PROTI a to same mnozstvi blogeru, kteri budou psat PRO.

vi3ol ( 25. června 2013 20:58 )

Ale co, kdyby to mělo zaručit, že ožrala Kalousek bude navždycky odepsanej, stálo by to za to! Kope, protože mu nevoní, že přijde o imunitu a druhý den ho zavřou! A s ním 90 % sněmovny!!!

tuning ( 25. června 2013 20:53 )

Hlavně že bylo pro zmetky pravice!

doktorka6 ( 25. června 2013 20:49 )

Podle Urbana byl projev Zemana při jmenování premiéra plný samého „já, já, já", čemuž Zeman dodal korunu tím, když víceméně uvedl, že mu jde o vyprovokování předčasných voleb. O Rusnokovi v projevu řekl, že jej považuje za nejlepšího ministra financí. Urban upozorňuje, že Rusnok byl ministrem za Zemanovy vlády jen patnáct měsíců a sestavil jediný rozpočet, který skončil schodkem 46 miliard. „Tato rvačka by byla zcela zbytečná a škodlivá, kdyby se nedalo čekat, že ČSSD a komunisté prezidenta nakonec podpoří. Sociální demokracie se pod Zemanovým tlakem štěpí a její vedení je už natolik slabé, že nakonec ustoupí. Uslyšíme určitě spoustu řečí o zájmech země, ale na konci tunelu zde bude nejspíše Rusnokova soc-dem vláda s podporou komunistů. Potěš nás nebesa," myslí si o tom všem Urban. Bývalý disident se děsí navíc toho, že pokud by přišly nové volby, dopadlo by všechno naprosto stejně – vládou sociální demokracie s podporou komunistů. „Hlavně, že madame Klausová bude konečně v Bratislavě velvyslankyní. Jak pravil Jájá - sliby se mají plnit - ať to stojí, co chce," dodává na blogu Aktuálně.cz.

Zobrazit celou diskusi