Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vláda posvětila důchodovou reformu i zvýšení DPH!

Ilustrační foto. Důchodová reforma byla ve středu schválena.
Ilustrační foto. Důchodová reforma byla ve středu schválena.  (Autor: Martin Hykl )
Autor: ČTK, map, evakk - 
6. dubna 2011
21:32

Zásady důchodové reformy, na kterých se už dříve shodly koaliční strany, ve středu schválila vláda. Lidé si tak budou moct vyvádět část sociálního pojištění do soukromých penzijních fondů. Výpadek příjmů chce vláda dorovnat zvýšením DPH.

Kabinet schválil zvýšení nižší sazby DPH z 10 % na 14 % příští rok a od roku 2013 sjednocení na 17,5 %. Zdražení potravin, kultury nebo třeba nových bytů má dorovnat výpadek ve státní kase kvůli reformě důchodů.

V jejím rámci vzniknou příští rok penzijní společnosti, které budou spravovat soukromé účty. Na ně si lidé budou moci převádět 3 % ze sociálního pojištění za předpokladu, že přidají ze svého ještě další 2 %.

Na výběr budou mít čtyři různé fondy odstupňované podle míry rizika. Nejbezpečnější, ale nejméně výnosný, bude všeobecný fond, který by investoval do státních dluhopisů. Nejvýnosnější, ale nejrizikovější, bude dynamický fond.

Reforma má také umožnit dětem přispívat částí pojistného na vyšší penzi svým rodičům. Ministerstvo financí vládě předloží do konce pololetí zákony, které to vše umožní. Po schválení parlamentem by měla reforma platit od roku 2013.

Opozice je proti

ČSSD považuje vládní reformu penzí za nespravedlivou s tím, že dopady těchto plánů poškodí většinu společnosti, uvedl místopředseda strany Zdeněk Škromach. Vládní návrh podle něj nestabilizuje průběžný důchodový systém, takže hrozí, že se současný schodek v desítkách miliard korun bude v příštích letech ještě prohlubovat. ČSSD také odmítá zvýšení DPH ve jménu důchodové reformy. Naopak navrhuje progresivně zdanit mzdy, zdanit firmy a hazard.

joanna5 ( 14. června 2011 10:44 )

Manžel má vojenský důchod. V rámci přidávání učitelům a doktorům mu z jeho fixní částky, namísto aby mu důchod každý rok valorizovali, 1000,- Kč prostě sebrali. Není to tak náhodou protiprávní? V současné době z tohoto důchodu zaplatí pouze nájem a inkaso. Jelikož už má svůj věk, do zaměstnání ho nikde nevezmou, aby si přivydělal, protože všude vezmou mladší. Z čeho má naše rodina žít? Děcka půjdou na vysokou, a co je čeká? Z vysoké na pracák nebo do zahraničí? A všeobecně: já budu strašit do 70 let v práci? A mladí půjdou ze škol na pracák?

e.44 ( 6. dubna 2011 22:34 )

VELKÝ DAŇOVÝ PODVOD ! zajímavý email: Po návratu z hor jsem si prohlédl návrh „změkčené“ daňové reformy a zjistil, že to je divadýlko s velkým podvodem. Budeme počítat se základem 100 Kč: dnes je daň 10% ze 100 Kč = 10,00 a celkem 110 Kč 2012 bude 14,5% = 14,55 114,50 Nesmíte zapomenout, že v roce 2013 se bude daň 17,5% počítat ne z dnešních 100Kč, ale z částky zvýšené v příštím roce o 14,5% Takže bude: 2013 17,5% ze 114,5 = 20,03 120,03 --------- PŮVODNÍ NÁVRH BYL 20% 120,00Kč Takže to mají ty ku… velmi dobře spočítané. Pošli to dál !

edule ( 6. dubna 2011 22:23 )

Který debil toto vymyslel.Už neví vláda jak by okradla lidi.To si mám ještě ze svého platu dávat bokem peníze na nějakou stupidní důchodovou reformu?Tak at nám přidají na platech.Jenom nás okrádají jak můžou.Doufám že už brzy tato vláda padne.Už je nikdy volit nebudu a doufám že příští volby vyhraje ČČČR.Halvně sobotka ten by měl být místo Klause a budeme se mít líp.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa