Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Klaus se opřel do důchodové reformy a váhá s podpisem

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, ap - 
4. března 2011
14:04

Václav Klaus rozcupoval vládní plán důchodové reformy. Podle něho byla ušita horkou jehlou a on bude důkladně zvažovat, zda se pod zákon podepíše.

Podle prezidenta Václava Klause schválila vláda plán důchodové reformy příliš rychle a bez široké seriózní debaty. Navrhovaná reforma není podle něj propojením návrhů politických stran, které je nezbytné pro její přijetí veřejností.

Budu zvažovat podpis zákona

"Všiml jsem si, že jsou téměř všichni (překvapivě včetně naší odborné veřejnosti) v podstatě zaskočeni rychlostí vyhlášení reformních záměrů a stejně tak detaily navrhovaného systému, které byly zformulovány, aniž by proběhla seriózní debata o základních myšlenkových východiscích této reformy, což je velká chyba," uvedl Klaus na serveru idnes.cz

Prezident připomněl, že zákony, do kterých bude reforma vtělena, dostane v závěru jejich schvalování k podpisu. "Bylo by asi správné, abych na její koncept zareagoval dříve, než budu nucen zvažovat, zda ji Poslanecké sněmovně vrátit, či k zákonu připojit svůj podpis," uvedl. Klaus dosud kabinet Petra Nečase (ODS) a jeho reformní záměry většinou podporoval.

Důchod by měl být rovný

Za celé roky, kdy se o důchodové reformě diskutuje, nenastalo podle prezidenta propojení stranických návrhů a nesplnil to ani vládní návrh. Propojení stranických plánů je přitom podle Klause nezbytné pro přijetí jakékoliv reformy tohoto typu veřejností.

"Musí být jasně řečeno, že státem vyplácený důchod má znamenat pouhé základní zabezpečení člověka na stáří a že všechno navíc už bude jen a jedině jeho svobodnou, dobrovolnou volbou. Základní důchod by měl být maximálně rovný, tedy v podstatě solidární, nikoliv zásluhový," napsal prezident. Prezident vládě vytýká, že dnešním důchodcům jasně nesděluje, že jich se ještě reforma netýká a dopadne na ně jen chystané zdražení kvůli vyšší dani z přidané hodnoty.

Koalice se brání

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) se proti kritice, že vláda schválila reformu příliš rychle a bez diskuse, ohradil. "Závěry projednala i Národní ekonomická rada vlády. Mnoho odborníků však s Klausem souhlasí.

Počet podkladů a analýz byl podle ministra ale dostatečný, uvedl ministr Drábek, který nyní připravuje návrh na důchodovou reformu v paragrafovém znění. O reformě hodlá koalice jednat i s opoziční ČSSD.

jarypadlo ( 5. března 2011 14:58 )

Toleruje i úkladné vraždy a zneužívání pravomocí.ž ádal jsem ho 2x o nemilost a nezakročil ani jednou.Na Mírov s ním i s jeho asistentem Jáklem!

kacota ( 5. března 2011 13:07 )

odkaz nejde správne zobraziť, na stránke nbs.sk je prehlad DSS http://ekonomika.etrend.sk/svet/cesko-slovenska-penzijna-reforma-re-startuje-naraz.html

kacota ( 5. března 2011 12:59 )

neviem, o akej krajine to píšete, ale Slovensko to nie je ... absolutne mimo... spekulativne investujem možno ja, ked si pojdem zahrat pokra za 5 €.. pekný deň http://www.nbs.sk/sk/dohlad-nad-financnym-trhom/dohlad-nad-dochodkovym-sporenim/dochodkove-s pravcovske-spolocnosti/zoznam-dochodkovych-spravcovskych-spolocnosti

kacota ( 5. března 2011 12:52 )

vlaku, nie je to tak ako píšete...účastníci II.piliera si vyberali DSS - dôchodcovskú správcovskú spoločnosť a nie nejaké jednotlivé fondy ... neustála kampaň proti činnosti DSS bola výsledkom "rudého " Fica a preto táto reforma prešla mnohými zmenami - nie pretože by fondy krachovali... výber DSS sa môže kedykolvek zmeniť raz do roka dobrovolne - o žiadnu zmenu PF bez vedomia nešlo..možno len pár nepodarených podvodov... http://portal.gov.sk/Portal/sk/Default.aspx?CatID=39&etype=-1&aid=907 v odkaze sú dole tie DSS o vhodnosti vstupu do II.piliera sa vedú takisto neustále diskusie...hlavne pod vplyvom napádania (či vo vláde alebo v opozícii) hlavne Ficom a spol.

arcaben ( 5. března 2011 12:11 )

jojo,hmmm...i s tou privatizací myslel na obyvatelstvo??hmm,tak to jóó.Tuneldědek Venca se chce rozloučit se svým postem smířlivě??Víš-li pak,co zůstane v zimě,ve sněhu po pejskovi,když zvedne nožičku????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa