Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Vtipálek Špidla: Stačí vám tři tisíce, já dostanu stotřicet!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: map, Klena - 
23. března 2011
12:08

Čeští důchodci by měli mít státem zajištěnou rovnou mzdu zhruba ve výši životního minima, které je nyní 3126 Kč. A ostatní, ať si naspoří! To je názor bývalého eurokomisaře Vladimíra Špidly (60). Dost zajímavý názor. Až si totiž on za čtyři roky půjde pro důchod, bude na něj potřebovat svůj pověstný batoh. Za funkce v Česku a pětileté působení v Bruselu totiž bude brát celkem penzi asi 130 tisíc korun měsíčně.

Když Špidla odpovídal na to, jaký důchodový systém preferuje, mluvil o dvou modelech. „Jedním je švédský model, jehož podstatou jsou tzv. zdánlivé účty. Druhou možností je Beveridgův systém, kde jsou vypláceny jednotné důchody na stanovené hranici kolem životního minima a vše ostatní je dobrovolné,“ řekl Špidla Lidovým novinám.

Pro budoucí české důchodce by to znamenalo, že by jim stát vyplácel měsíčně jen kolem tří tisíc korun. A pravděpodobně by se stalo to, co v Británii, kde tento systém v čisté podobě funguje. Stát tam každému vyplácí velmi nízký solidární důchod 440 liber (asi 12 400 Kč ) měsíčně. Z tamějšího průměrného platu je to sešup na čtvrtinu, takže osm z deseti britských důchodců končí pod hranicí chudoby a musí pobírat sociální dávky.

Propagátorovi rovných malých důchodů ale samozřejmě nic takového nehrozí. Špidla může za své funkce v Česku pobírat už od prosince 2013 důchod více než 20 tisíc korun. Jakmile mu ale bude 65 let, získá za své bruselské angažmá nárok na doživotní penzi dalších 110 tisíc měsíčně.

Špidla má přitom kliku, že si našel flek zrovna v Bruselu. Kdyby plat eurokomisaře přes půl milionu korun měsíčně bral v Česku, měl by nárok na důchod jen 21 tisíc měsíčně. Takhle ale může v klidu čekat na víc než pětinásobek. Navíc mu to čekání po tři roky po odchodu z Bruselu bude zpříjemňovat odstupné 280 tisíc měsíčně.

jogurt100 ( 4. dubna 2011 09:44 )

Blesk šíří nesmysly, protože je to jeho práce a zároveň se také snaží uškodit levici.

jogurt100 ( 4. dubna 2011 09:35 )

a co Hušák, to je hlava votevřená, co do ní také něco udělat

jogurt100 ( 4. dubna 2011 09:34 )

a co kapitalista Řebíček, jistě má prachy za poctivou práci., a Drobil ve stadiu pokusu půl mega pro ODS, to nic

jogurt100 ( 4. dubna 2011 09:32 )

a k čemu je dobrý prolhaný Nečas?

jogurt100 ( 4. dubna 2011 09:31 )

jestli jsou důchody pro Špidlu správné a nebo ne, je třeba říct, že jsou oficiální. Kdyby v Bruselu seděl modrý pták, tak je dostane také, ale to modří sprosťáci jaksi opomíjejí. Není pro mne důležité, kolik kdo dostane peněz, které jsou mu nějakým legitimním systémem přidělené, pro mě je důležité kolik kdo UKRADL a v tomto je pravicová pakáž přímo mistrovská. Chcete nějaké příklady? Myslím, že je znáte, tak tady netrubte lumpové!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa